vineri, 16 aprilie 2021

Țepeluș: PNL și USR-PLUS, călăii democrației și dezbaterii

Joi a avut loc, în Parlament, ședința comună a Comisiilor pentru învăță­mânt, știință, tineret și sport din Senat și Camera Deputaților pentru dezbaterea și avizarea proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021.

Secretarul comisiei de profil din camera inferioară a Parlamentului, deputatul social-democrat buzoian Laurențiu Țepeluș, susține, prin intermediul unui comunicat de presă, că lucrările conduse de fostul ministru al Educației, senatorul liberal Monica Anisie, s-au desfă­șurat într-o atmosferă încordată din cauza abuzurilor reprezentanților PNL și USR-PLUS.

„Procedurile impuse de doamna Anisie, secondată de colegii săi din PNL și USR-PLUS, au sfidat absolut orice logică. Despre regulile dezbaterilor democratice nici nu mai are rost să vorbim, acestea au lipsit cu desăvârșire. Doamna președinte al comisiei a alocat doar trei minute pentru ca fiecare instituție să își prezinte bugetul și a permis ca un singur reprezentant de la fiecare partid să pre­zinte toate amendamentele depuse la această comisie. Adică, cele 44 de amendamente propuse de PSD, inclusiv de parlamentarii PSD Buzău, ar fi trebuit să fie prezentate în trei minute, de un singur parlamentar. Sarcină imposibilă, fiecare amendament având specificul său, în funcție de modificarea vizată. Pentru ca ridicolul situației create de PNL să fie complet, s-a impus votarea în bloc a amendamentelor depuse. Practic, nu a existat posibilitatea ca parlamentarii să aprobe un amendament și să îl respingă pe un altul”, spune Țepeluș.

Conform sursei citate, la ședință au fost invitați să participe și reprezentanți ai elevilor, profesorilor, sindicatelor sau diferitelor instituții din domeniul Educației pentru a-și prezenta punctul de vedere. „Doamna senator Anisie a refuzat să acorde dreptul la cuvânt invitaților înainte de a se vota avizul comisiilor reunite, cu promisiunea că o va face după vot, deși este complet redundant să mai oferi ocazia cuiva să își susțină cauza după ce s-a acordat votul final pentru aviz. Lipsa de respect pentru orice și oricine a mers atât de departe încât la finalul votului ședința a fost închisă fără ca invitații să mai primească dreptul la cuvânt, în ciuda insistențelor parlamentarilor PSD. Modul în care s-au desfășurat lucrările ședinței comune a Comisiilor pentru învățământ, știință, tineret și sport a fost, fără teama de a folosi cuvinte prea dure,  o bătaie de joc la adresa ­educației din România”, mai spune deputatul social-democrat de Buzău Laurențiu Țepeluș.

loading...