luni, 28 septembrie 2020

Tablete pentru elevii buzoieni defavorizați din două școli din județ

Elevii a două școli din județul Buzău vor primi în custodie tablete pentru a putea participa la cursurile online. Este vorba despre elevii din Școala Gimnazială „Vasile Voiculescu” din Pârscov și din Școala Gimnazială Costești, care vor primi tablete din partea Fundației Orange.

Cele două instituții de învățământ buzoiene fac parte din cele 50 de școli din țară incluse în programul Digitaliada, dedicat elevilor cu situații financiare dificile. Respectivele unități învăță­mânt fuseseră dotate cu laboratoare digitale (tablete, laptop, videoproiector) și un set de aplicații digitale ­educaționale încărcate pe tablete, iar acum, odată cu declanșarea stării de urgență, când cursurile online au devenit obligatorii, Fundația Orange a hotărât ca tabletele pe care elevii le foloseau la ore să fie împrumutate familiilor acestora. În total vor fi oferite în custodie 1.500 de tablete.

Un sprijin pentru familiile sărace  

Astfel, începând de luni, 4 mai, și până la sfârșitul anului școlar 2019-2020, tabletele vor fi oferite în custodie elevilor ai căror părinți se află în imposibilitatea de a le pune la dispoziție echipamente digitale. Cu ajutorul tabletelor, elevii vor participa la cursuri online și vor accesa resursele și instrumentele digitale puse la dispoziție în cadrul programului Digitaliada, astfel încât riscul de abandon școlar să fie redus cât de mult posibil, iar diferențele de nivel educațio­nal pentru copiii cu o situație financiară mai dificilă sa fie reduse la minim.

Fundația Orange a adaptat desfășurarea programului Di­gitaliada la noile condiții de învățare la distanță, în contextul în care întregul proces educațional se transformă. De la suspendarea cursurilor, au fost susținute 15 ,,webinarii” pentru peste 300 de profesori de diferite discipline, din 10 județe, dornici să învețe să folosească resursele și platforma Digitaliada Învățare și Testare online. În acest fel, indiferent de posibilitățile materiale ale părinților, toți elevii din școlile participante vor putea lua parte la predarea la distanță cu ajutorul instrumentelor și resurselor din programul Digitaliada.

Cursuri și lecții încărcate pe digitaliada.ro    

Cei 164 de profesori și directori formați în cadrul ­Di­gitaliada vor oferi recomandări și asistență elevilor pentru utilizarea tabletelor primite până la finalul anului școlar 2019-2020.

„Profesorii au făcut o trecere forțată de la clasa tradițională la învățământul online, de cele mai multe ori fără să aibă traininguri specifice de utilizare a resurselor digitale sau de învățământ la distanță. Profesorii Digitaliada s-au mobilizat incredibil, într-un timp foarte scurt, să predea cu noi tehnologii și cu noi tehnici pe­dagogice pentru a putea menține continuitatea într-un an școlar puternic fracturat. Elevii au răspuns rapid și po­z­itiv – sunt, până la urmă, nativi digitali. Dar există probleme de echitate de care trebuie să ținem cont. Nu toți au acces la un computer, smartphone sau tabletă. De aceea, împreună cu cele 50 de școli, am hotărât să împrumutăm cele 1.500 de tablete familiilor dezavantajate, pentru a nu accentua discrepanțele educaționale dintre copii. Empatia este obligatorie în curricula Digitaliada.”  a spus Amalia Fodor, director Fundația Orange.

Pe perioada suspendării cursurilor, 16.500 de elevi și peste 3.900  de profesori din 645 de școli continuă  procesul ­educațional în secțiunea Învățare și testare online, lansată în cadrul hubului online de resurse educaționale des­chise www.digitaliada.ro la sfârșitul anului 2019. La acest moment, în secțiunea Învățare și testare online există deja peste 84 de lecții și 1.000 de ­exer­ciții pentru matematică,  200 de probleme de matema­tică pentru clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a, demonstrate în GeoGebra și peste 600 de teste pentru diverse materii. Acestea vin în completarea celor peste 1.000 de resurse educaționale deschise disponibile gratuit pe platforma națională www.digitaliada.ro, create pentru dezvoltarea și evaluarea competențelor elevilor pentru învățământul gimnazial și primar.

În plus, Fundația Orange a lansat, împreună cu Asociația Ateliere fără Frontiere,  o campanie internă de strângere de echipamente de la angajații Orange. Echipamentele colectate vor fi recondiționate și trimise în școli din comunități defavorizate, iar profesorii vor participa la ,,webinarii” gratuite în care vor învăța să utilizeze resursele și platforma Digitaliada.

Digitaliada este un program de educație digitală care își propune încurajarea folosirii tehnologiei pentru îmbu­nătățirea performanței școlare a elevilor. În cadrul programului, s-a dezvoltat platforma www.digitaliada.ro – un hub online de conținut educațional liber, folosit de elevi și profesori din toată țara.
Platforma găzduiește ­anual concursul de materiale digitale #Digitaliada, care încurajează crearea de conținut original și open source ce poate fi utilizat în procesul de învățare. Digitaliada se desfășoară cu avizul Ministerului Educației Naționale.

loading...
error: Content is protected !!