Administrație

Toamna Buzoiană revine din 18 septembrie

Primăria Municipiului Buzău, Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” Buzău şi Direcţia Jude­ţeană Agricolă Buzău organizează, în perioada 18-25 septembrie, cea de-a XV-a ediţie a Târgului „Toamna Buzoiană”, care va avea loc în zona Dră­găicii. Cel mai mare şi mai bogat târg agro-alimentar, o sărbătoare a recoltei şi a tradiţiilor, „Toamna Buzoiană” reuneşte peste o sută de producători din tot judeţul, agricultori, grădinari, api­cultori, meşteri populari care vor oferi cele mai bune produse ale jude­ţului Buzău. Buzoienii se vor putea aproviziona cu produse sănătoase, cu bu­nătăţi produse local, iar gos­podinele şi gospodarii îşi vor putea pregăti cămara pentru iarnă cu cele mai bune roade ale toamnei.

,,În spiritul respectării tradiţiei, anul acesta ne permitem şi ne este permis să ţinem <Toamna Buzoiană>, un eveniment care a început acum foarte, foarte mulţi ani, pe care anul trecut, din păcate, nu l-am putut ţine din motive pe care le ştim cu toţii, anul acesta în perioada 18-25 septembrie, vom avea acest eveniment pe care Pri­măria Buzău îl organizează cu Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Buzău, ca de fiecare dată”, a declarat primarul Constantin Toma la conferinţa de presă de marţi organizată pe această temă.

În cadrul târgului, buzoienii se pot bucura de fructe şi legume proaspete, târgul înregistrând, în acest an, câteva premiere. De asemenea, cei prezenţi la târg vor avea ocazia să cumpere produse pre­parate direct de la producători. Este vorba des­pre dulceaţă, zacuscă sau murături. Preţurile vor fi foarte accesibile, având în vedere că sunt direct de la producători, mai mici compartiv cu cele din piaţă, a subliniat Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole.

,,Ţin să mulţumesc în numele Direcţiei Agricole şi în numele producătorilor pentru iniţiativa pe care aţi avut-o, inclusiv în anul acesta, un an destul de greu pentru toată lumea, mai ales că venim după un an în care totul a fost aproape închis. În special pentru agricultori, pentru micii producători este o mare ocazie şi o mare oportunitate de a veni în întâmpi­narea municipiului Buzău, a cetăţenilor, a consumatorului final, de a prezenta produse de bune calitate, sănătoase şi, ţin să subli­niez, de la producători“, a declarat Florea. De la târg nu vor lipsi nici  plăcinta de dovleac, mustul proaspăt, cârnaţii de Pleşcoi şi multe alte produse tradiţionale buzoiene.

La conferinţa de presă a fost prezent şi viceprimarul Oana Matache, care a precizat că Buzăul se va bucura în cele opt zile de târg de muzică bună alături de artişti naţionali şi locali. ,,Aşa cum ştiţi, strategia noastră culturală implică toate categoriile de public. Iubitorii de muzică popoulară vor putea întâlni în festivalul <Toamna Buzoiană> artişti renumiţi precum Taraful de la Clejani, Ionuţ şi Doiniţa Dolănescu, Sofia Vicoveanca, Nemuritorii şi mulţi alţi artişti din judeţul nostru”.  Intrarea în zona târgului „Toamna Buzoiană” este liberă, dar purtarea măştii de protecţie este obligatorie.

De asemenea, Centrul Cultural “Alexandru Mar­ghiloman” susţine acest târg cu o ofertă culturală bazată pe evenimente artistice. ,,Centrul Cultural <Alexandru Marghiloman> se bucură ca anul acesta să susţină  <Toamna buzo­iană> cu o ofertă culturală foarte bogată. Vom avea în fiecare zi, începând cu ora 16.30,  momente artistice care vor dura pâna în jurul orei 20.30. Va fi muzică populară, muzică autentică românească, care să repre­zinte toate gusturile şi să completeze, aşa cum spu­neam, conceptul acestui târg <Toamna Buzoiană>. Vom asigura toate măsurile pe care le impune legea pentru a asigura măsurile de protecţie împotriva Sars-Cov-2. Vom avea o zonă limitată unde accesul se va face conform legii, persoanelor care prezintă un rezultat negativ la un test PCR sau la un test antigen sau persoanelor care prezintă certificatul de vaccinare, precum şi celor care pot prezenta dovada că au trecut prin boală. Aceste condiţii sunt puse numai pentru zona de concert, cealaltă zonă de târg fiind bineînţeles cu intrare liberă şi cu accesul gratuit, singura măsură fiind aceea de purtare a măştii de protecţie. De aceea ne bucurăm că putem să invităm cât mai mulţi buzoieni să participe la târg şi poate să se bucure şi de concerte din afara zonei de concerte. Cu siguranţă muzica de pe scenă se va auzi. Aşa că îi invităm şi pe cei care se pregătesc de iarnă şi vor să îşi cumpere cele mai bune produse, dar şi pe tineri pentru a învăţa, pe de o parte, despre faptul că legumele şi fructele au o anumită sezonalitate, într-o lume în care, iată, putem să găsim aproape în orice lună din an roşii în supermarket. Cred că acesta este un eveniment care le va aduce aminte celor tineri că roadele pământului se produc într-o anumită perioadă şi că toamna este atât de bogată şi este perioada potri­vită pentru a ne pregăti de sezonul rece. Pe de altă parte îi invităm să se bucure şi de concerte care vor fi susţinute de artişti naţionali, dar şi de mulţi artişti locali”, a precizat Florina Potîrniche, directorul Centrului Cultural ,,Alexandru Marghiloman”.

Sâmbătă, 18 septembrie va avea loc deschiderea târgului începând cu ora 16.30. De asemenea, la des­chiderea evenimentul va fi prezent şi Petre Daea, fost ministru al Agriculturii. Acesta va fi prezent de la 15.30 şi va cumpăra produse de la toţi producătorii, aşa cum o face de obicei.

Prezentatorii evenimentului vor fi Paul Oprea şi Karla Lucuţă Răducea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare