Actualitate

Stațiunea Legumicolă, undă verde pentru recuperarea prejudiciului din Dosarul „Orizont”

După un proces care a durat un an, Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău a primit ,,undă verde” de la judecători pentru a executa veniturile inculpaților din „dosarul Orizont”. Un complet al Judecă­toriei Buzău a respins, săptămâna trecută, contestațiile la ­executare depuse în instanță de fostul primar al Buzăului Constantin Boșcodeală, de fosta șefă a Oficiului de Cadastru Viorica Stana, și de fostul director al Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură Trandafir Nicolae. Decizia poate fi atacată cu apel de contestatori în 10 zile de la comunicare.

Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău a cerut, la începutul anului trecut, executarea silită a veniturilor responsabililor din dosarul cunoscut opiniei publice drept „Orizont”. Solicitarea a fost făcută printr-un executor judecă­toresc, acțiunea fiind în­dre­p­tată împotriva fostului primar al Buzăului Constantin Boșcodeală, împotriva fostei șefe a Oficiului de Cadastru Stana Viorica, și a fostului director al Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură Tranda­fir Nicolae. Aceștia au contestat însă executarea în instanță la începutul lunii mai 2020.

Potrivit sentinței Tribunalului Dâmbovița, răma­să definitivă în decembrie 2019 prin decizia Curții de Apel Ploiești, cei trei au fost obligați, pe latură ­civilă, să plătească un prejudiciu creat SCDL Buzău de peste 5 milioane lei, reprezentând contrava­loarea lipsei de folosință a terenului în suprafață de 33 ha, trecut din domeniul public al statului în domeniul privat al municipiului Buzău. Procedurile de recuperare a prejudiciului au fost demarate la cinci luni de la pronunțarea sentinței definitive în dosarul instrumentat de Direcția Națională Anticorupție. Validarea popririi asupra veniturilor a fost contestată de Boșcodeală, Stana și Trandafir.

La finalul lui 2019, Curtea de Apel Ploiești a închis ultima filă din dosarul „Orizont” în care a fost judecat fostul primar al Buzăului Constantin Boșco­deală. Completul de judecată a pronunțat o nouă hotărâre privind latura ci­vilă, însă în ceea ce privește latura penală sentința a fost menținută, la fel și în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor. Prima instanță a obligat, în solidar, pe inculpații Constantin Octavian Boșco­deală, Viorica Stana și Trandafir Nicolae, la plata către Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a sumei de 5.352.864 lei, cu dobânda legală la data plății, reprezen­tând contravaloarea lipsei de folosință a terenului în suprafață de 33 ha., situat pe raza municipiului Buzău,  pe care s-a construit un cartier rezidențial.

Șase ani de proces înch­eiați cu prescrierea fap­telor

Constantin Boșcodeală a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în primăvara lui 2014 alături de alți doi inculpați, fosta șefă a Oficiului de Cadastru, Viorica Stana și fostul director al Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură, Trandafir Nicolae, cei trei fiind acuzați de abuz în serviciu pentru trecerea unui teren de 33 de hectare în domeniul privat al municipiului Buzău. Pe 12 decembrie 2019, un complet de la Curtea de Apel Ploiești s-a pronunțat definitiv.

În primăvara anului 2018, judecătorii Tribunalului Dâmbovița, prima instanță sesizată, au constatat că faptele de care erau acuzați cei trei s-au prescris, așa că au decis încetarea procesului penal. Chiar și așa, fostul edil al Buzăului și ceilalți doi inculpați au fost obligați să plătească prejudiciul în acest caz, peste 5 milioane și jumătate de lei plus dobânzi. Sentința a fost atacată atât de cei trei inculpați cât și de DNA, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel Ploiești. Boșco­deală are mare parte din avere sub sechestru pentru recuperarea prejudiciului inclusiv în dosarul Gloria, iar recent a depus la Judecătoria Buzău o nouă contestație la executare.

Faptele pentru care cei trei inculpați din dosarul ­Ori­zont -Constantin Boșco­deală, Viorica Stana și Nicolae Trandafir-au fost trimiși în judecată, datează din 2001. Procurorii anticorupție au susținut că cei trei au făcut posibilă trecerea unei suprafețe de 33 hectare teren arabil, din domeniul public al statului, în domeniul privat al municipiului Buzău, de la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, și că, potrivit legii, suprafața nu putea face obiectul unei asemenea operațiuni.

Anchetatorii au încercat să arate că „s-a urmărit un alt scop decât reconstituirea efectivă a izlazului comunal al municipiului Buzău. Această punere în aplicare a reprezentat doar o modalitate menită să îmbrace într-un aspect de legalitate împrejurarea că Primăria Municipiului Buzău – reprezentată de inculpatul Boșcodeală Constantin Octavian – a obținut o suprafață de teren mult mai valoroasă din punct de vedere al amplasamentului, situată în imediata apro­piere a cartierelor orașului, pe care să poată fi construite obiective economice de către investitori (așa cum s-a și întâmplat în realitate) și nu într-o zonă de la intrarea în municipiu, lângă o cale ferată unde se aflau – de fapt – terenurile S.C. SERIBUZ SA ce ar fi trebuit predate și care prezentau un potențial economic scăzut”. Rechizitoriul mai făcea referire la un prejudiciu adus statului cu valoarea de 12.720.000 lei, reprezentând contrava­loarea terenului de 33 hectare.

Articole similare

error: Continut protejat!!