Actualitate

Cardurile de energie scot la iveală „minunile” din bazele de date. Câți romi buzoieni locuiesc la aceeași adresă

Cardurile de energie scot la suprafață multe „minunății” din bazele de date ale statului român. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, anunță că s-au descoperit multe neregului la interogarea bazelor de date ale statului pentru acordarea cardurilor de energie, potrivit unor declarații făcute pentru HotNews.

Una dintre neregulile constatate este că un pensionar cu o pensie lunară de 2.000 de lei figurează în bazele de date ANAF cu venituri anuale de 2 milioane de euro. „Am descoperit adevărate «minuni» la interogarea bazelor de date: un pensionar cu venituri sub 2.000 de lei în evidențele Casei de Pensii, și care ar fi fost în primă fază eligibil pentru ajutorul de 1.400 de lei, are la interogarea bazei de date a ANAF venituri anuale de 2 milioane de euro, peste pensia de 2.000 de lei. Acolo ceva nu este în regulă. L-am exclus de la acordarea cardului de energie”, a declarat acesta.

O altă situație alarmantă este că în multe orașe din țară sunt peste 10.000 de persoane care figurează că locuiesc în același apartament. De exemplu, în Sectorul 3 din București au fost descoperite trei situații în care în aceeași locuință stau 11.883 de colocatari la o adresă, 13.503 la o alta și 19.962 la o a treia adresă. Situații similare au fost descoperite și în Municipiul Iași, unde în patru locuințe de la patru adrese diferite figurează că ar fi colocatari sub același acoperiș între 10.000 și 17.000 de cetățeni.

Marcel Boloș

„O altă situație pe care am descoperit-o: un locuitor din Sectorul 3 din București este beneficiar de ajutor de încălzire, potrivit listei furnizate de Ministerul Muncii, dar când am interogat baza de date de la Evidența Populației, am descoperit că la aceeași adresă mai stau peste 19.000 de persoane. Ar fi fost o bătaie de joc să acordăm cardurile de energie fără o analiză”, a spus Marcel Boloș.

Ministrul Boloș a mai precizat că sunt sate întregi în care la aceeași adresă locuiesc peste 1.000 de persoane. Într-un top al județelor în care la aceeași adresă locuiesc mai multe persoane, Buzăul ocupă locul 7, cu un număr de 34.688 de locuitori.

Buzău, Aleea Grădinilor, numărul 4

În anul 2008, la Buzău, peste 200 de persoane locuiau, în mai multe case, la aceeași adresă: Aleea Grădinilor, numărul 4. Povestea a început în primii ani după Revoluție, când romii au început să își construiască ilegal locuințe din lut, pe Aleea Grădinilor. Casele s-au înmulțit de la un an la altul, la fel și numărul locatarilor. Cu toate acestea, romii nu aveau apă, canalizare, gaze și nici măcar curent electric. Fiecare cocioabă de lut avea câte o sobă cu plită pe care se pregătea mâncarea, iar singura sursă de apă era o cișmea. Copiii erau trimiși din când în când la școală pentru a primi alocațiile, pentru cele mai multe familii fiind singurul venit. Până în 2005, cei mai mulți
dintre aceștia nu aveau nici acte de identitate, așa că Primăria, cu sprijinul actualului președinte al Partidei Romilor Buzău, profesorul Iosif Călin, s-a hotărât să le facă actele de identitate, deși ocupau ilegal pământul unui cetățean. Astfel, peste 200 de inși au fost trecuți toți la aceeași adresă.

În prezent, conform lui Călin, cei 200 de romi din 2008 sunt circa 400. Sunt în continuare probleme în ceea ce privește situația juridică a terenului. Proprietarul de drept a avansat o ofertă de vânzare în timpul primarului Constantin Boșcodeală, dar municipalitatea a refuzat-o, pentru că persoana care a făcut evaluarea la solicitarea Primăriei a stabilit un preț (4 euro/mp) de cinci ori mai mic decât cel cerut de proprietar (20 euro/mp). În schimb, au dispărut cocioabele și, în locul lor au apărut case.

Ce măsuri se impun

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat miercuri că Guvernul a adoptat o Ordonanță prin care se reglementează aceste situații descoperite la interogarea bazelor de date.

Prima problemă și prima măsură de reglementare instituită este cea privitoare la beneficiarii care au domiciliu fără nomenclator stradal, la sate mai ales, în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale, aici este posibil ca beneficiarii să figureze toți la aceeași adresă. Sunt peste 550.000 de astfel de situații. De exemplu, în județul Teleorman, 40.000 de beneficiari sunt la aceeași adresă. „Guvernul a aprobat ca printr-un sistem de declarații pe proprie răspundere și cu informațiile culese din teren prin Poșta Română să ajungem în posesia acestor informații cu beneficiarii noștri și cu clarificarea domiciliului și a situației locative raportate la locul de consum și în acest fel să facem verificările în privința plafonului de venit și respectiv calculul venitului mediu pe membru de familie per loc de consum și în acest fel beneficiarii să-și intre în drepturi. Mecanismul este relativ simplu. Se va derula începând de luni, 16 ianuarie, până pe data de 1 februarie – vor fi distribuite aceste declarații pe propria răspundere în acele situații pe care le avem în localitățile rurale unde toți beneficiarii figurează că locuiesc la aceeași adresă”, a declarat Marcel Boloș.

A doua măsură este aceea în care beneficiarii au colocatari care figurează la adresa de domiciliu, dar aceștia nu locuiesc efectiv la acea adresă și nici nu se poate face radierea acestor colocatari de la adresa de domiciu. În acest fel, beneficiarul este pus în situația de a fi exclus din listă. „Pentru aceasta, mecanismul aprobat de Guvern este cel în care beneficiarul în cauză, pe baza înștiințării pe care o transmitem pentru fiecare dintre beneficiarii excluși din listă, se va adresa Primăriei din raza de domiciliu de care aparține pentru a i se întocmi o anchetă socială, în care se va valida situația de la fața locului, respectiv câți locuiesc la adresa de domiciliu”, spune Boloș.

Acesta a mai spus că, potrivit estimărilor, sunt 313.000 de colocatari care influențează media de venit a potențialilor beneficiari. „Deci în astfel de situații, când un beneficiar locuiește și are în evidență colocatari la adresa de domiciliu, pe baza înștiințării primite, poate rezolva această situație prin două modalități: fie își radiază colocatarii care figurează la adresa de domiciliu din evidențele care există la Direcțiile de Evidența Populației, sau, a doua variantă, se adresează Primăriei pentru a realiza ancheta socială”, a declarat ministrul.

Cum se acordă ajutorul

În acest an, MIPE va furniza românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de două ori pe an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare, una în februarie, alta în septembrie 2023. Se pot plăti cu aceste carduri electricitatea, gazul, energia termică în sistem centralizat de termoficare, butelia, lemnul de foc, păcura, peleții și alte materiale de încălzire.

Cum se calculează venitul eligibil pentru a primi ajutorul

Sprijinul se acordă însă per loc de consum, și în urma calcului venitului eligibil care trebuie să fie sub 2.000 de lei. Astfel că, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, se adună veniturile tuturor colocatarilor și se împarte la numărul acestora, iar suma rezultată trebuie să fie mai mică de 2.000 de lei, inclusiv.

Spre exemplu, dacă într-o locuință (loc de consum) stau doi soți pensionari eligibili, ambii cu venituri sub 2.000 de lei, inclusiv, DOAR UNUL dintre aceștia va primi ajutorul de 1.400 de lei, deoarece se face media aritmetică și rezultatul trebuie să fie sub 2.000 de lei.

Un alt exemplu este cazul în care, într-o locuință alături de un beneficiar eligibil care are un venit sub 2.000 de lei inclusiv, mai sunt și alți colocatari, autoritățile verifică care sunt veniturile lunare ale fiecăruia dintre acești locatari. Apoi, aceste venituri se adună și se împart la numărul celor care stau în acea locuință, iar suma rezultată trebuie să fie mai mică de 2.000 de lei. Doar atunci se acordă acest ajutor.

Potențialii beneficiari trebuie să știe că vor fi înștiințați dacă s‑au descoperit situații care îi fac neeligibili. În acest caz, ei pot suna la 031.9966, numărul de call center-ul creat de Poștă, unde vor primi informații suplimentare și vor fi îndrumați, dacă situația poate fi corectată.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker