Cultură

Cine sunt buzoienii care au dus un mărțișor francofon în Spania

Un eveniment cultural deosebit a fost organizat, săptămâna trecută, de Consulatul General al României la Bilbao și de Consiliul Județean Buzău, alături de Teatrul „George Ciprian” și a fost dedicat sărbătoririi atât a lunii Mărțișorului, cât și împlinirii a 30 de ani de la aderarea României la Francofonia Instituțională, sub tematica „Francofonia viitorului: educație și dezvoltare durabilă”.

În cadrul evenimentului, consulul general Marian Popescu și directorul teatrului buzoian, Gina Chivulescu, au transmis comunității locale de români susținerea și implicarea celor două instituții în vederea colaborării și organizării cât  mai multor evenimente culturale. Totodată, au fost menționate activitățile pe care Consulatul General al României la Bilbao le organizează în această perioadă pentru sărbătorirea lunii Mărțișorului și a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei, inclusiv Festivalul de Film „Francofonia 2023”.

De asemenea, au fost organizate la Logroño, cu sprijinul Primăriei din Logroño și al Asociației Zestrea Românească, spectacole de teatru cu piesa  „O viață, o șosetă, un vis și o mașină de scris”. Spectacolul „O viață, o șosetă, un vis și o mașină de scris” este o comedie romantică care vorbește despre un jurnalist care își petrece timpul pe propria terasă, scrie o piesă de teatru inspirată din întâlnirile lui cu trei femei de tipologii diferite: o femeie cu moravuri ușoare, o tânără în căutarea unei cariere artistice și o profesoară divorțată. Și-au adus contribuția la realizarea ei actorii Constantin Cotimanis, Iulia Dumitru, Diana Bagdasar și Victoria Bobu. Au mai contribuit, bineînțeles, la reușita spectacolului, asistentul de regie Simona Hodoș, regizorul artistic și scenograful Daniel Bucur, costumele Adelei Cotimanis, coregrafia lui Mario Grosu și muzica lui David Simon.

Echipa cu care Teatrul „George Ciprian” a mers pentru a oferi această piesă în Spania, a fost primită miercuri, 8 martie, la sediul oficiului consular de la Bilbao. De altfel, au fost prezenți toți membri echipei Teatrului „George Ciprian” din Buzău, care au participat la activitățile culturale desfășurate în Țara Bascilor (Amorebieta-Etxano), La Rioja (Logrono) și Principatul Asturias (Gijon), în perioada 5 – 7 martie.

Reprezentație premiată la Logroño. Premii și pentru șefii unor instituții buzoiene

Cu această ocazie, Marian Popescu, consulul general al  României la Bilbao, a oferit diplome de merit pentru activitatea remarcabilă și pentru contribuția la păstrarea, consolidarea și promovarea valorilor și identității românești.

Diplomele au fost acordate președintelui Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, directorului Teatrului „George Ciprian”, Gina Chivulescu, regizorului piesei „O viață, o șosetă, un vis și o mașină de scris”, Daniel Bucur, și pentru renumiților actori Constantin Cotimanis, Iulia Dumitru, Diana Bagdasar și Victoria Bobu. Ceremonia s-a înscris în seria evenimentelor culturale organizate de Consulatul General al României la Bilbao cu prilejul celebrării Mărțișorului și a 30 de ani de la aderarea României la Francofonia Instituțională. În luna martie, Consulatul General al României la Bilbao și Consulatul General al Franței la Bilbao, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid și Institutul Francez din Bilbao și cu sprijinul Zornotza Areteo organizează Festivalul de Film „Francofonia 2023”. Acesta va avea loc la Teatrul Zornotza Areteo din Amorebieta-Etxano, în zilele de 16, 23 și 30 martie 2023, începând cu orele 20.00.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker