Actualitate

Teatru forum, activitate de pionerat desfășurată de Centrul de Informare Europe Direct Buzău în școlile din județ

Centrul de Informare Europe Direct Buzău  desfășoară din luna februarie încoace o activitate de pionierat în unitățile de învățământ buzoiene. Este vorba despre întâlnirea cu teatrul  forum pe care o facilitează elevilor cu ajutorul adolescenților voluntari care au dorit să se implice în acest proiect. De fapt, CIED Buzău a reușit să implice în proiectul de teatru forum adolescenți de la mai multe licee buzoiene, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național” Bogdan Petriceicu Hasdeu”, Colegiul Național Pedagogic „Spiru C. Haret”, Colegiul Tehnic, Liceul Teoretic „Alexandru Marghiloman”, Liceul cu program sportiv „Iolanda Balaș Sotér”, perso­najul principal al pieselor de teatru fiind interpretat de Vlad  Rotaru, vicepreședinte  al Consiliului Județean al Elevilor Buzău, elev al Colegiului Tehnic Buzău.

Teatrul forum premiat la concursul de proiecte ale Consiliilor județene ale elevilor

De altfel, proiectul de Teatru Forum în care s-a implicat Vlad Rotaru a fost prezentat și la Concursul Național de Proiecte ale Consiliilor Elevilor „Parteneriat în educație. Prezent și perspective,” ediția a XIX-a, ce a avut loc la Sulina, județul Tulcea, în perioada 20-23 mai 2019, la Sulina. La această competiție, Vlad Rotaru, în ­ca­litate de vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Buzău s-a întors acasă cu premiul al III-lea. El a vorbit colegilor din țară despre teatru forum fiind direct implicat în acest tip de proiect.

,,Dacă de regulă la prezentări colegii mei sunt plictisiți și stau pe telefoane , de data aceasta (n.r. la piesele de teatru forum) se înghesuiau să vadă ce se întâmplă acolo. În momentul în care am început a doua reprezentație și au avut ocazia să schimbe personajele s-au înghesuit cu mâinile pe sus să schimbe personajele noastre și să creeze o situație mult mai bună”, spune Vlad Rotaru despre reacția pe care o stârnesc piesele lor atunci când merg în școli.

De ce teatru forum în școli

În fapt, Centrul de Informare Europe Direct promovează prin Teatrul Forum în rândul tinerilor  ca metodă de intervenție socială care are ca obiectiv să ofere oamenilor puterea de a se elibera din situații de opresiune și de a lua măsuri. Teatrul Forum propus de Centrul de Informare  Europe Direct Buzău  pune în scenă experiențe propuse chiar de adolescenții voluntari legate de situații care ar putea apărea în școli și care  vorbesc despre  schimbarea mentalităților, despre creativitate, despre negociere, despre luarea de decizii în situații neprevăzute, des­pre empatie, egalitatea de șanse și gen, nediscri­minare  și nu în ultimul rând despre  prejudecăți. Mai puțin obișnuit pentru spectatorii obișnuiți cu teatrul,în piesele de  teatru forum spectatorii, în speță elevii în fața cărora se realizează reprezentația, nu sunt martori sau receptori pasivi, ci dimpotrivă, ei pot opri interpretarea, pot propune schimbări și pot urca pe scenă pentru a-și susține ideile. La finele săptămânii trecute, Teatrul Forum a poposit la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din Râmnicu Sărat.

Aici, voluntarii CIED Buzău au intrat în pielea unor personaje care au ilustrat situația unei adolescente rămase însărcinate în urma unui viol, drama acestui copil, lipsa de înțelegere a unei familii ea însăși cu probleme, a conducerii școlii care nu prea are pârghii de a sprijini concret o persoană într-o astfel de situație, reacțiile prietenilor și cunoscuților, ale adolescenților din grupul de influență. O pro­blemă complexă abordată de adolescenți pentru tineri de vârsta lor, la care cei prezenți în sală au găsit unele soluții de moment fapt pentru care au intrat în pielea personajelor, res­pectiv mama vitregă și directorul școlii, dar asupra cărora vor reflecta  cu ­si­guranță de aici înainte.

Despre această experiență propusă de Centrul Europe Direct Buzău, ca metodă nonfromală de ­edu­cație a tinerilor, pe care au trăit-o elevii Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din Râmnicu Sărat Ionela Doina Pârlog, profesor de filozofie și psihologie a declarat: „Experiența de astăzi a fost una extraordinară. Mă așteptam ca elevii noștri să interacționeze așa cu un pic de lipsă de ­mo­destie, dar inițiativa este lăudabilă pentru că ­pro­bleme în mediul școlar sunt. Noi știm foarte bine ce înseamnă, nu din experiența personală. Sperăm că viitorul ne va aduce un mediu școlar mai sănătos, adecvat nevoilor lor.

Eu cred că pe viitor  genul acesta de educație nonformală trebuie să ocupe un foarte mare spațiu în viața școlară. Copiii, la un moment dat, se simt plictisiți și școala nu mai reprezintă pentru ei un mediu atractiv; și atu­nci noi trebuie să mergem pe metode inovative și de aceea acest tip de activitate nonformală ar trebui promovat. Copiii se matu­rizează mult mai devreme pentru că îi obligă societatea. Ei sunt mult mai expuși la mediul informațional. Chiar dacă lor nu li se întâmplă, văd pro­bleme de genul acesta, fac parte din poveștile altora și atunci ei trebuie, cu ghilimelele de rigoare, vaccinați. Cum îi <vaccinăm>?. Prin indolență nu se poate. Prin exemple? Nu e de dorit să avem un exemplu. Atunci ipotetic creăm exemple, situații, așa cum a fost și activitatea de astăzi”.

De aceeași părere este și directorul liceului care apreciază experiența pe care o creează astfel de evenimente în rândul elevilor: „Este binevenită. Este o formă de educație nonformală, specială, pentru elevii noștri și în cadrul unor astfel de activități ei se confruntă cu situații pe care le-ar putea întâlni în viața de zi cu zi și cred că le îmbogățește experiența”.

Voluntariatul „schimbă perspectiva vieții”

Teatrul forum este însă dincolo de faptul că dezvoltă gândirea critică în rândul tinerilor, empatia față de persoanele în suferință ori cu probleme. Creează și punți interumane între protagoniștii pieselor de teatru și încurajează voluntariatul, care, spune Vlad Rotaru „schimbă perspectiva vieții”.

,,Am pornit de la ideea de voluntariat. Nu cunoș­team fenomenul de teatru forum. Știam că vrem să fim voluntari. Dar nu știam ce vom face.  Faptul că noi am devenit actori, a evoluat relația personală și relația dintre actori. Acum și fără repetiții știm ce să ne transmitem.  Suntem uniți. Este o experiență valoroasă pentru viață. Teatrul forum mi-a arătat că există personajele negative printre noi, iar noi îi putem ajuta să renunțe comportamentul lor. Legat de teatrul forum, tinerii trebuie să fie conștienți că vocea lor poate schimba orice. În ceea ce privește voluntariatul, îi îndemn pe tineri să facă cât mai mult, pentru că nu vor regreta; le vor schimba perspectiva vieții. Vor vedea că nu doar obținerea unor bani este importantă. Că este importantă socializarea, bucuria de a ajuta de a schimba gândirea unor oameni”, povestește Vlad Rotaru despre efectele voluntariatului și ale teatrului forum asupra trupei de ­vo­luntari a Centrului Europe Direct Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker