Sănătate

Buzăul, pe locul 9 din coada clasamentului vaccinării

Pandemia de Covid-19 și teama de a nu dezvolta forme grave ale virusului i-au determinat pe mulți români să se vaccineze. După ce aproape cinci milioane de români s-au imunizat împotriva Covid-19, relaxările din vara acestui an au avut ca efect și scăderea ritmului vaccinării. Doar că, din toamnă, lucrurile au luat o întorsătură îngrijorătoare, iar valul patru al pandemiei de Covid-19 a făcut din ce în ce mai multe victime. Acest lucru pare  să-i determine pe români să se vaccineze, de teama de a nu lua contact cu virusul care poate fi fatal.

HotNews a făcut publice datele privind situația vaccinării pe fiecare județ. Prin urmare, în București rata de vaccinare este de 52,77 la sută din populația eligibilă, fiind de altfel și singura unitate administrativ-teritorială cu rang de județ care a depășit procentul de 50 la sută. Capitala este urmată în topul vaccinării de Cluj,  cu 47,85 la sută, și de Sibiu, cu 40,96 la sută.

La polul opus, cea mai mică rată de vaccinare este în județul Suceava, supranumit la începutul pandemiei ,,Lombardia Româ­niei” din cauza numărul mare de cazuri confirmate cu noul coronavirus. Aici doar puțin peste 20 la sută din populația eligibilă s-a vaccinat, respectiv 20,6 la sută. Urmează Giurgiu, cu 21,07 la sută și Covasna, cu 21,8 la sută din populația eligibilă vaccinată.

În 17 județe procentul de vaccinare este între 30 și 40 la sută, iar restul între 20 și 30 la sută. Buzăul face parte din cea de-a doua categorie, procentul vaccinării pe județ fiind de 25,51 la sută, procent care plasează județul pe locul 9 din coada clasamentului vaccinării. Vaccinarea se mișcă greu la Buzău, chiar dacă în ultima perioadă buzoienii au început să se prezinte într-un număr cât mai mare în centrele de imunizare.

Vineri erau vaccinate cu ambele doze 74.424 persoane și cu o singură doză 91.031. De asemenea, la ultima raportare de vineri, 8 octombrie, un număr de 402 persoane se vaccinaseră în ultimele 24 de ore cu prima doză și alte 43 cu cea de-a doua doză.

Situația la Buzău este cât se poate de delicată. Vineri au fost raportate 193 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus și alte două cazuri de reinfectare. Patru persoane decedaseră în ultimele 24 de ore, după ce au contactat virusul Sars-Cov-2, Buzăul apropiindu-se cu pași repezi de 500 de decese de la începutul pandemiei.

Nici în spitale lucrurile nu stau bine. Nu mai este disponibil niciun pat la Terapie Intensivă, iar autoritățile caută soluții pentru a putea trata cât mai mulți pacienți. Chiar dacă spitalul de la Nehoiu a fost declarat spital suport Covid, acolo se pot trata doar persoanele care au o formă mai ușoară sau cel mult medie. În prezent, persoanele care se internează în spital nu prezintă forme ușoare, iar Spitalul Județean Buzău și cel municipal din Râmnic au devenit neîncăpătoare.

La nivel național, situația nu este diferită. Este pentru prima oară de la debutul pandemiei de Covid-19 când nu mai este niciun loc liber la Terapie Intensivă în toată țara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare