Administrație

Cîrstea (USR), la război! Al toaletelor publice

Ședința Consiliului Local de joi a fost una cu multe proiecte pe ordinea de zi, unele dintre ele fiind dezbătute destul de intens; printre acestea, și problema costurilor ridicate ale administrării toaletelor publice din oraș. Consilierul USR Petrică-Irinel Cîrstea a fost cel care a sesizat costul destul de mare, care ajunge la 700.000 de lei pe an, deși unele dintre aceste toalete nici măcar nu funcționează, cum este cea din Parcul Tineretului.

Petrică-Irinel Cîrstea

„Prin acest proiect, domnule primar, practic, ne tăiem craca de sub picioare. Avem niște costuri exagerate la administrarea directă, ne ducem undeva la 700.000 de lei pe an, cu exagerări ale costurilor, din punctul meu de vedere, punând în balanță niște costuri care nu sunt reale, ale administrării indirecte și aș vrea să vă dau câteva exemple. În primul rând, știți că toaleta din Parcul Tineretului nu funcționează? Ce se întâmplă în această situație? Plătim în continuare pe cel care administrează în acest moment toaleta, chiar dacă aceasta nu funcționează?”, a spus consilierul USR.

Ileana Bănucu

De cealaltă parte, cea care a încercat să-l lămurească a fost Ileana Bănucu, directorul tehnic al Primăriei Buzău, care a precizat că, la momentul întocmirii caietului de sarcini, toaleta din Parcul Tineretului era funcțională, fiind închisă ulterior din cauza lucrărilor de modernizare care vor începe în acea zonă. „În ceea ce privește funcționarea toaletelor, avem cinci toalete momentan. Cea din Parcul Tineretului, cea din zidărie, a fost oprită de la funcționare, deoarece în acea zonă se va face o investiție (…) La momentul la care a fost pus în dezbatere acest caiet de sarcini, ele erau în funcțiune, de aceea au și fost luate în considerare la costuri”, a spus Ileana Bănucu.

Referitor la costurile ridicate de administrare, directorul tehnic al Primăriei spune că sunt justificate, dacă este să luăm în calcul personalul necesar întreținerii toaletelor, timpul de funcționare, dar și consumabilele. Toate acestea ar fi necesare, spune Ileana Bănucu, altminteri, toaletele ar ajunge într-o stare jalnică, lucru cunoscut, de altfel, buzoienilor, care nu de puține ori au ezitat să folosească aceste locuri din cauza mizeriei. „Pentru toate cele cinci toalete, valoarea era de 35.000 de lei pe lună, în care sunt incluse, la fiecare toaletă, un program de funcționare de 12 ore, ceea ce presupune două persoane, din punct de vedere al cheltuielilor. De asemenea, și consumabile. Așa cum ați văzut, este prima dată când avem și noi toalete în oraș în care nu lipsesc hârtia igienică, săpunul, toaletele sunt foarte curate, bine întreținute, o atitudine care presupune o calitate a serviciului foarte bună”, a adăugat directorul tehnic al Primăriei.

Suma totală, cu două valori diferite

Totodată, Petrică Cîrstea a sesizat și o neconcordanță cu privire la sumele prevăzute în documente, respectiv costul din contractul de administrare apărea cu valori diferite, lucru pe care Ileana Bănucu l-a pus pe seama unei erori materiale, respectiv o greșeală de tipărire. Răspunsul directorului tehnic al Primăriei nu a fost satisfăcător pentru consilierul Cîrstea, dat fiind că sumele finale vor fi stabilite abia după ce contractul va fi atribuit prin licitație.

Ileana Bănucu a mai spus că prețul estimativ a fost calculat în funcție de ofertele pieței, iar contractul nu va fi atribuit direct, ci va fi supus licitației, urmând ca sumele să se modifice. Consilierul USR a propus ca proiectul să fie retras de pe ordinea de zi, revizuit și supus, din nou, dezbaterii, deoarece forma actuală prezintă erori și ambiguități care nu pot fi trecute cu vederea.

„În ceea ce privește valoarea, există o necorelare (…) Acolo este o mică greșeală, într-adevăr. Probabil este o greșeală de tipărire sau s-a luat o altă valoare când a fost pusă în caietul de sarcini (…) V-am spus că acea valoare am calculat-o din ce am găsit în piață, ca și costuri. Acest contract nu va fi atribuit cuiva, ci va fi pus pe o licitație. Atunci când este o licitație, se presupune că avem cel mai bun preț din piață. Așa că, nu aceasta va fi valoarea finală, ci va fi valoarea finală licitată, în funcție de câți se vor înscrie la licitație și de cum își vor calcula costurile”, a transmis Ileana Bănucu.

Cazare corespunzătoare pentru angajați

Pe lângă problema neconcordanței sumelor de administrare, mai este și aceea a cazării personalului care se ocupă de întreținerea toaletelor publice, iar Irinel Cârstea a mers personal pentru a vedea unde stau angajații. Acesta a constatat că oamenii și-au stabilit drept „sediu” toaleta pentru persoane cu dizabilități, lucru deloc în regulă. Consilierul USR a folosit acest lucru ca argument pentru revizuirea proiectului și clarificarea acestei situații, deoarece, spune acesta, angajații nu pot sta opt ore în respectivul spațiu, ci au nevoie de un loc special amenajat.

Constantin Toma

„Există o situație care mie nu mi se pare deloc în regulă: cei care au grijă de toalete să stea cazați în toaleta pentru oameni cu dizabilități. Trebuie să punem o condiție celui care prestează acest serviciu să asigure un spațiu (…) Trebuie să facem acest proiect bine gândit, la costurile și prețurile corecte și trebuie să ne gândim la acei oameni care îngrijesc toaletele. Nu putem să-i ținem acolo opt ore”, a mai menționat Irinel Cîrstea.

Acest lucru l-a iritat pe primarul Toma, care spune că obiecțiile consilierului vor întârzia implementarea proiectului, remarcile acestuia fiind neîntemeiate și motivate politic. Edilul a mai spus că serviciul este unul necesar, dat fiind că astfel de spații lipsesc din oraș, iar oamenii trebuie să aibă acces la ele cât mai repede. „Argumentele dumneavoastră sunt foarte subțiri și politicianiste, populiste. Haideți să facem o treabă serioasă, să dăm în administrare aceste toalete, pentru că este nevoie de așa ceva. Și-așa avem puține, încercăm să avem și mai multe, inclusiv în Piața Dacia, în subteran. E un serviciu pe care trebuie să îl ținem viu, la un nivel de calitate”, a concluzionat Toma.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker