Cultură

Tablouri semnate Margareta Sterian, în patrimoniul Muzeului Județean din Constanța

Patru tablouri ale artistei Margareta Sterian – născută la Buzău, pe 16 martie 1897-, au fost donate recent Muzeului de Artă din Constanța de către moștenitorul testamentar al acesteia, Mircea Barzuca. Cele patru tablouri sunt „Bucătăria Cleopatrei II”, „Nuntă cu pisică neagră”, „Circazieni în peisaj” și „Carnaval folcloric – cortegiul copiilor”. Operele de artă au fost evaluate la suma de 50.000 lei,  transmite www.mediafax.ro. Picturile au făcut parte din colecția privată a pictorului și criticului de artă Mircea Barzuca, legatarul universal al operei pictoriței, a mai scris sursa citată.  În colecția Muzeului de Artă Constanța   se mai află alte două lucrări semnate Margareta Sterian, ,,Peisaj din Veneția” și ,,Balcic”, lucrări care fac parte din donația Cella Serghi.

Expoziție de tapiserie, la Muzeul Județean Buzău

Pictorul Mircea Barzuca, discipolul artistei, care a primit întreaga colecţie de lucrări a Margaretei Sterian pentru a avea grijă de ea după moartea ei, a considerat că cel mai potrivit loc al acestei minicolecţii de artă textilă este în Buzău, oraşul ei natal, şi a donat-o Muzeului Judeţean în anul 2010. Astfel, astăzi, Muzeul Județean  Buzău  pune la dispoziția iubitorilor de artă o expoziție de tapiserie cu lucrări din donația Margareta Sterian.

 „Muzeul nostru a organizat o secție în cadrul expoziției de bază, în cadrul Secției de artă etnografie – o întreagă sală dedicată Margaretei Sterian”, spune directorul instituției de cultură, Daniel Costache.

Margareta Sterian a studiat la Academia Ranson cu Roger Bissiére şi Amedée de la Patellière, la L`école de Louvre, Paris (1926 – 1928) și a urmat cursuri de istoria artei, cu Louis Hautecoeur şi Paul Vitry. De asemenea, a călătorit între 1931 şi 1932 în S.U.A. În 1993 i se organizează postmortem o amplă expoziţie la Bucureşti.

Margareta Sterian s-a remarcat ca poetă, prozatoare, traducătoare și mai ales ca artist plastic de mare talent. S-a stins din viață la vârsta de 95 de ani, în 1992. Ulterior, ucenicul ei, Mircea Bazurca s-a luptat să-i facă cunoscute operele în țară și străinătate. Pentru aceasta a și înființat Fundația „Margareta Sterian”, iar în colaborare cu Muzeul Literaturii Române a organizat o expoziție cu desenele artistei. Tot în memoria artistei, Muzeul Național de Artă decernează premiile „Margareta Sterian” pentru creaţie muzeografică şi plastică, altfel spus pentru cea mai bună expoziţie de patrimoniu şi artă contemporană.

Volume semnate Margareta Sterian, în colecția Bibliotecii Județene

Biblioteca „Vasile Voiculescu” din Buzău a organizat, în anul 2008, lansarea  romanului „Castelul de Apă”. Cartea a fost prezentată de scriitorul și colecționarul buzoian Bucur Chiriac și de pictorul Mircea Barzuca. Lansarea a fost prilejuită de intrarea în patrimoniul Muzeului din Buzău, prin donația Margaretei Sterian, a panourilor decorative textile, opere de avangardă realizate în anii 1947-1955.

În ceea ce privește activitatea literară a Margaretei Sterian, Biblioteca Județeană Buzău „Vasile Voiculescu” ne reamintește că  a debutat în anul 1930, „la revista <Contimporanul>, fondată de Ion Vinea, în anul 1922, dar colaborează și la alte reviste de frunte ale perioadei interbelice. Editorial debutează în 1945, cu volumul <Poezii> care se bucură de  succes. Până la sfârşitul vieţii, 9 septembrie 1992, artista desfăşoară o bogată activitate ca poetă şi traducătoare de poezie (mai multe volume de versuri şi o antologie de poezie americană modernă), dar și ceramistă, artist decorator, ilustrator de carte. În colecția Bibliotecii Județene puteți găsi mai multe volume semnate Margareta Sterian, printre care „Castelul de apă”, „Culorile cântecului”, „Ecran- poeme”, „Eternă bucurie-i frumusețea – antologie de poezie modernă britanică”.

Margareta Sterian, pictoriță, ceramistă, artistă-decoratoare, scriitoare a urmat cursurile liceale ale școlii evanghelice din București, având profesor de limba română pe Ioan Slavici, iar la desen pe Richard Canisius, renumit pictor-gravor. A făcut studii de artă la Paris (1926-1929).  În decembrie 1929 a avut prima expoziție personală la București, în Sala Mozart. A expus peisaje, naturi statice și ciclul de portrete ,,Copii din Drăguș” (30 de lucrări). I s-a acordat premiul Ministerului Artelor pentru pictură. Juriul era alcătuit din: pictorul Gheorghe Petrașcu, sculptorul Ion Jalea, scriitorul și criticul de artă Oscar Walter Cisek. Acesta a fost doar începutul unui parcurs strălucit. Au urmat apoi ani buni de participări expoziționale în țară și străinătate unde a primit premii importante.

„Margareta Sterian este unul dintre marii noştri artişti şi un mare model pentru mine, un mare om pe care l-am iubit şi l-am venerat. Este un artist de factură renascentinstă care a făcut de toate, şi pictură, şi grafică, şi scris. Opera ei inventează un univers poetic, magic, este o gradină, un nou Eden”, spunea Mircea Barzuca.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker