joi, 21 ianuarie 2021

Tipuri de formaţii în fotbal şi modul în care influenţează jocul

La baza tacticii în fotbal stă modul în care echipa va activa pe teren. În fotbal, formaţiile sunt clasificate cu numere pentru fundaşi, mijlocaşi şi atacanţi, pentru că portarul nu trebuie să facă parte din formaţie. De-a lungul timpului s-au distins mai multe tipuri de formaţii pe care s-au bazat chiar şi cele mai mari echipe de fotbal din lume şi care au generat succesul. Din aceste tipuri de formații se inspiră în prezent, echipele din topul clasamentelor pe care sunt puse cele mai multe pariuri sportive, motiv pentru care vor fi prezentate în cele ce urmează.

Ce sunt formaţiile în fotbal?

Formaţiile sunt modalităţi simplificate de a descrie schematic tactica şi poziţionarea unei echipe. Denumirea formaţiei poate părea arbitrară însă în realitate, echipele ştiu foarte bine ce au de făcut, chiar dacă unele tipuri de formaţii abordate par foarte ciudate. Echipele care au formații bune, dar și jucători de elită care sa le implementeze, sunt cele care atrag în fiecare competiție pariorii din întreaga lume. Indiferent de tipul de pariuri abordat, pe rezultate, utilizând tehnica arbitrajului, pe numărul de goluri etc., câștigul se bazează pe comportamentul echipelor în teren, comportament determinat de tipul de formație și de tactica aplicată.

2-3-5

În anii 1890, 2-3-5 („piramida”) a devenit populară ca formație tactică echilibrată. A devenit standard pentru o lungă perioadă de timp și a fost folosită de toate echipele britanice. Trecerea de la 1-1-8 la 2-3-5 nu s-a întâmplat însă peste o zi. Alte formațiuni, precum 2-2-6 și 1-2-7, au fost folosite între ele. Odată cu popularizarea acestui set-up, a urmat o standardizare cu numere legate de poziția pe teren.

3-2-5

După schimbarea regulii de offside în 1925, atât strategiile de atac, cât și cele de apărare s-au transformat și, ca urmare, au apărut noi sisteme de joc. Regula modificată a offside-ului aducea beneficii echipei atacante, astfel încât un al treilea apărător a fost luat în considerare mai des (o altă formațiune utilizată în această perioadă a fost 3-4-4), dar accentul a rămas pe atac.

În fața celor trei fundași și a doi mijlocași se aflau alte 5 persoane. Acestea erau poziţionate pe centru şi flancau aripile terenului pe ambele părţi. Printre cele mai de succes echipe cu această formație s-a numărat Arsenal .

2-3-2-3

În locul configurației obișnuite fundaș-mijlocaș-atacant, așa-numitul sistem Metodo a adus în practică o formație cu patru unități. Această formație a fost folosită de Italia și a ajutat echipa naţională să câștige Cupele Mondiale din 1934 și 1938.

Acestea sunt doar câteva exemple de formaţii utilizate în fotbal şi în prezent, fiecare echipă de succes are o strategie care se bazează pe o formaţie prestabilită, care influenţează succesul în joc.

Acestea sunt unele dintre tipurile de formații care au făcut istorie în fotbal si cele din care se inspiră în prezent echipele pe care pariezi. Indiferent de echipa pe care o alegi, îți recomandăm să pariezi responsabil, doar cu operatori licențiați. Pariurile sportive sunt destinate doar persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, indiferent de sportul pe care pariază sau de tehnica de pariere utilizată.

loading...
error: Content is protected !!