Cultură

Teatrul ,,George Ciprian” reia spectacolele în sală cu casa închisă

Reprezentanții Teatrului „George Ciprian” au anunțat luni, printr-un mesaj pe pagina de Facebook, că biletele pentru spectacolul ,,Barza Domnului Ministru”, programat miercuri, 24 februarie, de la ora 19.00, au fost epuizate.

Producție a Teatrului Principal, ,,Barza Domnului Ministru” este o comedie delicioasă, efervescentă, care reunește actori de renume, artiști îndrăgiți ai teatrului românesc contemporan: Adriana Trandafir, Gabriel Fătu, Mihai Ciucă, Laura Cosoi și Doina Teodoru. Adaptare a piesei de teatru „Lorsque l’enfant paraît”, scrisă în 1951 de André Roussin –  dramaturg, actor și regizor francez, născut în Marsilia – , și regizată de Lucian Iancu, „Barza Domnului Ministru” amintește de marile comedii clasice jucate mereu cu sala plină și biletele epuizate cu mult înaintea zilelor de spectacol.

Ce se poate întâmpla când soția unui important om de stat a rămas însărcinată?! Dar dacă, în același timp, află că și fiica, viitoarea noră și fata în casă au rămas toate însărcinate?! Evident, un haos complet, în care fiecare crede ­altceva despre fiecare. Încurcături, qui-pro-quo-uri și tot felul de aventuri și năzbâtii ale personajelor. Oare pentru cine va veni barza? O comedie explozivă și extrem de vie, la care actorii și regizorul vă invită să râdeți și să vă simțiți bine. Sunteți așteptați la un spectacol viu, plin de energie și de voie bună, un spectacol proaspăt care vă va da șansa să uitați, pentru un timp, de grijile zilnice și să vă amuzați alături de câțiva dintre actorii de seamă ai teatrului românesc.

Piesa debutează în cadrul intim al casei ministrului Charles Jaquet, un francez autentic, care și-a făcut din viața sa respectabilă o datorie de onoare. Naționalist convins, familist în toată regula și cavaler al moravurilor de altădată, domnul ministru desfă­șoară ferm o campanie împotriva avorturilor în Franța, neștiind că soția lui, Oly­mpe, care are peste cincizeci de ani, este însărcinată.

Vestea șocantă e primită cu amuzament extravagant de către ceilalți membri ai familiei: Georges, fiul lor, și Annie, fiica de douăzeci de ani, proaspăt logodită și îngrozită anticipativ de ceva ce ar putea să îi păteze reputația sau ziua nunții mult așteptate. Dar cum nicio încurcătură nu vine vreodată singură, politicianul află cu stupoare și insatisfacție totală că Georges, fiul de care el este profund nemulțumit că a ales să fie comediant în locul unei meserii serioase, a lăsat-o însărcinată pe Natașa, chiar propria lui secretară, doctorandă și cunoscătoare a șapte limbi străine „plus limba rusă”, cea pe care el o credea întruchiparea cumințeniei. Dar Georges se dovedește a fi un diplomat excelent, speculând abil încurcătura în favoarea sa, el dorind să se însoare cu Natașa, reușind să-și păcălească părinții sensibili la titluri onorifice, părinți motivați mai degrabă de un refuz decât de o acceptare, cumsecade în fond, dar cu aferentele slăbiciuni umane, la urma urmei.

Credeți că spectacolul de haz și ironie se termină aici? Nici pomeneală! Annie este și ea însărcinată, ea, chiar cea care își apăra reputația cu aceeași ferocitate ce amintește de  ilustrul său tată. Iar pentru ca tabloul de situații conflictuale și stridente, generatoare de alte noi conflicte la rândul lor, care a produs toată degringolada umoristică, să fie complet, până și Therése, ajutoarea lor la menaj, va avea un copil cu un curier, căci „femeilor când le cade unul cu tronc, fac ce zice ăla”.

Articole similare

error: Continut protejat!!