Sănătate

Start și pentru antigripal

Ministerul Sănătății a anunțat, la finalul săptă­mânii trecute, că în această săptămână va fi demarată campania de vaccinare antigripală din acest sezon. Contractul în baza căruia urmează să fie distribuite în țară primele 300.000 de doze de vaccin asigurate gratuit a fost semnat, urmând ca în perioada ur­mătoare să fie distribuite alte 1.000.000 doze pentru continuarea imunizărilor. Pentru acest sezon sunt prevăzute aproximativ două milioane de doze, prin Programul Național de Vaccinare.

Din prima tranșă de vaccin antigripal fiecare Direcție de Sănătate Publică va primi un număr relativ redus de doze care vor fi folosite în special pentru imunizarea cadrelor medicale. În cadrul acestei campanii de vacci­nare vor avea prioritate la imunizare persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, copiii, bătrânii instituționalizați, personalul medical, personalul din centrele de asistență socială, dar și gra­videle.

Campania de vaccinare se va desfășura prin intermediul medicilor de familie, care vor primi dozele de vaccin de la Direcțiile de Sănătate Publică. Pentru acest sezon, Direcția de Sănătate Publică a solicitat 42.000 de doze de vaccin, cu 18.000 mai puține compa­rativ cu anul trecut.

Carmen Scîntei, coordonatorul compartimentului Epidemiologie al DSP Buzău, speră ca aceste doze să fie suficiente, având în vedere că anul trecut au fost imunizate 30.000 de persoane, în condițiile în care campania a început mai devreme și interesul pentru vaccin a fost unul mai ridicat pentru că nu e­xista încă un vaccin împo­triva virusului Covid-19. Medicul Carmen Scîntei a mai precizat că în aceste zile se așteaptă sosirea primei tranșe de vacci­nuri, urmând ca dozele să fie folosite în principal pentru cadrele medicale, iar din celelalte tranșe să se facă distribuirea către cabinetele medicale pentru a începe imunizarea.

De asemenea, o persoa­nă care s-a vaccinat împo­triva virusului Sars-Cov-2 și face parte din categoriile de risc se poate imuniza și cu acest vaccin, întrucât nu există nicio contradicție în acest sens, spun specia­liștii.

„Deși procedura anuală în baza acordului cadru încheiat în 2019 pentru achiziția vaccinului gripal a fost finalizată în luna martie a acestui an, eu când am ajuns în minister nu era semnat niciun contract. Am cerut să se realizeze toate demersurile legale pentru semnarea contractelor și începerea în regim de urgență a campaniei de vaccinare antigripală gratuită. Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin cu alte 700.000 de doze, până la cantitatea de 2 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere”, a declarat ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila.

De asemenea, respec­tarea regulilor de igienă, spălarea frecventă a mâi­nilor cu apă și săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, utilizarea măștilor de protecție în locuri aglomerate și spații închise sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvi­rilor prin afecțiuni respiratorii. „Persoanele vulnerabile, persoanele la risc, trebuie să beneficieze și, de vaccinarea antigripală și din datele pe care le avem, se achiziționează circa 2 milioane de doze de vaccin antigripal, care vor fi distribuite în mod deosebit în cabinetele de medicină de familie. Ne-am dori ca colegii noștri din rețeaua de medicină de familie, care vaccinează antigripal, dar nu vaccinează anti-COVID să facă acest lucru, să solicite și vaccin împotriva COVID-19, pentru că ele se pot administra simultan, indiferent de rangul dozei de care vorbim pentru vaccinarea COVID-19”, a spus medicul Valeriu Gheor­ghiță

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker