marți, 13 aprilie 2021

Neagu, despre nemulțumirile față de bugetul din acest an: ,,Nu e totul în viață să faci gălăgie în piața publică, trebuie să găsim soluții”

Lipsa bugetului pentru anul în curs pune dezvoltarea locală pe pauză, iar investițiile ar putea lipsi din vocabularul administrațiilor locale în acest an.

Bugetul pentru anul 2021 se anunță unul de criză, cu numeroase cheltuieli tăiate și venituri înghețate. În așteptarea adoptării bugetului de stat, autoritățile locale își fac planurile pentru propriile bugete, care trebuie aprobate în termen de 45 de zile de la publicarea Legii bugetului național în Monitorul Oficial. Echilibrul bugetar al administrațiilor locale se anunță unul fragil, ținând cont de frâna bruscă pusă de unele domenii ale economiei, de creșterea șomajului (ambele cu repercusiuni în cotele defalcate din impozitul pe venit), de cheltuielile pentru combaterea pandemiei la nivel local.

În acest context, preșe­dintele Consiliului Jude­țean a declarat, joi, că încă mai crede că bugetul național va fi aprobat de Parlament în curând. Petre Emanoil Neagu a anunțat că mai întâi va avea loc o ședință extraordinară a Consiliului Județean pentru alocarea către primării a sumelor direcționate de la bugetul general. ,,Suma este… aia care este”, a spus Neagu, ,,dar care trebuie să meargă către unitățile administrativ-teritoriale pentru ca acestea să-și creioneze bugetul propriu”.

Președintele Consiliului Județean a spus că nu vrea să facă vreun comentariu legat de bugetul din acest an: ,,Nu vreau să fac afirmații până când bugetul nu va fi votat de Parlamentul României. Sunt ­anumite lucruri care, din anumite considerente, nu ni se par OK nici nouă, și nici primarilor, dar în momentul în care va veni bugetul, atunci pot să fac mai multe afirmații. Și să vă spun ceva… Nu e totul în viață să faci gălăgie, să ieși în piața publică să-ți exprimi anumite nemulțumiri, cum sunt alții care pot face acest lucru, mă refer la sindicate ș.a.m.d. Noi, reprezentanții unităților administrativ-teritoriale, fie că suntem președinți de consilii jude­țene, fie că suntem primari, trebuie să găsim soluții ca împreună cu decidenții să ieșim din acest marasm, pentru că bugetul are mai multe componente. Vine bugetul consolidat, fiecare unitate administrativ-teritorială își face bugetul propriu și folosește banii pentru cheltuieli de funcțio­nare, proiecte ș.a.m.d., iar în cursul anului există rectificări. Important este ca – în afară că trebuie să tragem semnale de alarmă, referitor la anumite aspecte care se întâmplă în societate, fie ele politice, economice, social-economice – noi trebuie să găsim soluții, pentru că nu putem să închidem instituția. Iar prioritatea zero, așa cum am mai spus-o de fiecare dată, cel puțin pentru mine, și sunt ferm convins că pentru fiecare ales local, primar, consilier, ș.a.m.d. este atragerea de fonduri europene.

Trebuie să explicăm oamenilor că fondurile europene nu vin într-o seară, că nu vin cu camionul și nu ni le descarcă nouă la ușa unităților administrativ-teritoriale. Trebuie să facem proiecte, să avem răbdare, să ne continuăm activitatea. Ce pot eu să spun este că activitatea Consiliului Județean va avea un parcurs normal, dar cu anumite ajustări”, a spus Petre Emanoil Neagu.

loading...