Economic

O nouă hidrocentrală în județul Buzău

Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru Nehoiașu II

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentru finalizarea centralei Nehoiașu II, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc din județul Buzău.

„Achiziție și montaj echipamente mecanice și electrice la CHE (centrala hidroelectrică, n.r.) Nehoiașu II, extindere stație de transformare de 110 kV” este denumirea contractului scos la licitație de Hidroelectrica în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Valoarea acestui contract este de 178 de milioane de lei, circa 35 de milioane de euro.

Noua centrală, un proiect mai vechi al Hidroelectrica, se referă la extinderea Amenajării Hidroenergetice Surduc-Siriu, care este amplasată pe teritoriul județelor Buzău, Vrancea şi Covasna și cuprinde amenajarea râului Buzău precum și amenajarea râurilor Bâsca Mare și Bâsca Mică. Proiectul „implică, în principal, activități de proiectare (întocmire documentații tehnice pentru echipamentele mecanice, echipamentele electrice/obiect), fabricare/procurare, testare, ambalare, transport, livrare precum și  montarea echipamentelor și instalațiilor noi executate, probe și verificări, atît în fabrică cât și în amplasament,  punere în funcțiune și instruire personal”, arată compania în documentația de licitație.

Noua centrală ar urma să fie ehipată cu un hidroagregat tip Francis, de 55 MW, și, odată finalizată, ar urma să producă circa 150 GWh de energie electrică anual; în anunțul de licitație se spune despre o turbină de minimum 20 MW. Valoarea contractului este atât de mică pentru că mare parte din lucrările amenajării hidroenergetice sunt deja efectuate. Astfel, potrivit datelor Hidroelectrica, proiectul ar fi deja executat în proporție de 85 la sută.

Clădirea centralei este realizată integral, lucrările rest de executat sunt betonare la nivel turbină, betonare nivel generatoare și ghidaj, lucrări de arhitectură în interiorul clădirii, lucrări de instalații electrice, termice și sanitare, execuție stație de transformare, montare echipamente hidromecanice și electrice aferente hidrocentralei”, arată Hidroelectrica.

Compania așteaptă oferte din partea celor interesați de acest proiect până la data de 30 mai. Contractul va fi atribuit în urma unei licitații deschise, iar lucrările ar urma să fie finalizate în termen de 44 de luni.

Proiectul a fost demarat în 1981

Hidroelectrica a inaugurat, pe 10 septembrie 2015, Portalul Galerie de acces Pruncea, care face parte din amenajarea hidroenergetică Surduc-Siriu,cea  mai lungă galerie de aducțiune din România realizată după anul 1984. Proiectul Amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu se desfășoară în judeţele Buzău, Covasna şi Vrancea, pe râurile Buzău, Bâsca Mare, Bâsca Mică și Zabala și a fost demarat în anul 1981.

„Aducțiunea Surduc-Nehoiașu conduce apa din acumularea Surduc la centrala hidroelectrică Nehoiașu și are lungimea de aproximativ 16,6 km, un debit instalat de 40mc/s și un diametru interior de 4 metri. Din punct de vedere constructiv, galeria este de formă circulară la interior și este protejată pe toată lungimea cu o cămășuială din beton de 30-35 cm grosime”, spun reprezentanţii companiei.

Derivația Surduc-Nehoiașu, alcătuită din aducțiunea principală Surduc-Nehoiașu și nodul de presiune Surduc-Nehoiașu, constituie o premieră a ultimilor 30 de ani, pentru că: are cea mai lungă galerie de aducțiune escavată pentru folosință energetică, precum şi cea mai lungă galerie forțată (2.540m); asigură cea mai mare cădere hidraulică din investițiile în execuție ale Hidroelectrica (circa 490 metri); străbate o zonă de mare complexitate geologică caracterizată de alternanța șisturilor argiloase (dure și moi) și gresii (dure și friabile), care prezintă risc mare de accidente geologice, dublată de aspectele tectonice ale zonei Vrancea-Buzău; a reprezentat cea mai mare dintre investițiile în execuție a Hidroelectrica.

Finalizarea derivației Surduc-Nehoiașu a permis instalarea în cadrul Centralei Hidroelectrice Nehoiașu a celei mai mari capacități de producere a energiei electrice puse în funcțiune de către Hidroelectrica de la începutul anilor ’90, hidroagregatul având o putere instalată de 55 MW și o producție de energie electrică estimată în anul hidrologic mediu de 171,8 GWh.

În cadrul Amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu este pusă în funcțiune, din anul 1988, Centrala Hidroelectrică Nehoiaşu I, având instalate două hidroagregate cu o putere totală instalată de 42 MW și o producţie medie de energie evaluată la 120,6 GWh/an. Investiția în Amenajarea hidroenergetică Siriu-Surduc face parte din planul de investiții al Hidroelectrica pentru perioada 2015-2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker