Administrație

Surprize-surprize la lucrările din Piața Daciei

Piața Daciei a intrat în reabilitare totală la începutul lunii aprilie a acestui an, termenul de finalizare al lucrărilor fiind de 18 luni, cu o valoare totală a investiției de șase milioane de euro. Aspectul pe care îl va căpăta „Platoul” cunoscut tuturor buzoienilor este unul radical diferit, modern și atrăgător, care îl vor transforma într-un nou punct de atracție din oraș.

Lucrările sunt în grafic, însă nu lipsesc surprizele care au încetinit puțin ritmul în care se lucrează. Aceasta pentru că săpăturile efectuate au scos la iveală mai multe cabluri de electricitate sau conducte de a căror existență nu se știa nimic. În plus, s-au mai descoperit și fundațiile unor clădiri din perioada interbelică, distruse de către comuniști atunci când au construit blocuri de locuințe. Pentru a nu distruge accidental eventualele descoperiri cu însemnătate istorică și culturală, lucrările sunt supravegheate și de către un specialist din cadrul Muzeului Județean.

Viceprimarul Ionuț Apostu spune că, în cazul în care s-ar descoperi vestigii sub Piața Daciei, muzeograful de pe teren ar anunța atât constructorul, cât și Primăria Buzău, pentru a lua măsurile necesare conservării acestora, însă până acum nu a fost cazul. „Se lucrează în ritm normal. Bineînțeles, în funcție de realitățile apărute în șantier, în sensul că mai sunt descoperite diverse cabluri, diverse racorduri de care nu se știa la momentul respectiv, însă se lucrează într-un ritm normal. Din punct de vedere arheologic, noi avem un contract semnat cu Muzeul Județean, de supraveghere arheologică. În permanență pe șantier este un muzeograf, specialist în astfel de probleme și dacă ar apărea vreo situație din aceasta neprevăzută, ei ar semnala imediat, atât constructorului, cât și Primăriei municipiului Buzău”, a spus Ionuț Apostu la Campus TV.

Piața Dacia, împreună cu Casa de Cultură, Hotelul Pietroasa și Magazinul Dacia, au fost construite între 1970 și 1978, în timpul mandatului primarului Gheorghe Milu, iar pe suprafața „Platoului” fuseseră reproduse, din plăci de granit, modelele de pe iile populare din zona Buzăului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare