Sănătate

Spitalul Județean tratează mai mulți pacienți Covid decât spitalul suport din Râmnic

Ultimele sarcini trasate de ministrul Sănătății în ceea ce  privește tratarea pacienților cu Covid 19 pune și mai mare presiune pe Spitalul Ju­de­țean.

Județul Buzău are la acest moment 19 paturi ATI pentru pacienții adulți cu Covid  și niciun pat ATI pentru copii. Dintre acestea, patru paturi sunt în Spitalul Județean de Urgență și sunt, de o vreme încoace, toate ocupate, și 15 în spitalul suport Râmnicu Sărat,  din care doar jumătate sunt ocupate.

Cele 19 paturi nu pot fi ocupate, din păcate, în totalitate, pentru că spitalul declarat suport Covid din Râmnicu Sărat nu are medici suficienți. Astfel, la Râmnicu Sărat nu pot fi îngrijiți mai mulți pacienți la ­Tera­pie Intensivă, din lipsă de personal, unitatea medicală având doar un singur medic ATI și unul detașat de la Buzău.

Spitalul Județean Buzău a ajuns să gâzduiască mai mulți pacienți cu Covid, chiar și pe terapie intensivă, decât spitalul desemnat Covid din Râmnicu Sărat. Efectul creșterii nu­mărului de cazuri de îmbolnă­viri cu Covid-19 a dus la ocuparea  la capacitate maximă a  locurilor de la Terapie Intensivă destinate acestor pacienți.

Vineri, la ATI din cadrul Spitalului Județean Buzău, erau internate șapte persoane  în stare gravă, iar pe secțiile exterioare alți 47 buzoieni.

În aceste condiții, ministrul Nelu Tătaru a dat o sarcină nouă spitalelor municipale, și anume aceea de a pune la dispoziție locuri pentru pacienții cu Covid-19, sarcină care revine  acum tuturor spitalelor de fază III, județene și municipale, care nu au fost transformate în unități de suport Covid. ­Mi­nistrul Sănătății a precizat că toate aceste unități trebuie să asigure 10% din capacitatea secțiilor ATI, și 15% din capa­citatea totală de paturi, pentru cazurile de Covid-19. Spitalele municipale ar urma  să asigure acestor pacienți și circuite ­se­parate.

„Săptămâna trecută am dat circulara prin care se pregătea 10% din capacitatea de la ATI a spitalelor de fază III, județene și municipale, să fie destinate pentru cazurile Covid-19, care vor avea circuite separate în eventualitatea creșterii numărului de cazuri din ATI, iar zilele acestea s-a discutat și la nivel național des­pre rezerva de paturi la ATI în aceste spitale. Toate spitalele vor avea o rezervă și, în funcție de evoluția fiecărui județ în parte, vor fi folosite 10% pentru terapie intensivă şi 15% pentru cazuri totale”, a declarat ­mi­nistrul Sănătății.

Articole similare

error: Continut protejat!!