Actualitate

Hackerii care au speriat România sunt din Buzău și Vaslui

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, au  efectuat în data de 29 iunie  șase percheziții domiciliare și  au pus în executare un număr de 8 mandate de aducere, într-o cauză privind  săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, perturbarea funcționării sistemelor informatice,  transfer neautorizat de date informatice și  operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Gruparea numită „Operation România” a spart mai multe site-uri guvernamentale, printre care și site-ul ISU Buzău. Potrivit aktual24.ro, hackerii ar fi din Buzău și Vaslui.

„În cauză s-a reținut faptul că, în perioada noiembrie 2022 – iunie 2023, suspecții au lansat mai multe atacuri informatice tip «defacement» asupra sistemelor informatice aparținând mai multor instituții publice din țară, fapte circumscrise, având în vedere modul în care au fost săvârșite și s-au concretizat, fenomenului cunoscut în domeniul cibernetic sub titulatura de «hacktivism» (activitatea desfășurată de suspecți a dobândit notorietate în mediul online sub numele «Operation Romania»)”, spun procurorii DIICOT.

La acțiune au participat polițiști din cadrul SCCO Buzău, BCCO Bacău, SCCO Vaslui și SCCO Bistrița-Năsăud și  jandarmii Brigăzii speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Pentru cei opt hackeri totul pare o joacă. Cosmin, unul dintre martori și coleg de apartament cu cei doi suspecți, susține că aceștia obișnuiesc să se distreze în timpul liber spărgând site-urile instituțiilor. „Stăm în chirie toţi. Au venit mascaţii în jurul orei 6. Ne-au trezit şi am fost adus în calitate de martor. Lucian a avut acum ceva timp un proces la Ploieşti tot pe speţa asta, a avut o încadrare destul de mare, a scăpat şi am înţeles că s-ar fi potolit. Alexandru lucrează, e angajat la o firmă în Buzău şi lui Lucian îi trimitea taică-su bani, îl întreţinea cumva”, a declarat acesta pentru Observator.ro.

 Au spart site-ul ISU Buzău

În aprilie, site-ul Ministerului Dezvoltării a fost spart de hackeri.  Hackerii, care au postat un mesaj de susținere a fratilor Tate, au amenințat că îi vor demasca pe parlamentarii români care ar fi încălcat legea.

„Din păcate, corupția este înca o problemă majoră în țara noastră și afectează negativ dezvoltarea socială și economică. Cu toate acestea, sunt convins că putem schimba această situație prin angajamentul nostru ferm împotriva corupției și prin faptul că ne unim forțele pentru a lupta împotriva acesteia. În acest sens, trebuie să fim foarte atenți și să nu acceptăm niciodată acțiunile corupte ale celor care se află la Putere. În curând, toți parlamentarii României vor fi demascați pentru acțiunile lor corupte și vor fi trași la raspundere pentru faptele lor”, este o parte din anunțul hackerilor, care și-ar fi denumit acțiunea „Operation Romania” (Operațiunea România).

În paralel, atacatorii făceau un apel ca frații Andrew și Tristan Tate să nu mai fie anchetați pentru că ar fi „inocenți”. Mesajul se încheia cu promovarea a două canale de Telegram pentru servicii de criptomonede sau de atacare de pagini de Facebook.

Ministerul Dezvoltării transmitea atunci că nicio informație de pe site nu a fost afectată de atacul hackerilor. „Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei lucrează la soluţionarea problemelor tehnice apărute şi colaborează cu autorităţile statului responsabile cu securitatea cibernetică pentru investigarea cauzelor incidentului. Datorită intervenţiei prompte a personalului de specialitate din cadrul ministerului, nicio informaţie publicată pe site-ul www.mdlpa.ro nu a fost depreciată sau pierdută. Prioritatea ministerului este soluţionarea cu succes şi cât mai rapidă a incidentului, pentru a ne asigura că site-ul nu mai prezintă riscuri de securitate cibernetică şi că utilizatorii acestuia îl pot folosi din nou fără riscuri”, transmiteau reprezentanții ministerului în acel moment.

Tot în luna aprilie, în data de 24, hackerii au spart și site-ul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău. Atunci, în locul informațiilor esențiale de pe site a apărut o poză prin care atacul cybernetic a fost revendicat și un link ce ducea către o platformă dedicată jocurilor video.

Luna trecută site-ul Ministerului Educaţiei a fost spart, iar hackerii au lăsat un mesaj instigator către elevi „Sistemul de învățământ românesc este unul foarte prost, care nu te învață absolut nimic util, ci doar te îndoctrinează cu informații inutile. Pe cine putem da vina? Pe profesori? Nici vorbă, ei sunt mai proști decât elevii. Faptul că acceptă să lucreze pentru un salariu de … într-un mediu și mai de …. arată nivelul lor de inteligență, care nu este foarte ridicat. Dragi elevi, nu vă mai bateți capul cu școala, e o pierdere de timp. ce te învață școală în 10 ani poți primi gratis pe youtube în 10 luni. Guvernul v-a făcut să credeți că dacă nu aveți studii superioare sunteți proști și veți avea salarii mici, dar sunteți și mai proști că îi credeți și îi ascultați”

Hacktiviştii nu caută să primească bani ori să fure date personale, spun specialiştii. Ei vor de cele mai multe să se facă auziţi prin mesaje sociale, politice ori ieologice. Periculos este că pe lângă mesaje, atacatorii pot lansa viruşi periculoşi – de tip DDos, care încetinesc ori blochează platformele online. În acest mod pot cere inclusiv bani în schimbul datelor furate.

„Hacktivismul” este o formă de activism care implică utilizarea abilităților și cunoștințelor în domeniul tehnologic, în special în hacking și securitate informatică, pentru a promova cauze politice, sociale sau ideologice, iar una dintre caracteristicile distincte este utilizarea tehnicii de hacking pentru a obține acces neautorizat la sisteme informatice. Accesul poate fi obținut prin exploatarea vulnerabilităților de securitate, exploatarea parolelor slabe, setate de către utilizatorii legitimi sau alte metode de infectare.

Un alt aspect important al hacktivismului este utilizarea puterii colective, hacktivistii colaborând adesea în grupuri sau în comunități online, împărtășind cunoștințe, instrumente și idei pentru a amplifica impactul acțiunilor lor.

Activitatea de hacktivism poate îmbrăca diverse forme, printre care:

  • Defacement-uri și atacuri cibernetice: hacktiviștii pot pătrunde în site-uri web și le pot modifica conținutul (defacement), afișând mesaje sau simboluri relevante pentru cauza pe care o susțin.
  • Scurgeri de informații (leaks): hacktiviștii pot accesa și divulga informații secrete sau confidențiale. Aceste scurgeri pot avea un impact semnificativ asupra organizațiilor sau instituțiilor vizate.
  • Atacuri de tip DDoS (Distributed Denial of Service): hacktiviștii pot utiliza tehnici de atac pentru a suprasolin server sau o rețea, blocând accesul utilizatorilor legitimi la resursele respective.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker