Actualitate

Suspectă de coronavirus, a fugit din două spitale de dorul iubitului

Autoritățile buzoiene au deschis patru dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, toate în decurs de o săptămână.

În două dintre ele, este cercetat un buzoian care a fugit de două ori din Centrul de Carantină de la Poiana Pinului. Prima dată a părăsit incinta în data de 24 martie, însă a fost prins de jandarmii care asigură paza centrului. A fost recarantinat, însă trei zile mai târ­ziu, bărbatul a fugit din nou așa cum amenințase că o va face. Bărbatul este alcoolic și intrase în sevraj, motiv pentru care a fost transportat și internat la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca pentru tratament cores­punzător. În cazul său, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău a fost înregistrat, la data de 27 martie, un dosar penal cu privire la comiterea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, având ca obiect părăsirea, în data de 24 martie, a Centrului de Carantină Poiana Pinului din comuna Tisău, iar în data de 31 martie procurorii au deschis dosar penal și pentru fapta din 27 martie. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău au dispus administrarea cu celeritate a probelor necesare lămuririi tuturor aspectelor.

Tot pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău a fost înregistrat, la data de 26 martie, un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, pe numele unei buzoince ce a fugit a doua oară din carantină. Ea este acuzată de părăsirea fără aprobare a Spitalului de Boli Infecțioase Gârlași din municipiul Buzău, unde se afla în carantină cu suspiciunea de a fi infectată cu virusul SARS-COV 2 încă din data de 22 martie, și a Spitalului Județean de Urgență Buzău, în timp ce se afla în containerul de izolare, din data de 24 martie. Este vorba despre tânăra găsită pe stradă împreună cu iubitul ei, pentru care, de altfel, fugise din spital. Amândoi se află acum în carantină. Tânăra va fi cercetată cu celeritate pentru faptele sale.

Procurorii au în ­cer­cetare din data de 26 martie, un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, ca urmare a sesizării formulate de Sindicatul Sanitas Săpoca cu privire la existența unui cadru organizatoric defectuos ce nu ar corespunde măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, cu ocazia desfășurării ședinței Consiliului de Administrație al Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, din data de 25 martie.

Ce presupune ordonanța militară

Cei care nu respectă carantina sau izolarea la domiciliu, nu spun sau mint pur și simplu cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu coronavirus riscă și 15 ani de detenție. Guvernul a instituit prin ordonanță de urgență pedep­sele pentru cei inconștienți și iresponsabili.

Pedeapsa pentru persoanele care nu respectă carantina, izolarea sau spitalizarea și pun în pericol sănătatea altor oameni va fi de până la 5 ani de închisoare și crește la 7 ani dacă faptele sunt făcute cu intenție!

Atunci când astfel de acțiuni iresponsabile pro­voacă moartea altor persoane, se ajunge la 15 ani de închisoare!

Cei care mint și fac fals în declarații riscă acum până la 5 ani de închisoare.

Ideea de a crește pedepsele pentru cei ires­ponsabili, care nu respectă izolarea sau carantina, a venit de la magistrați.

Majorarea pedepselor vine după ce mai mulți români nu au respectat măsurile de izolare sau de carantină și au circulat prin zone în care au interacțio­nat cu multă altă lume, inclusiv pe la spitale.

Cei care sunt în izolare la domiciliu, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină, și vor suporta toate cheltuielile.

Cei care nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantină din momentul depistării, suportând și ei toate cheltuielile aferente carantinării.

În data de 31 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanța de urgență prin care sunt majorate amenzile pentru nerespectarea regimului stării de asediu și regimului stării de urgență. Astfel, amenzile pentru persoanele fizice care nu ­res­pectă ordonanțele ­mi­litare au crescut și au urmă­toarele valori: minim 2.000 lei și maxim 20.000 lei, față de minim 100 și maxim 5000 de lei, cât erau până acum.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a crescut de la 1.000 de lei cât era până acum, la 10.000 de lei. Ma­ximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei. Aceste sancțiuni vor putea fi aplicate începând de mâine, 2 aprilie 2020.

În plus, au fost introduse și sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale, după cum urmea­ză: confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție; inter­zicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abi­litate; suspen­darea temporară a acti­vității; desfiin­țarea unor lucrări; refa­cerea unor amenajări.

Măsurile complementare de sancțiune vor fi aplicate în funcție de natura și ­gra­vitatea faptei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker