Educație

Telefoanele mobile vor putea fi „confiscate” de profesori și predate părinților

Folosirea telefoanelor mobile va fi în continuare interzisă în timpul orelor de curs, dar acum telefoanele și echipamentele de comunicații electronice pot fi „preluate” de profesor și returnate părintelui sau elevului, potrivit legii Educației care intră în vigoare din 2 septembrie 2023. Elevii pot folosi telefoanele mobile doar în anumite „spații autorizate explicit prin regulamentul intern al școlii”, mai scrie în noua lege, potrivit edupedu.ro. În prezent, interdicția privind telefoanele mobile nu era trecută în legea Educației, ci doar în Regulamentul Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), dar nu se preciza faptul că profesorii pot prelua telefoanele dacă elevul încalcă regula.

În noua lege a Educației, elevilor din clasele primare, gimnaziu și liceu le este în continuare interzisă folosirea telefonului mobil în timpul orelor, așa cum se întâmpla și până acum prin ROFUIP. Interdicția este valabilă și pentru învățământul preșcolar, adică la grădiniță, potrivit legii. Diferența este că interdicția a fost trecută acum și în legea Educației și prevede că profesorii pot „prelua” telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice. Acestea pot fi predate, după caz, părinților /tutorilor legali ai beneficiarilor primari minori sau elevilor, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Nu se specifică însă concret în ce situații profesorul poate preda telefonul elevului și când îl poate preda părintelui, la sfârșitul orei sau al zilei, de exemplu.

De asemenea, în noua lege se precizează și faptul că elevii pot folosi telefoanele mobile în scopuri educative, în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ. În cazul elevilor de liceu, rămâne la decizia școlii în ce condiții li se interzice folosirea telefoanelor mobile, iar acest lucru trebuie prevăzut prin regulamentul intern.

Articole similare