Economic

Tipuri de pavele și alegerea potrivită în funcție de stilul de amenajare dorit

Atunci când vine vorba de amenajarea pavajului, pavelele sunt unul din materialele cel mai des folosite, putând fi adaptate oricărui stil de design și oricărui tip de spațiu. Așa se explică faptul că putem întâlni curți pavate cu pavele, dar și trotuare, alei de parcuri sau străzi pietonale. Având o arie mare de utilizare, există mai multe tipuri de pavele pe care le vom prezenta în cele ce urmează.

 Tipuri de pavele în funcție de trafic

Traficul este unul din aspectele principale pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când alegi un model de pavele. Atunci când vorbim de trafic, ne referim la numărul de persoane care vor utiliza zilnic suprafața pavată dar și la autovehicule. Bazându-ne pe aceste două criterii, vom avea de ales dintre două categorii mari de pavele:

  • Pavele pietonale – grosimea lor este de 40 -60 de milimetri, suficientă cât să suporte un trafic intens, fie că e vorba de o zonă publică sau una privată. Așadar, pavelele pietonale sunt folosite atât pentru amenajarea trotuarelor, a piețelor publice, a aleilor, cât și a curților, teraselor, spațiilor pentru grătar sau a aleilor din grădină.
  • Pavele pentru accesul auto – suprafața pavelelor din această categorie este aproximativ similară cu cea a pavelelor pietonale, însă grosimea diferă, fiind de intre 60 si 100 de milimetri.  

Tipuri de pavele în funcție de material

Dacă ținem cont de acest criteriu, oferta de pavele este mai generoasă și include următoarele categorii:

  • Pavele vibropresate – materialul de bază este betonul, care este turnat printr-o procedură specială, ce oferă pavelelor un grad mult mai mare de rezistență. Mai precis, betonul smiuscat se toarnă în formele speciale, fiind comprimat cu ajutorul unei prese hidraulice. Datorită conținutului scăzut de apă, produsul finit este foarte rezistent iar pavelele vibropresate pot fi folosite ani de zile fără a fi nevoie de înlocuire.
  • Pavele verzi – preferate în special de cei care doresc să aibă o curte cu multă verdeață, și-au luat denumirea de la faptul că permit vegetației să crească printre ele. Sistemul de amplasare este le fel de simplu, având avantajul că nu mai necesită amenajarea unor șanțuri de scurgere a apei pluviale. Un pavaj realizat din pavele verzi este foarte permeabil, așa că apa este absorbită ușor în sol fiind eliminat riscul de băltire.
  • Pavele din marmură – sunt cele mai scumpe din gamă, lucru ușor de înțeles, dat fiind faptul că marmura este un material de lux. Chiar și montată pe jos, marmura conferă un aspect impunător, acest tip de pavele fiind foarte potrivit pentru curțile caselor monumentale sau pentru cele de lux. Marmura este însă foarte pretențioasă, așa că are nevoie de o îngrijire specială pentru a-și păstra aspectul impecabil cât mai mult timp.
  • Pavele klinker – nu sunt unul și același lucru cu cărămizile folosite în construcții, fiind realizate printr-o procedură ușor diferită, pentru a avea mai multă rezistență. Sunt produse din lut argilos, care se toarnă în forme și se usucă la cald. Pavelele din cărămidă au formă dreptunghiulară, nu au nici un fel de găuri, iar culoarea de bază este una argiloasă. În ultima vreme, oferta producătorilor s-a diversificat mult și pe acest segment așa că putem găsi pavele din cărămidă și de alte forme și culori.

 Culoarea pavelelor se alege în funcție de stilul de amenajare și de preferințe, însă cei cărora le e mai greu să se decidă pot ține cont de o regulă simplă: nuanța pavelelor din curte, trebuie să se potrivească cu cea a gardului și a tencuielii casei.  

    

 

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker