Sănătate

Spitalul Nehoiu, doar patru paturi pentru bolnavi Covid

Situație din ce în ce mai gravă în Buzău! La o săptămână de la des­chiderea spitalului de la Nehoiu pentru pacienții Covid, doar patru locuri mai erau disponibile joi dimineață, conform informațiilor furnizate de către managerul spitalului, medicul Sergiu Remi­sovschi. Din totalul celor 45 de paturi destinate pacienților infectați cu noul coronavirus, 41 erau ocupate, iar starea celor internați nu părea să evo­lueze spre bine. Doi dintre pacienți sunt la ATI, pentru că spitalul are doar două locuri disponibile pentru pacienții care sunt în stare gravă, iar șapte pacienți au nevoie de oxigen, dar la un flux redus, mai spune managerul Spitalului Orășenesc Nehoiu.

Singurul motiv pentru care spitalul nu s-a umplut încă în totalitate este că pacienții care sunt în stare gravă sunt transferați din nou la Spitalul Județean de Urgență Buzău, așa cum este protocolul, în spitalul de la Nehoiu fiind tratați doar cei care au forme ușoare spre medii.

Situația este sub control momentan, spune medicul Remisovschi, spitalul are medicamentele necesare pentru a-i trata pe pacienți, iar numărul tuburilor de oxigen se mărește constant. În prezent, spitalul dispune de 30 de tuburi de oxigen, dar urmează să mai vină alte 20, pentru că majoritatea pacienților care ajung aici au nevoie de astfel de terapie.

,,În privința echipamentelor de protecție individuală stăm destul de bine, am achiziționat dezinfectanții, s-au luat și pentru suprafețe și pentru mâini și pentru instrumentar. Oxigenarea se face prin flux redus și mărit, prin concentratoare, avem opt concentratoare, șase de 10 litri și două de 5 litri. Momentan facem față, iar colaborarea cu Spitalul Județean Buzău este foarte bună. Dacă pacienții se agravează, îi tri­mitem imediat acolo, așa cum e protocolul. Am trimis până acum opt pacienți a căror stare s-a agravat. Nu putem trimite însă doi bolnavi care sunt veniți de la Brașov și care s-au agravat, pentru că acolo chiar nu se mai găsesc locuri”, a spus directorul Spitalului Nehoiu, Sergiu Remisovschi, pentru sansanews.ro.

Medicii de la spitalul din Nehoiu sunt la prima experiență de acest gen, iar mulți dintre ei și-au dat demisia pentru a nu trata pacienții infectați cu noul coronavirus. În prezent sunt zece medici care intră la pacienții infectați cu noul coronavirus, bineînțeles echipați corespunzător. ,,Nu sunt epuizați (n.r., medicii), suntem plini de forță”, a declarat, pentru OPINIA, ma­nagerul Spitalului Orășenesc Nehoiu.

Dacă la Nehoiu lucrurile par să fie sub control, la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat situația este mai de­licată. Pacienții așteaptă un loc la Terapie Intensivă, dar spitalul dispune doar de zece paturi la ATI, toate ocupate. În ultima perioadă, pacienții care sunt internați dezvoltă forme severe ale virusului, ceea ce înseamnă că au nevoie de cât mai mult oxigen pentru a rămâne în viață, până când un pat de la Terapie Intensivă se va eli­bera.

Potrivit subprefectului cu atribuții de prefect Marieta Boloș, la Spitalul din Râmnicu Sărat se mai pre­gătesc alte 15 paturi într-o secție exterioară pentru a putea fi internați pacienții infectați cu noul corona­virus, dar care au o formă mai ușoară și nu au nevoie de oxigen. La spitalul din Râmnicu Sărat sunt ocupate toate cele 153 de paturi.

Articole similare