Economic

Structura unui discurs: Cum să îți construiești un discurs eficient

Modul în care este structurat un discurs îți poate garanta succesul sau îți poate pava, cu ușurință, drumul către eșec. Astfel, este important să acorzi o deosebită atenție etapei de pregătire. De ce? Pentru că un discurs de succes nu înseamnă doar să urci pe scenă, să spui câteva cuvinte și să primești ropote de aplauze. Un discurs eficient nu înseamnă să te prezinți în fața colegilor sau în fața șefilor cu temele nefăcute, sperând că vei impresiona doar prin carismă. În cele ce urmează, vei afla mai multe despre structura unui discurs, dar și care sunt elementele cheie în arta oratoriei.

Creionează-ți discursul în pași simpli

Pentru început, trebuie să știi că nu trebuie să înveți un text pe dinafară și nici să citești de pe foaie ceea ce ți-ai notat cu o seară înainte. Cel mai important aspect în arta oratoriei este să oferi publicului o parte din ceea ce ești, să-ți pui amprenta personală în mesajul transmis. În acest sens, ai putea începe cu pași mărunți, dar siguri. Creionează-ți discursul în 3 părți: introducere, cuprins și încheiere:

  • Introducerea poate să cuprindă câteva propoziții în care te prezinți și introduci ascultătorii în tema abordată. De altfel, ar fi interesant să le oferi și 2-3 motive pentru care și-ar dori să asculte mesajul până la final.
  • Cuprinsul este partea în care îți expui ideile, dar și parte în care trebuie să demonstrezi publicului că stăpânești foarte bine noțiunile despre care vorbești, că ești un om informat, gata să răspundă oricărei întrebări. Îți poți structura cuprinsul în mai multe părți, pentru a putea urmări mult mai ușor firul acțiunii. Reține că nu trebuie să înveți discursul pe dinafară. Din acest motiv, este esențial să-ți structurezi cât mai bine ideile.
  • Finalul trebuie să fie apoteotic. Poate nu ți-ai dat seama până acum, dar încheierea este cea mai importantă parte a discursului, este ideea care va rămâne întipărită în memoria fiecărui ascultător. Asigură-te că faci magie din cuvinte!

Tips&Tricks: Cum îți construiești un discurs eficient

Construcția unui discurs de succes înseamnă planificare, organizare și eficiență. Iată câteva aspecte esențiale de care să ții cont înainte de a ajunge în fața publicului:

  • Învață să-ți stăpânești emoțiile: Frica de a vorbi în public sau glosofobia te poate împiedica să ajungi la rezultatele mult dorite. Din fericire există numeroase tehnici prin care poți scăpa de aceste emoții, mai ales dacă accepți să ceri ajutorul specialiștilor.
  • Transmite un mesaj real: Nu trebuie să lași emoțiile să te acapareze, dar este important să livrezi publicului emoție. Sigur că nu vorbim despre același lucru, dar probabil că ți-ai dat deja seama. Publicul vrea să audă o poveste, una reală. Asigură-te că mesajul transmis este concentrat în jurul unor povești autentice și inspiraționale.
  • Informează-te și prezintă-te în fața publicului cu temele făcute: Una dintre cele mai importante etape ale discursului este pregătirea. Nu poți să te prezinți în fața unor oameni fără să nu cunoști toate datele problemei, fără să nu te fi informat înainte. Publicul se așteaptă ca tu să le livrezi o informație utilă, credibilă, susținută de argumente ferme.
  • Asigură-te că știi cui te adresezi: Spuneam că ascultătorii au nevoie de o poveste, dar știi care sunt poveștile ce îi definesc? Pentru a rezona cât mai mult cu publicul tău, este esențial să îl cunoști.
  • Înscrie-te la un curs de public speaking: Prin exerciții practice și feedback constructiv, un curs de public speaking va contribui la dezvoltarea abilităților de comunicare verbală și nonverbală. Astfel, vei învăța cum să-ți gestionezi emoțiile și să-ți exprimi ideile într-un mod clar și persuasiv.

La final, trebuie să știi că fiecare cuvânt pe care îl rostești poate avea puterea de a motiva un om sau îl poate descuraja total. Tot ce trebuie să faci este să alegi cuvintele potrivite pentru a crea povești frumoase, povești care merită ascultate. Construiește-ți discursul cu grijă și concentrează-ți întreaga atenție asupra nevoilor publicului.

Articole similare