Cultură

Foto/ „Tensiuni cromatice”, o valoroasă expoziție de pictură la Galeriile de Artă „Ion Andreescu”

Buzoienii sunt invitați să viziteze expoziția de pictură „Tensiuni cromatice”, aflată la parterul Galeriilor de Artă „Ion Andreescu”, ce aparține artistului plastic Cornelia Victoria Dedu. Pictorița s-a născut la 11 septembrie 1942, în București. A absolvit Institutul de Arte Plastice “N. Grigorescu” în 1967.  Cu o ucenicie solidă la clasa profesorilor Alexandru Cumpăna, Corneliu Baba, Ion Marşic, Vasile Grigore, şi cu bune referinţe critice, aceasta s-a impus de-a lungul anilor ca o artistă pentru care sunt esenţiale atât practica de atelier, cât şi pictura în faţa motivului. A participat la expoziții de grup și personale, multe dintre ele la Buzău, altele organizate în țara și în străinătate. Artista are lucrări în colecții de stat și particulare din Franța, Germania, Austria, Elveția, Polonia, SUA, Canada, Belgia, Turcia, Spania, Italia, Cehia, Slovacia, Japonia și Bulgaria.

Cornelia Victoria Dedu  este o pictoriță care iubește peisajul în plain-air, natura statică şi portretului. Ea este posesoarea unei elaborate palete cromatice, lucru care se poate observa și în lucrările din expoziția aflată la Galeriile de Artă.

Despre Cornelia Victoria Dedu , pe https://regal-literar.ro/, istoricul de artă Liliana Popa spune că: „vine dintr-o lume a picturii percepută de public ca fiind cea de la mijlocul secolului XX și ajunge până la noi cu o grație și o inteligență artistică cum rar mi-a fost dat să văd. De fapt, contactul vizual cu pictura l-a avut din copilărie. Bunicul său picta, uneori făcea reproduceri după maeștrii ai barocului sau grafică după cei interbelici. Copil fiind, primise o pictură ce  o reprezenta pe Viorica copil  (soția lui Laurențiu, un văr adoptat de bunica), bunica frecventând atelierul artistului. Bunica, Alexandrina, a fost cea care a dus-o să vadă colecția regală și alte colecții din București. Impresionată a fost, cum Cornelia Victoria Dedu mi-a mărturisit despre colecția Zambaccian, de tablourile lui Luchian –  Safta florăreasa, Lăutul, de portretul lui Zambaccian, realizat de Corneliu Baba, de desenele lui Gheorghe Petrașcu, de Lenna lui Pallady, de racii, podurile lui Delacroix, Théodore Géricault.”

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker