Economic

11 curiozitati despre pisici

Fascinante, independente, cu un instinct impecabil de vanatoare, dar tandre si lipicioase, pisicile s-au strecurat incet incet in casele si vietile noastre si si-au ocupat un loc pe care nici macar cel mai bun prieten al omului, cainele, nu il poate fura.

 Le cumparam ansambluri de joaca, le plantam iarba-matei, le servim cu hrana pisici superpremium cu arome, sosuri si ingrediente variate ca sa nu se plictiseasca, le lasam sa ne guverneze vietile si ne si bucuram de compania lor. De ce? Pentru ca merita pe deplin. Exista o multime de lucruri fascinante pe care merita sa le descoperi despre pisici.

Pisica aterizeaza (aproape) intotdeauna in picioare

Este perfect adevarat! Atata timp cat inaltimea de la care cade este suficient de mare, reflexele pisicii o ajuta sa isi redreseze corpul in cadere, astfel incat sa aterizeze mereu in picioare. Explicatii detaliate despre cum se intampla asta poti gasi aici, dar e important sa stii ca majoritatea pisicilor “parasutiste” care ajung la veterinar ranite, sunt cazute de la etajul 1 sau 2. Distanta scurta de cadere nu le premite sa se redreseze. Surprinzator, caderile de la etajele 3 – 5 se soldeaza mai rar cu rani grave.

Totusi, ideal ar fi sa previi accidentele de acest gen, securizand ferestrele, nu sa te bazezi ca locuiesti suficient de sus…

Proprietarii de pisici sunt mai sanatosi decat media populatiei

Exista mai multe explicatii pentru asta. De pilda, proprietarii de pisici au un nivel de stres mai scazut decat restul oamenilor, caci mangaierea pisicii se asociaza cu eliberarea de oxitocina.

Nu se stie daca din acelasi motiv, sau daca exista o alta explicatie, dar se pare ca posesorii de pisici au tensiunea arteriala mai scazuta decat alte persoane, si o incidenta redusa a bolilor de inima sau a accidentelor vasculare.

Cel putin la fel de important, pisica ii ajuta pe oameni sa se simta mai putin singuri, si se stie ca singuratatea se asociaza cu o multime de boli.

Torsul pisicilor are mai multe semnificatii decat crezi.

De ce torc pisicile? Ei bine, majoritatea posesorilor de pisici cred ca felinele torc numai ca expresie a placerii si relaxarii. Nimic mai fals. Pisicile torc si cand sunt foarte stresate sau cand au o durere sau o suferinta fizica.

Torsul este folosit si de mamicile – pisici pentru comunicarea cu puii lor. Se pare ca torsul le ajuta sa se relaxeze, sa se calmeze si este implicat si in vindecarea mai rapida.

Pisicile nu ar trebui sa manance lapte

Exista convingerea populara ca pisicile sunt mari iubitoare de lapte, dar adevarul este ca studiile au demonstrat ca marea majoritate a felinelor domestice sufera de fapt de intoleranta la lactoza. Asadar, daca pisica ta este mare iubitoare de lapte, incearca sa ii oferi lapte fara lactoza.

Cel mai mare cuib de pisoi avea nu mai putin de…

…19 pui. Recordul ii apartine unei pisici birmaneze de 4 ani, numita Tarawood Antigone. Nasterea s-a petrecut in Oxfordshire, UK, pe 7 august 1970. Dintre cei 19 pui au supravietuit 15; doar unul dintre ei era femela.

Si daca vorbim despre prolificitate, o pisica numita Dusty a avut in total 420 de pui de-a lungul vietii sale.

Iar la capitolul longevitate, Kitty a nascut ultimii sai pui – doar doi – la respectabila varsta de 30 de ani. Da, si noua ne vine greu sa credem.

Exista 60 de rase de pisici recunoscute in intreaga lume

Desi, cifrele difera in functie de autoritatile care isi dau cu parerea pe acest subiect. Asociatia Felina Internationala recunoaste 71 de rase, in timp de Asociatia Felina Fancier’s recunoaste numai 44.

De unde aceste diferente? Pentru ca pasionatii nu reusesc sa se puna de acord in ceea ce priveste modul de recunoastere oficiala a unei rase de pisici.

In Egiptul antic, pedeapsa pentru ranirea unei pisici era crunta

Zeita Bastet, una dintre cele mai populare vietati ale vremii, era … o pisica. Asadar, pisicile erau considerate animale extrem de importante, iar cei care aveau grija de o pisica erau considerati norocosi. In jurul anului 450 i.e.n., cel care ranea o pisica era condamnat la moarte.

Pisica doarme aproximativ 15 ore pe zi

In mediul lor natural, pisicile sunt animale nocturne, de aceea le place sa isi petreaca ziua motaind la caldura. Este o adaptare la mediu, caci in salbaticie ar avea nevoie sa isi conserve energia pentru a putea vana eficient.

Avand in vedere ca in casele noastre ele nu mai sunt obligate sa prinda prada ca sa supravietuiasca, timpul lor de trezie poate fi folosit eficient pentru…joaca.

Si daca ti se pare ca 15 ore de somn pe zi e mult, sa stii ca puii au nevoie de si mai mult somn. Nou-nascutii dorm pana la 22 ore pe zi, corpul lor avand nevoie de aceasta energie pentru a creste cat mai repede.

Pisicile nu pot percepe gustul dulce

Multi posesori de pisici sustin ca felinele lor iubesc inghetata pentru ca e dulce, dar nu gustul le atrage, ci cantitatea mare de grasime. Ele nu percep gustul dulce, pentru ca nu au papile gustative pentru asta.

Sterilizarea pisicii ii creste speranta de viata cu 62%

Avand in vedere numarul imens de pisici abandonate, probabil ca cea mai buna decizie pe care ai putea sa o iei este sterilizarea. Dar decizia nu este justificata numai de acest argument de ordin etic. Exista studii care demonstreaza ca femelele sterilizate traiesc in medie cu 32% mai mult decat cele nesterilizate.

La masculi, castrarea se asociaza cu o crestere de 62% a longevitatii. Este de inteles, avand in vedere luptele dintre motanii necastrati!

Pisicile au o vedere nocturna excelenta

Este un lucru destul de evident, avand in vedere ca sunt animale nocturne. Nu pot vedea in intuneric perfect, dar cu siguranta vad mai bine decat o facem noi, oamenii.

Totusi, exista un aminoacid – o substanta chimica – numit taurina, esentiala pentru acuitatea vizuala a felinelor. In absenta taurinei, pisicile orbesc.

Tu ce alte lucruri interesante stii despre pisici?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker