Actualitate

,,Ţinutul Buzăului’’, faţă în faţă cu experţii UNESCO, în cursa pentru titlul de Geoparc Global

Astăzi începe una dintre cele mai importante etape din procedura de recunoaştere a ,,Ţinutului Bu­zăului” ca Geoparc Global UNESCO. Această zonă se întinde pe 1.036 kilometri pătraţi şi urmează să fie evaluată de o echipă de experţi ai organizaţiei internaţionale.

Pe 15 septembrie aceştia ajung la Buzău după ce dosarul în vederea dobândirii acestui statut a fost trimis la Paris la finalul anului trecut, pentru a fi evaluat. Experţii vor străbate, în perioada 15-19 septembrie, ,,Ţinutul Buzăului”, vor vizita toate obiectivele importante şi le vor evalua în funcţie de 101 criterii care trebuie să fie îndeplinite pentru recunoaş­terea zonei ca Geoparc     UNESCO. Aceştia vor ajunge în toate cele 18 localităţi care constituie Ţinutul, vor lua pulsul comunităţii locale, având întrevederi cu primarii, cu antreprenorii, localnicii şi cu profesorii din zona Buzăului. Vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul roşu de la Colţi sunt renumitele locuri ale Ţinutului Buzăului ce vor fi evaluate, în următoarele zile, prin prisma diversităţii geologice şi culturale a zonei.

Cei doi evaluatori UNESCO sunt recunoscuţi ca fiind extrem de riguroşi, astfel că reprezentanţii administraţiei judeţene, care sprijină acest demers, vor avea emoţii pentru aceste zile. Ilias Valiakos (Geoparcul Insula Lesbos, Grecia) este evaluatorul UNESCO cu cele mai multe misiuni de validare şi unul dintre cei mai experimentaţi evaluatori de Geoparcuri, în vreme ce Margaretha Roelfs (Geoparcul Hondsrug, Olanda) provine din singurul Geoparc Global UNESCO din Olanda.

,,Vizita evaluatorilor externi este foarte importantă pentru noi. Misiunea noastră este o adevărată provocare, pentru că de ea depinde titlul de Geoparc UNESCO al <Ţinutului Buzăului/Buzău Land>. Cei doi specialişti vor analiza impactul ţinutului asupra educaţiei, turismului şi economiei locale, precum şi asupra protejării patrimoniului natural şi cultural al zonei. În cadrul vizitei, va trebui să con­vin­gem că proiectul contribuie eficient la toate aceste puncte”, explică Răzvan-Gabriel Popa, Director Exe­cutiv al Asociaţiei ,,Ţinutului Buzăului” şi coordonatorul acestei iniţiative de certificare internaţională.

Pentru a obţine statutul de Geoparc Global, ,,Ţinu­tul Buzăului” trebuie să bifeze 99 din cele 101 de criterii analizate de specialişti. Vizita experţilor reprezintă ultima etapă a procesului de evaluare a proiectului, în urma căreia proiectul poate primi acceptul statutului de Geoparc, o amânare a titlului – se vor primi instrucţiuni clare pentru rectificare, urmând ca în decurs de un an-doi să le implementeze şi să le trimită spre analiză către UNESCO – sau respingerea definitivă a acestuia. De asemenea, în cazul unui rezultat favorabil, odată obţinut, titlul va trebui men­ţinut, astfel că, la fiecare patru ani, teritoriul va fi reevaluat şi revalidat de către doi specialişti internaţionali, pentru a se verifica progresul în dezvoltarea comunităţilor.

Verdictul nu se va da imediat

Chiar dacă vizita se va termina la finalul săptămânii, rezultatele nu vor veni imediat, aşa că buzoienii vor mai sta câteva luni în suspans pentru a afla verdictul.

În urma vizitei pe teren, evaluatorii vor acorda un feedback general, fără a da imediat un verdict. După aproximativ o săptămână de la finalizarea vizitei în România, specialiştii vor transmite un raport comun la Secretariatul UNESCO din Paris, Franţa. Acesta din urma va analiza raportul, împreună cu celelalte două rapoarte întocmite de o comisie UNESCO şi de o comisie a Uniunii Internaţionale a Ştiinţelor Geologice (IUGS), pe baza dosarului transmis de Asociaţia ,,Ţinutul Buzăului”, în 2020. Ulterior, Secretariatul UNESCO va transmite o propunere de acceptare, de amânare ori de respingere către boardul Georparcurilor UNESCO, ce se întruneşte în fiecare an, în luna mai. În urma voturilor obţinute, se va comunica decizia finală.

Prin urmare, un răspuns final va veni în primăvara a­nului 2022, mai exact în luna mai. În cazul în care răspunsul primit va fi cel pe care buzoienii îl aşteaptă, ,,Ţinutul Buzăului/Buzău Land” va deveni al doilea Geoparc Global UNESCO din ţara noastră, după ,,Ţara Haţegului”.

Dacă va fi obţinut un rezultat pozitiv, statutul de Geoparc Global va atrage turişti şi va avea potenţial pentru a convinge antreprenori să investească în tu­rismul alternativ, în agrotu­rism, turism cultural ori de aventură. De asemenea, statutul ar aduce cu sine atragerea de investiţii în multe alte domenii de acti­vitate, fiind o ocazie de renaş­tere economică şi socială a unei zone rurale care, până acum, a fost ocolită de oportunităţi. ,,Buzău Land” va deveni un loc demn de vizitat ori de locuit, devenind astfel o bună ocazie de a descoperi zona pentru cei care nu o cunosc, iar pentru tinerii plecaţi peste graniţe – de a se întoarce acasă, susţin iniţiatorii proiectului.

Managementul Geoparcului va fi asigurat de Asociaţia ,,Ţinutul Buzăului” şi va fi sprijinit de partenerii săi, Consiliul Judeţean Buzău şi Universitatea din Bucureşti, de un Consiliu Şti­inţific, precum şi de un Consiliu Consultativ. De asemenea, pentru ca ,,Ţinutul Buzăului” să poată funcţiona ca Geoparc UNESCO, el va avea un buget multianual. O parte din acest buget va fi asigurată de Consiliul Ju­deţean Buzău, iar cealaltă parte, din fondurile Asociaţiei ,,Ţinutul Buzăului”. La bugetul Geoparcului se vor adăuga sponsorizări, donaţii, redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe salariu şi veniturile realizate din vânzarea produselor marca ţinutul Buzăului. Oricine va putea contribui la susţinerea şi promovarea Geoparcului, redirecţionând cei 3,5% către Asociaţia ,,Ţinutul Buzăului” sau comandând din maga­zinul online.

Asociaţia ,,Ţinutul Buză­ului” este o organizaţie neguvernamentală, care a luat naştere în urmă cu patru ani şi care sprijină dorinţa comunităţilor de a se dezvolta, având la bază patrimoniul natural şi cultural local. Asociaţia este formată din specialişti în domenii dedicate dezvoltării durabile, care activează în universităţi europene ori în companii de top.

Iniţiativa ,,Ţinutul Buză­ului” a pornit în 2007 şi a atras oameni, instituţii, companii şi ONG-uri care şi-au manifestat sprijinul în dezvoltarea sa. Aplicaţia ,,Buzău Land” la statutul de Geoparc Global UNESCO are la bază un parteneriat între Asociaţia ,,Ţinutul Buzăului’’, Consiliul Judeţean Buzău şi Universitatea din Bucureşti. Aplicaţia în sine a fost redactată şi transmisă de Asociaţia ,,Ţinutul Buzăului”.

Consiliul Judeţean Buzău oferă sprijin financiar acestei iniţiative, acordând o finanţare de 70.000 de euro/an, timp de şapte ani, începând cu anul 2020. Sprijinul financiar acoperă, în acest moment, 70% din bugetul Geo­parcului Aspirant Ţinutul Buzăului, restul de 30% fiind acoperit de Asociaţia ,,Ţinutul Buzăului’’. Fondurile primite de la Consiliu sunt folosite pentru lucrările de dezvoltare a infrastructurii turistice, proiecte educa­ţionale, sociale, de promovare a teritoriului, precum şi pentru o parte a costurilor de management.

De cealaltă parte, Universitatea din Bucureşti oferă expertiză ştiinţifică şi susţine activităţile educa­ţionale şi de cercetare, fiind un partener pe termen lung al acestei iniţiative, ce vine cu experienţa practică a Geoparcului UNESCO Ţa­ra Haţegului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare