Actualitate

Tâlhar deghizat în polițist la București, unul dintre hoții care au spart mașina de la ,,Taverna Buzoiană”

Polițiștii buzoieni au reușit în timp record să rezolve două cazuri de furt din auto și să trimită după gratii doi indivizi cu un CV infracțional bogat.

Unul a fost arestat vinerea trecută, iar celălalt miercuri, după ce audierea celui dintâi a condus către complicele său. În ziua de 14 octombrie, polițiști din cadrul Biroului de Investigații Criminale de la Poliția municipiului Buzău au efectuat o percheziție domici­liară în municipiul București, la o persoană bănuită de săvârșirea unui furt din autoturism comis pe raza municipiului Buzău. Fapta a fost sesizată Poliției în ziua de 8 septembrie, de către un bărbat de 34 de ani din localitatea Pietroasele, angajat al unei societăți comerciale din Buzău. Polițiștii au stabilit că posibilul autor este un bărbat de 45 de ani, din municipiul București.

Din cercetări a reieșit faptul că în cursul acelei zile, bănuitul s-ar fi deplasat pe raza municipiului Buzău și ar fi sustras din autoutilitara de serviciu a bărbatului, lăsată neasigurată, suma de 5.600 lei, în timp ce autovehiculul era staționat pe o stradă din municipiul reședință de județ.

Din investigații a reieșit că, de fapt, acesta a fost complice la furtul celor 40.000 de lei din autoutilitara aparținând restaurantului Taverna Buzoiană, dosar în care deja oamenii legii au trimis după gratii un bărbat în vârstă de 48 de ani, din Pantelimon. Cei doi ar fi acționat împreună în cazul furtului din autoutilitară  sesizat în data de 5 octombrie. Potrivit unor surse judiciare, individul de 45 de ani ,,ținea ,,de șase”, iar celălalt sustrăgea sumele de bani. Prada era apoi împărțită, însă cea mai mare parte ar fi ajuns la bărbatul din Pantelimon.

Jaf armat, îmbrăcați în uniforme de polițiști

Atât cel de 45 de ani cât și cel de 48 au antecedente infracționale. Bucureștea­nul a făcut parte, în urmă cu câțiva ani, dintr-o rețea infracțională care acționa în zona de vest a țării, specializată în furturi din auto prin înțeparea anvelopelor.

Celălalt a fost eliberat recent din închisoare după o condamnare în 2014 de 8 ani și 8 luni pentru complicitate la tâlhărie calificată, complicitate la neres­pectarea regimului arme­lor și municțiilor, complicitate la uzurpare de calități oficiale. În 2011-2012, individul a fost protagonistul unei tâlhării nereușite, dar și a unui jaf armat, în București. El și câțiva complici au atacat un bărbat ime­diat după ce acesta ridicase de la bancă suma de 200.000 de lei. Tâlharii acționau îmbrăcați în uniforme de polițist ori combinezoane de jandarm. Pretinzând că sunt polițiști și fac o percheziție, au blocat autoturismul în trafic și au furat din mașină o geantă în care se aflau banii.

Metoda folosită de hoți constă în acos­tarea, intimidarea și perche­ziționarea victimei de către inculpații deghizați în oameni ai legii. Părțile vătămate sunt, de regulă, persoane care dispun de sume importante de bani sau alte bunuri de valoare (administratori de societăți comerciale, medici etc.), iar tâlharii acționează „la pont”, adică în baza unei informații obținute și verificate în prealabil, referitoare la identitatea și adresa părților vătămate, precum și la situația materială a acestora. Își procură și adaptează mijloacele materiale de săvârșire a faptelor, creând aparența că sunt reprezentanți ai unor organe de stat (uniforme și legitimații de lucrători de poliție, înscrisuri reprezentând mandate de percheziție, mandate de aducere sau citații, obiecte de îmbrăcăminte specifice trupelor de pază și intervenție rapidă – cagule, combinezoane, veste, mănu­și – stații de emisie-recepție) și obțin un control total și imediat asupra situației, părțile vătămate fiind constrânse, fie prin efectul intimidant al aparenței create, fie prin imobilizare sau amenințare cu pistol, cătușe, aparat electroșocuri, să se spună activităților de „perche­ziție”. De asemenea, desfă­șoară activități menite să înlăture sau să reducă posibilitățile părților vătămate de a-și asigura scăparea sau de a solicita, în timp util, intervenția organelor de poliție (sustrag telefoanele mobile, le lasă pe părțile vătămate imobilizate, sustrag cheile de la locuințe și încuie pe exterior ușile de acces). Părăsesc locul faptei cu autoturisme, fie proprii, fie împrumutate, asigurându-și astfel în mod eficient scăparea și păstrarea bunurilor sustrase.

Așa s-a întâmplat și în mai 2011, când individul din Pantelimon le-a asigurat complicilor săi scăparea de la locul jafului armat cu un autoturism Dacia Logan de culoare albastră, proprietatea concubinei sale. Aceeași mașină ar fi fost folosită și la cele două furturi comise în Buzău. Având experiența anterioară, câteva luni mai târziu, în aprilie 2012, individul a încercat să-și facă singur mâna, însă astrele nu au fost de partea sa. În timp ce încerca să sustragă din interiorul unei autoutilitare o pungă ce conținea suma de 10.050 de lei, a fost observat de proprietar. Hoțul a aruncat însă banii sustrași și a amenințat-o pe victimă cu un cuțit, asigurându-și astfel scăparea.

Un comentariu

  1. Zilnic se aude la buletinele de stiri ca un politist , a trecut de partea faralegii. La frontiera, vama, in circulatie, la crima organizata, in tote domeniile. Acum cetateanul in cauza, a ales metoda cea mai elocventa ptr. loviturile sale. Ii merge mult mai usor imbracat in om al legii, decat in om al strazii. A avut de unde lua lectii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker