Monden

Tatăl buzoianului Cabral, grav bolnav într-o închisoare din Congo

Amnesty International trage un semnal de alarmă

Zile tensionate pentru vedeta Cabral Ibacka, buzoian după mamă, din cauza faptului că tatăl sau, Alexander Ibacka, se află în închisoarea centrală din Bra­zzaville și așteaptă începerea procesului în care este acuzat că ar fi pus în pericol ,,procesul electoral“ din Congo. Reprezentanții societății civile din țara africană sunt de părere că procurorii nu au suficiente dovezi care să ducă la condamnarea acestuia. Ei consideră că adevăratele motive ale arestului sunt politice.

Însă cel mai îngrijorător este faptul că Alexander Ibacka are probleme de sănătate, după cum se arată în documentul Amnesty International, referitor la supraaglomerarea din în­chisorile africane. Acesta suferă de hipertensiune arterială, fiind vulnerabil în cazul în care contactează coronavirus.

Ridicat de agenți în civil

Tatăl lui Cabral a fost arestat în Brazzaville, Republica Congo, în urmă cu câteva luni. Doctorul Alexander Ibacka Dzabana (77 de ani) a fost acuzat că ar fi pus în pericol „procesul electoral din Congo”. Bărbatul a fost arestat la începutul lunii martie, cu zece zile înainte de alegerile prezidențiale din Congo, potrivit WOWbiz.ro. În aprilie, acesta a ajuns în fața unui procuror care l-a acuzat de atentat la siguranța națională. Cei care l-au ridicat din fața casei erau civili și, inițial, s-a crezut că a fost răpit. Tatăl cunoscutului prezentator de la PRO TV este președintele Platformei Congoleze, un ONG care luptă pentru drepturile omului și pentru o societate democratică, potrivit sursei citate mai sus. Christ Dongui, un alt activist, vicepreședinte al asociației Ras de Bol, a fost ridicat și el de oamenii legii, cu câteva zile mai târziu. Amândoi au fost plasați în arestul central din Brazza­ville. Cei doi nu au avut acces la un avocat și nu au putut lua legătura cu familiile lor, după cum s-a arătat într-o scri­soare adresată Mi­nistrului Justi­ției din Congo și ambasa­dorului acestui stat în SUA de către organizația Amnesty Internațional.

În acest moment, Alex­ander Ibacka se află în închi­soarea centrală din Brazzaville și așteaptă începerea procesului, căruia însă nu i-a fost fixată data. Tatăl lui Cabral a criticat dur regimul din Congo, condus de Denis Sassou Nguesso, fost militar. Acesta este președintele Republicii Congo din 1979, cu o pauză de cinci ani în perioada 1992–1997. La ultimele alegeri, șeful statului a obținut un nou mandat, cu un procentaj de 88,4%.

Starea medicului Ibacka, critică?

Organizațiile neguvernamentale solicită autori­tăților din Congo ca Ibaka să fie eliberat și internat de urgență la spital. „Alexandre Ibacka Dzabana are 77 de ani și suferă de hipertensiune arterială, ceea ce-l face vulnerabil la COVID-19 ”, se arată într-un document oficial.

Alexander Ibacka a terminat Medicina în România, unde a cunoscut-o pe Argentina, o tânără din Buzău, sat Moșești, comuna Robeasca. Cei doi au fost împreună pentru puțin timp și s-au despărțit după nașterea lui Cabral. Prezentatorul TV și-a cunoscut tatăl la vârsta de 13 ani, atunci când acesta i-a propus să vină cu el în Congo, dar a refuzat. Cu toate acestea, Alexander Ibacka a fost prezent la nunta fiului său cu Andreea Ibacka.

 Cabral are însă și motive de bucurie, pentru că soția l-a anunțat că va aduce pe lume un băiețel. Andreea Ibacka este gravidă în ultimul trimestru de sarcină, dar nu știa cu exactitate sexul viitorului copil. Zilele acestea, vedeta TV i-a ținut pe toți în suspans, postând mai multe filmulețe haioase pe Instagram, cu balonul în care s-ar afla răspunsul la celebra întrebare: „Va fi băiat sau fată?”.

Cabral i-a spus în repetate rânduri că nu dorește să afle acum, ci mai aproape de naștere, și nu a vrut să fie spart balonul cu confetti. Într-un final, Andreea s-a gândit la o variantă și mai interesantă. Aceasta a intrat în baie, în timp ce Cabral făcea baie, și a tras de funia unui tun cu confetti de culoare albastră. Buzoianulși-a dat seama imediat că va fi tată de băiat și a țipat de bucurie. Cabral (43 de ani) are două fete, una cu Andreea, Namiko, și pe Inoke, din prima căsătorie, cu Luana.

Articole similare