Administrație

Teatrul „V. Maximilian”, înființat de un an, încă fără spațiu de funcționare

În urmă cu un an, consilierii locali votau în unanimitate proiectul de hotărâre referitor la înființarea Teatrului Municipal „V. Maximilian”, un teatru de repertoriu, cu actori angajați și la conducerea căruia era numit actorul și regizorul Petru Hadârcă, din Republica Moldova. Teatrul avea prevăzute în organigramă 35 de posturi, iar sediul vehiculat inițial în proiectul de hotărâre era Vila Albatros din Parcul Marghiloman.

Un an mai târziu, însă, noua instituție de cultură există doar pe hârtie. Aceasta pentru că planurile Primăriei iarăși s-au lovit de impedimente când a venit vorba să fie puse în practică, iar autoritățile locale au fost nevoite să caute un alt sediu. La ultima ședință a Consiliului Local Municipal de săptămâna trecută, primarul Constantin Toma a declarat că în prezent se lucrează la un proiect tehnic pentru a muta teatrul în sala fostului Cinematograf Dacia, până când se vor construi clădiri care să găzduiască atât Teatrul „V. Maximilian”, cât și o viitoare filarmonică. Ambele instituții vor avea sediul în Parcul Marghiloman, pe un teren din capătul lacului, unde era planificat să se dezvolte un proiect imobiliar.

„Nu s-a plătit niciun leu și nici nu se va plăti niciun leu în viitorul apropiat (angajaților Teatrului «V. Maximilian», n.red.). Pentru a avea un teatru trebuie să avem și o sală. Din păcate, situația cu fosta sală de la Casa Sindicatelor nu a funcționat. Avem în vedere acum să lucrăm la Cinematograful Dacia, să vedem ce va ieși. Așteptăm proiectul tehnic și aici. Oricum, avem în vedere să realizăm un teatru și o filarmonică, vorbesc de construcție în parcul Marghiloman, în apropierea bisericii. Este la coada lacului un spațiu care este cu multă iarbă acum, un spațiu gol unde trebuia să se dezvolte un proiect imobiliar. Nu se va mai dezvolta acest proiect, încercăm să dezvoltăm un teatru și o filarmonică, pentru că la dimensiunea Buzăului, cred că suntem printre ultimele, dacă nu chiar ultimul, care nu avem cele două instituții foarte importante pentru dimensiunea culturală a orașului nostru”, a declarat primarul Toma.

 Înființarea teatrului s-a lăsat cu discuții

Decizia înființării unui nou teatru la Buzău a stârnit discuții în urmă cu un an, iar conducerea Teatrului „George Ciprian” a transmis atunci că găsește jignitoare afirmațiile din referatul proiectului de hotărâre, cum că oferta repertorială a instituției de cultură este foarte slabă și că îi lipsește un colectiv artistic care să atragă cetățenii la spectacole.

„La o analiză atentă a diversității culturale a Municipiului Buzău, observăm oferta slabă, din punct de vedere cultural, corelată la numărul de locuitori ai municipiului nostru. La o populație de aproximativ 130.000 de locuitori, Teatrul «George Ciprian» este singura instituție publică de spectacole (de proiecte) care nu reușește să acopere toate nevoile culturale și spectaculare ale buzoienilor. Oferta repertorială slabă (lipsa unei stagiuni clar construite din punct de vedere artistic) precum și lipsa unui colectiv artistic care să devină centrul de interes cultural și educațional al cetățenilor municipiului Buzău, sunt câteva dintre argumentele prezentei propuneri”, scria în referatul proiectului de hotărâre.

Într-un comunicat, colectivul Teatrului „George Ciprian” s-a arătat dezamăgit de caracterizarea făcută în documentul Primăriei Buzău și a considerat motivarea denigratoare, având în vedere numele mari care au urcat pe scena instituției de cultură din Buzău, de-a lungul timpului.

„Colectivul Teatrului <George Ciprian> din Buzău este nemulțumit de modul în care este argumentată necesitatea înființării Teatrului Municipal <V. Maximilian>. În referatul de aprobare a proiectului de hotărâre, apare următorul paragraf denigrator (…) Îl invităm pe domnul Primar Constantin Toma să publice analiza de nevoi pe care a realizat-o în prealabil pentru a fundamenta observațiile de mai sus. Un studiu precum Barometrul de Consum Cultural efectuat la nivelul orașului sau chiar al județului Buzău ar fi binevenit și ar ajuta toate instituțiile de cultură locale să își îmbunătățească activitatea. În absența unui astfel de studiu, orice afirmații legate de «nevoile culturale» ale buzoienilor sunt pure speculații.

Domnul Primar a afirmat anterior că «Buzăul este singurul oraș din România, reședință de județ, cu peste o sută de mii de locuitori, care nu are un teatru». Considerăm că astfel de afirmații șterg cu buretele activitatea de 26 de ani a Teatrului <George Ciprian> și reprezintă o jignire la adresa personalului teatrului, a publicului buzoian și a artiștilor colaboratori. Pe scena noastră au urcat nume de referință ale teatrului românesc, precum Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Mircea Diaconu, Maia Morgenstern, Marcel Iureș, Mircea Albulescu, Valeria Seciu, Dorina Lazăr, Marian Râlea, Irina Petrescu, Alexandru Repan, Emil Hossu, Olga Tudorache, Ion Caramitru, Ion Besoiu, Catrinel Dumitrescu, Sebastian Papaiani și nu numai”, transmiteau reprezentanții Teatrului „George Ciprian”.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker