Actualitate

Știință de top la Vulcanii Noroioși

Arina NAN,
student practicant

O echipă de la Laboratorul de Geofizică Aplicată, Prevenire și Educare din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCFDP) a reușit să cartografieze în premieră, în format 3D, subsolul unui vulcan noroios din România, folosind tehnologii de ultimă generație. Studiul a dezvăluit că structura subterană a vulcanului corespunde doar parțial cu aspectul său vizibil la suprafață, oferind o perspectivă nouă asupra acestui fenomen natural fascinant.

Echipa de cercetare a utilizat aparatura pentru cartarea geoelectrică, inaugurând astfel această tehnologie în România pentru explorarea vulcanului Pâclele Mici. Este prima dată când este realizată cartarea unui vulcan noroios în lume cu ajutorul acestei tehnologii, fapt ce marchează o acțiune de pionierat la Buzău.

Reprezentanții INCFDP au explicat că studiul a fost posibil datorită sistemului FullWaver, o tehnologie de vârf disponibilă în cadrul Laboratorului Mobil de Geofizică Aplicată din cadrul GeoEduLab. Această aparatură este capabilă să efectueze sondaje geoelectrice detaliate, furnizând informații 3D la adâncimi de peste 100 de metri. Utilizând electrozi autonomi, modul GPS pentru urmărirea exactă a locației și o sursă de mare putere, sistemul FullWaver reprezintă o metodă revoluționară în cartarea subterană.

Rezultatele studiului au fost deja publicate în prestigiosul jurnal Applied Sciences, marcând un pas important în înțelegerea fenomenelor vulcanice. Cercetătorii au anunțat că vor continua explorarea Vulcanilor Noroioși din Buzău, inclusiv cu ajutorul unor drone echipate cu senzori speciali. Această nouă etapă a proiectului va implica utilizarea zborurilor de dronă echipate cu senzori Lidar pentru cartografierea detaliată a terenului, fotogrammetria pentru capturarea imaginilor de înaltă rezoluție și senzori termali pentru detectarea variațiilor de temperatură.

Investigațiile realizate asupra Vulcanilor Noroioși nu sunt invazive și au ca scop aducerea unei mai mari
vizibilități și promovare pentru acest obiectiv unic în Europa, oferind în același timp o valoare științifică deosebită.

Articole similare