Administrație

Toma: „Alexandru Marghiloman, o moștenire pe care trebuie să o punem în valoare”

Personalitatea politicia­nului buzoian Alexandru Mar­ghiloman reprezintă „o moștenire pe care trebuie să o punem în valoare”, susține primarul Constantin Toma într-o înregistrare video, realizată în parcul cu același nume, pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook.  Cu această ocazie, el face o trecere în revistă a personalității lui Marghiloman: „Această mare perso­nalitate ro­mânească, din ne­fericire a intrat în mentalul colectiv drept un trădător al acestui neam. De fapt, a fost un mare patriot român, a fost pionul principal în ceea ce a însemnat unirea cu Basarabia de la 27 martie 1918, și a luptat toată viața pentru interesele României, pu­nându-și la bătaie atât averea, cât și, până la urmă, cariera. Acest loc este unul celebru, vizitat inclusiv de familii regale, de marile personalități române și străine ale vremii, fiind considerat ca având una dintre cele mai frumoase grădini de la sfârșit de secol XIX – început de secol XX din România și chiar din toată Europa”, spune Toma.

Acesta relatează și modul în care a făcut cunoștință îndeaproape cu personalitatea marelui politician con­servator buzoian: „Am în­­ceput de acum 13 ani, când la propunerea scriitorului Nicolae Peneș am reușit, ca om de afaceri, să sponsorizez o carte care m-a marcat. Se numește <Alexandru Mar­ghiloman, lordul valah>. Acum 12 ani, domnul Nicolae Peneș a luat Premiul Academiei – sec­țiunea Istorie pentru această carte. M-am bucurat și eu foarte mult, pentru că am descoperit un om extraordinar, un român extraordinar, un buzoian extraordinar”, a mai spus primarul Constantin Toma.

Irina Marghiloman a revenit definitiv în România

Manifestările dedicate cen­­tenarului Unirii cu Ba­sarabia, organizate de muni­cipalitate în primăvara anului 2018, au fost strâns legate de personalitatea lui Marghiloman: „Mi-a venit foarte ușor când am ajuns primar, pentru că obligația mea ca primar este și aceea ce a încerca să ne recuperăm istoria, să ne recuperăm tradiția, și, cu în­­credere în trecutul nostru și în tradițiile noastre, să refacem Buzăul. Și acest lucru se întâmplă. Am făcut atunci, în 2018, o mulțime de acțiuni, nu numai această statuie, dar și spectacolul <Din suflet ro­mânesc>, un spectacol extraordinar, cu cei ai mari artiști din România și din Basarabia, la care au fost invitați și peste o sută de primari, viceprimari din Republica Moldova, cei care declaraseră unirea simbolică cu România. Prin urmare, și noi am declarat, prin hotărâre de consiliu local, unirea Buzăului cu Basarabia. Un act care ne ajută, chiar dacă nu se va întâmpla repede să fim o țară întreagă, așa cum a visat-o și Alexandru Mar­ghiloman. Au fost retipărite cărți, au fost lansări de timbre, au fost conferințe, inclusiv internaționale, care ne-au ajutat să refacem, până la urmă, demnitatea acestui mare patriot român, și am fost foarte fericit când doamna Irina Marghiloman, ultimul descendent care mai poartă numele acestei familii, să îmi spună că a ajutat-o foarte mult să vină în România din nou, să vândă tot în Germania și, împreună cu soțul dumneaei, să revină acasă, de unde a plecat în urmă cu aproape 50 de ani. Este un lucru extraordinar și este o confirmare a faptului că ne-am făcut și ne facem datoria”, a mai spus primarul Constantin Toma.

Primarul Toma prezintă și planurile de refacere în continuare a domeniului Mar­ghiloman: „Bineînțeles că nu s-a terminat, pentru că Alexandru Marghiloman este un brand și pentru Ro­mânia, dar și pentru Buzău, și trebuie să punem totul la punct aici. Am reușit să facem proiectul, inclusiv proiectul de finanțare pentru ceea ce înseamnă casa de oaspeți, și grajdurile lui Alexandru Mar­ghiloman; pentru că el a mai creat o poveste extraordinară pentru țara noastră. Avem un proiect de refacere a casei de oaspeți, unde venea inclusiv familia regală, vom declanșa licitația, mai este casa grădinarului, care va deveni centru educațional, iar în celebrele grajduri vor fi cai pursânge. Marghiloman a fost cel mai mare crescător de cai pursânge englez pentru performanță. Printre ei, Albatros, care a dat numele acestei celebre vile. La pro­pu­nerea lui Marghiloman către regele Carol I s-a creat și hipodromul din București, a fost președintele executiv al acelui club celebru (de hipism, n.r.) în care regele era președinte de onoare. Vom reface grajdurile în care Marhiloman își ținea cei mai scumpi și mai performanți cai”, a spus Primarul Constantin Toma într-o înregistrare video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook.

„Bineînțeles, în același timp, o parte din această avere a municipiului Buzău – mă refer la zona cu casa grădinarului și o parte din lacurile din acest parc -, așa cum am mai spus despre Parcul Tineretului și Parcul Crâng, va fi și aici centru educațional, astfel încât copiii de grădiniță și elevii să își poată ține cursurile normale aici, de ce nu?, și să facă inclusiv activitățile de după școală, astfel încât să simtă de la început ce înseamnă natura și să încercăm să le inducem dragostea de natură, dra­gostea de frumos, dra­gostea pentru hrana să­nătoasă, pentru că, așa cum am mai spus, aici vom avea și legumicultură, vom avea și zonă de pescuit, astfel încât copiii să învețe să aibă grijă de animale, să cultive legume și fructe, dar în același timp să și învețe să pregătească hra­nă sănă­toasă”.

Un comentariu

  1. Si cum o puneti in valoare d-le Primar, asezand acolo in fata palatului (Vila Albatros) o duba murdara ce niste insi vand gogosi iar muzica de carter este la ea acasa? Dar cu acei stalpi de baschet asezati chiar pe aleia principala , tot ptr. punerea in valoare a mostenirii marelui om ? Aia care joaca acolo niciodata n-o sa fie atenti si responsabili si va intreb, cat este parcul de mare, chiar acolo pe aleia principala puteau fi montati stalpii ? Nu se puteau monta langa biserica Sf. Toma in locul acela viran ? Dar cu minifotbalul ce aproape zilnic este activ acolo la intrarea din Horticolei ? Cei care joaca acolo nu sunt tocmai asa de bine educati sunt aia de peste „drum” si „nu au mama si nici tata”, ca de multe ori acolo fac drum intors din cauza lor.

Articole similare