Cultură

Tehnica tradițională de vopsire cu plante, redescoperită la Muzeul de Etnografie

Buzoienii sunt invitați să viziteze, la Casa „Vergu Mănăilă”, o expoziție în premieră, care marchează ediția a II-a a Zilei Satului Românesc. „Este vorba des­pre o expoziție ce cuprinde piese textile decorate prin tehnica tradițională de vopsire cu plante tinctoriale și prin tehnica inedită a imprimării plantelor pe materiale textile (eco-printing). Cu ocazia acestei expoziții, vor mai putea fi admirate cărți obiect, mostrare și plante tinctoriale, utilizate în meșteșugul vopsitului. Lu­crările expuse au fost rea­lizate de artistul vizual Daniela Frumușanu, conferențiar universitar la Universitatea Națională de Arte București, de meșterul boiangiu și promotor al vopsitului cu plante Ana Ur­sescu, doctor în Arte, precum și de artiștii vizuali Nicoleta Bică Bucșaru, Dana Dincă și Ramona Șercăianu”, transmite directorul Mu­zeului Județean Buzău, Daniel Costache.

Expoziția de la Muzeul de Etnografie Casa „Vergu Mănăilă”, pe lângă informațiile aduse în atenția vizitatorilor legate de un meșteșug pe cale de dispariție, este și de natură să atragă atenția asupra faptului că „metoda tradițională de colorare a textilelor cu ajutorul plantelor, folosită frecvent în lumea rurală, era ecologică, sus­tenabilă și eficientă”, mai spune directorul Muzeului Județean.

Elementele expoziției temporare, care va fi des­chisă publicului până pe 29 noiembrie, sunt integrate în expoziția permanentă a Muzeului de Etnografie Casa „Vergu Mănăilă”. Astfel, vizitatorii vor putea porni într-o călătorie dinspre trecut spre prezent și pot admira piese textile vopsite în mod tradițional, realizate cu decenii în urmă, iar în expoziția temporară vor putea admira atât elementele naturale utilizate în meșteșugul vopsitului tradițional, cât și lucrări contemporane de artă decorate atât prin metoda tradițională de vopsire, cât și prin metode inedite, cum ar fi tehnica eco-printingului.

Expoziție în premieră la Buzău

Inițiativa organizării expoziției „Meșteșugul vopsitului cu elemente naturale, între tradițional și contemporan” a aparținut muzeografului Raluca Brașoveanu, care spune că „evenimentul planificat inițial cuprindea, pe lângă expoziția temporară, și o sesiune de prezentări științifice și două ateliere de eco-printing pe care sperăm să le reluăm atunci când situația sanitară ne va permite”. Aceasta mai adugă faptul că expoziția se dorește să atragă atenția asupra unui meșteșug practicat intens în lumea rurală românească în trecut și neglijat în ultimele decenii.

În cadrul expoziției pot fi admirate obiecte textile, cărți obiect, lămpi decorative funcționale decorate cu piese textile vopsite în mod tradițional, plante utilizate în meșteșugul vopsitului tradițional. Lucrările au fost realizate de dr. Daniela Frumușanu, conferențiar universitar la Universitatea de Arte București, și, sub atenta îndrumare a acesteia, de către trei absolvente ale Facul­tății de Arte Decorative și Design, artistele vizuale Nicoleta Bică Bucșaru, Ramona Șercăianu și Dana Dincă.

„În această expoziție am organizat și o secțiune dedicată elementelor naturale utilizate în meșteșugul vopsitului tradițional. Astfel, vizitatorii vor putea admira plante tinctoriale, planșe de ierbar, elemente minerale folosite pentru fixarea culorilor și, nu în ultimul rând, fibre textile folosite în mod tradițional cu elementele amintite mai devreme. Acestea au fost realizate de Ana Ursescu, meșter boiangiu și promotor al vopsitului cu plante, dar și doctor în Matematică aplicată”, a spus muzeograful Raluca Brașoveanu.

Lansarea expoziției a avut loc online, în prezența Danielei Frumușanu și a Anei Ursescu, ultima promotor al unui grup pe Facebook intitulat „Meșteșugul vopsitului cu plante”.

Daniela Frumușanu, cercetător implicat în tabere de cercetare aplicată pentru studenți și ateliere dedicate meșteșugului tradițional în țară și în stră­inătate și cu multe expoziții la activ, a apreciat expoziția realizată la Muzeul de Etnografie: „Se simte o inteligență a creării unui dialog între piesele de artă decorativă prezentate și foarte multă sensibilitate, motiv pentru care îi mul­țumesc doamnei muzeograf Raluca Brașo­veanu. A fost o surpriză minunată pentru toată lumea”. Din grupul care a contribuit cu exponate la Muzeul de Etnografie fac parte, așa cum le-a prezentat prof. dr. Daniela Frumușanu, două absolvente, „Ramona Șer­căianu, care a terminat masterul anul trecut la departamentul Arte Textile și Design Textil, și Dana Dincă, un artist care surprinde prin spectaculozitatea operelor de artă prezentate; aceasta este o mică secțiune a operei sale. De regulă, Dana Dincă lucrează cu lână împâslită vopsită cu coloranți sintetici sau culori tinctoriale, obținute din plantele care au capacitate de vopsire a suporturilor naturale”. De asemenea, a prezentat exponate și Nicoleta Bușaru, o studentă aflată la master anul II la Departamentul Arte Textile și Design Textil, secțiunea Arte Textile Ambientale.

De asemenea, printre exponate se regăsesc și cele ale Anei Ursescu, mostre din lână vopsite cu plante tinctoriale specta­culoase prin cromatica pe care a reușit să o obțină. Ana Ursescu e a explicat la vernisajul expoziției câte ceva din ceea ce înseamnă arta vopsitului cu plante, despre modul de extragere a culorilor din  plante și de a le așterne pe diverse materiale, cu precădere cele textile. „Este și meșteșug, și artă, pentru că presupune cunoașterea plan­telor, dar și stăpânirea tehnicilor de vopsit efectiv”, a spus Ana Ursescu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker