Sănătate

Stimulente financiare pentru medicii nou angajați la Spitalul Județean

Încă de la începutul pandemiei de Covid-19, Spitalul Județean de Urgență Buzău se confruntă cu un deficit de medici, iar posturile scoase la concurs în această perioadă nu au prezentat interes.

Pentru a-i stimula pe medici să vină la SJU Buzău, Consiliul Județean Buzău a hotărât ca orice medic nou angajat în secțiile cu deficit de personal din Spitalul Județean să beneficieze, timp de șase luni de la data angajării, de stimulente financiare a căror valoare este echivalentă cu două salarii minime brute cumulate. În acest sens, în ședința de săptămâna trecută a Consi­liului Județean a fost adoptat un proiect de hotărâre, care stipulează că, în cazul în care vor beneficia de asemenea stimulente, medicii respectivi vor avea obligația de a semna la angajare un document prin care își asumă respon­sabilitatea de a rămâne să lucreze în cadrul SJU Buzău cel puțin doi ani.

,,Beneficiarii de stimulentele prevăzute la alin. (1) au obligația de a  semna, la încheierea contractului individual de muncă, un angajament că vor desfășura acti­vitatea în Spitalul Județean de Urgență Buzău pentru o perioadă de cel puțin doi ani, în caz contrar fiind obligați la restituirea stimulentelor financiare încasate, iar  Spitalul Județean de Urgență Buzău va urmări încadrarea în prevederile bugetare anuale”, se precizează în hotărârea Consiliului Județean.

De asemenea, Consiliul Județean a eliminat prevederea care limita la 10 numărul celor care puteau beneficia de acest avantaj, având în vedere că unitatea medicală are nevoie de cel puțin 20 de noi specialiști pentru a-și completa echipa.

Acordarea acestor stimulente a început în urmă cu mai bine de trei ani, când Consiliul Județean Buzău a decis să acorde stimulente financiare medicilor care vin să lucreze în Spitalul Județean de Urgență Buzău, motivul fiind acela de a-i determina pe specialiști să practice meseria în această unitate medi­cală. Decizia a fost luată în urmă cu mai bine de trei ani, ulterior fiind modificată la doar câteva luni. Concret, primeau stimulente financiare doar medicii care se angajau pe secțiile în care era nevoie urgentă de personal medical.

La începutul anului 2018, Consiliul Județean Buzău a adoptat o nouă hotărâre prin care se stabilea ca medicii nou angajați în secțiile cu deficit de personal să primească, timp de șase luni, stimulente echivalente cu valoarea a două salarii minime brute. În aceeași hotărâre era prevăzut și un număr maxim de 10 beneficiari care puteau primi aceste stimulente. Pentru că în acea perioadă numărul angajaților atinsese pragul maxim de zece persoane angajate, conducerea uni­tății medicale a solicitat administrației județene să fie eliminat acest prag, lucru care s-a și întâmplat în cadrul ședinței de săptămâna trecută. Astfel, specialiștii angajați recent în secțiile cu deficit de perso­nal vor primi stimulentele la fel ca și colegii lor, iar prin eliminarea acestui aliniat conducerea unității medicale speră că vor fi atrași mai mulți medici.

Pe parcursul anului, SJU Buzău a scos în mai multe rânduri posturi la concurs, dar cel mai recent au fost scoase 23 de posturi de medici, pe secții cu deficit de personal, care au rămas neocupate în contextul actual al epidemiei de Covid-19. În ciuda acestor stimulente, doar doi medici s-au arătat interesați de posturile scoase la concurs, așa că cei doi s-au integrat în echipa de specialiști ai SJU Buzău după ce au promovat examenele. Prin urmare, cei doi vor beneficia de stimulentele acordate de Consiliul Județean.

Articole similare