Cultură

Tinerii virtuozi de la „Arte”, premiați pe scenele Capitalei

„Impresionat de numărul mare al elevilor din Buzău premiați la Festivalul – Concurs <Ion Dumitrescu>, am consemnat evenimentul Galei”, este mesajul pe care l-am primit pe adresa redacției, luni dimineață, de la un profesor universitar și scriitor în același timp, cu rădăcini buzoiene. Este vorba despre Gabriel Burlacu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, profesor universitar doctor în științe inginerești la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Facultatea de Instalaţii (cursuri de Fiabilitate, Tehnologia de fabricatie și montaj a instalațiilor, Ecologie și protecția mediului), membru al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR) – Științe tehnice.

Gabriel Burlacu este și un mare iubitor al artelor, fiind absolvent  al Școlii de muzică și arte plastice de pe strada Bucegi, nr. 8, devenită mai târziu Liceul de Arte „Margareta Sterian”. „Părinții mei au fost învățători în Buzău și au avut un foarte bun prieten învățător, pe care îl chema Tănase Vasile. Era învățătorul clasei I și eu m-am dus la școală după învățător; părinții mei îl știau drept un învățător foarte bun. Am dat examen. S-a dovedit că am ureche muzicală foarte bună și am cântat la vioară; am absolvit opt clase la Școala de muzică și arte plastice. Și pentru că liceu de muzică era doar la Galați, Ploiești sau București, iar eu nu doream să fac naveta cu trenul  sau  să stau la internat,  am făcut Liceul <Hasdeu>. Apoi am mers la Politehnică”, povestește Gabriel Burlacu.

Cu scriitorul Gabriel Burlacu am făcut cunoștință primăvara trecută la Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” în cadrul unui eveniment de anvergură națională, respectiv o premieră a editurii Neuma la Buzău. Este vorba despre un eveniment literar care a avut în prim-plan patru autori de poezie, dintre care trei buzoieni, care au adus în fața publicului șase cărți marca Neuma. Protagoniștii au fost Mihaela Roxana Boboc, Teo Cabel, Gabriel Burlacu și Horia Gârbea, ultimul președintele Filialei Bucureşti-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România, care a și moderat evenimentul. Ei au lansat atunci în fața unui public buzoian avizat și, am putea spune, mai numeros ca niciodată, volumele „Iubește-l, Anya”, „Obiect în plutire”, „Fântâna vieții” și „Orașul dispărut”, respectiv „Amintiri cu poduri” și „Crime la Elsinore”. Cea mai recentă carte a sa, care a văzut lumina tiparului de două zile, este una de proză, intitulată „Trandafiri și gerbera”. „Astăzi (n.r., 6 martie) mi-a apărut o carte și merg la Uniunea Scriitorilor să o iau; este o carte de proză scurtă denumită <Trandafiri şi gerbera>”, mărturisește Gabriel Burlacu.

Acesta are în continuare relații de suflet cu Buzăul, chiar dacă s-a stabilit de mulți ani în Capitală. „Sunt buzoian prin naștere. Am rămas în relații de suflet cu Buzăul. Mormântul părinților mei este în Buzău și vin să le aprind o lumânare și să pun o floare. Mai am rude în Buzău”, spune Gabriel Burlacu. Și mai are de la Buzău o mulțime de amintiri frumoase. Una dintre ele este legată de perioada în care a fost liceean. „Am făcut facultatea în București. Am urmat Institutul Politehnic București după ce am absolvit Liceul <B.P. Hasdeu> din Buzău, cu celebrii profesori, Cremarenco, Dumbravă, Mușat, Diaconescu. Liceul <Hasdeu> este printre primele licee din țară și am fost prezent la activitățile desfășurate la aniversarea a 150 de existență. Când eram în clasa a XII-a, am sărbătorit 100 de ani de la înființarea liceului”, își amintește profesorul universitar Gabriel Burlacu.

Gabriel Burlacu jr., un virtuoz al pianului

Fiul său, Gabriel Burlacu jr., îi moștenește pasiunea din domeniul artistic, fiind o tânără speranță în domeniul muzical. De altfel, a și fost premiat la concursul <Ion Dumitrescu> despre care ne-a relatat tatăl său. „Șansa mea a fost să am, spre sfârșitul vieții, la vârsta de 62 de ani, un copil, un băiețel, foarte talentat, care a luat premiul al II-lea la teorie muzicală și solfegiu. Este la Școala de muzică gimnazială nr. 4 din Capitală și cântă la pian foarte bine. Am fost prezent în sală să asist la premiere”, spune Gabriel Burlacu. A fost plăcut surprins să vadă prezența numeroasă a elevilor buzoieni la Gala laureaților.

„M-am bucurat că această fostă școală de muzică, transformată apoi în liceu (n.r. Margareta Sterian), are rezultate foarte bune și copii foarte buni. Au fost concurenți din toată țara. Cei mai mulți premianți au avut trei orașe. Primul este  Bucureștiul, pentru că are cel mai mare număr de școli gimnaziale și licee de muzică; și au mai fost două  orașe extraordinar de bine reprezentate: Buzăul și Târgoviște”, spune buzoianul Gabriel Burnacu.

Tineri muzicieni de valoare

„Între 6 și 17 februarie 2023, la Școala Gimnazială de Arte nr. 4 din București s-a desfășurat Festivalul-Concurs Național „Ion Dumitrescu”, ediția a IV-a, un eveniment de anvergură pentru școala de muzică clasică care pregătește pe viitorii interpreți și compozitori. Secțiunile concursului au fost: teorie – solfegiu – dicteu clasele I- Vlll, interpretare instrumentală (pian, vioară, corzi grave, suflători) clasele l-XII, compoziție muzicală clasele V- XII, muzică de cameră. Participanții au fost elevii școlarizați în sistemul preuniversitar din învățământ, din București, Târgoviște, Iași, Constanța, Slobozia, Buzău, Ploiești, Galați, Rm. Vâlcea și Cluj Napoca. Numai la secția „teorie – solfegiu – dicteu” au participat 289 de elevi. Un număr impresionant de mare, 385, de concurenți au fost înscriși în total la cele patru secțiuni. Copii talentați, frumos educați, stăpâni pe ei, cu tehnici interpretative deosebit de bune. Organizatorul concursului din acest an a fost Școala Gimnazială de Arte nr. 4 din București, comitetul de organizare a fost format din  profesorii Cristina Joițoiu, Mariana Mustățea, Elena Georgescu, Ana Maria Georgescu și Gabriela Suciu, iar președinta de onoare a festivalului a fost dr. Ilinca Dumitrescu, pianist și muzicolog.

Festivalul s-a încheiat cu Gala laureaților și decernarea premiilor. Ambele evenimente au fost găzduite vineri 17 februarie 2023, de Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, din București, a cărui sală de festivități a s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru acest eveniment deosebit. Toți cei care au interpretat piese muzicale cu grad de dificultate mare s-au dovedit a fi adevărați virtuozi ai instrumentelor; au impresionat publicul cunoscător și receptiv al muzicii culte.

S-a remarcat, printre alții, buzoianul Matei Bădăruță, elev în clasa a X-a, care a interpretat la pian compoziția proprie „Anii copilăriei”, care a lăsat să se întrevadă un viitor compozitor de valoare”, a consemnat pentru Opinia scriitorul buzoian.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker