Sănătate

Spitalul Județean, pe lista unităților medicale care tratează pacienții cu accident vascular cerebral acut cu medicamente finanțate de Ministerul Sănătății

Spitalul Județean de Urgență Buzău se regăsește de câteva zile pe lista spitalelor care beneficiază de finanțare de la Ministerul Sănătății pentru tratamentul pacienților cu accident vascular cerebral acut. Acest tratament finanțat de Ministerul Sănătății ajută  practic la  dizolvarea cheagului care a obturat o arteră principală din creier și automat, tratat la timp, permite, practic, remisia acelui deficit neurologic cu care pacientul se prezintă la UPU.

„Am fost introduși în programul pentru tratarea intervențională a pacienților cu accident vascular cerebral acut. Inițial nu am fost prinși în acest program. Am fost la minister. Am cerut lămuriri, ce trebuie să fac ca să pot să intru în program. Am trimis actele aferente și, ca atare, ieri (marți, n.r.), s-a publicat în Monitorul Oficial că suntem prinși ca spital de urgență în acest program”, a anunțat într-o conferință de presă, miercuri, Claudiu Damian, managerul unității medicale.

Vestea este foarte bună pentru că, deși buzoienii au beneficiat și până acum de acest tratament, el era susținut din fondurile unității medicale buzoiene, bani  care acum sunt alocați pentru alte medicamente.

Ce înseamnă includerea Spitalului de Urgențe Buzău în acest program?

,,Din punct de vedere administrativ  este foarte benefic (…) Pentru un pacient ar trebui două flacoane (…) și ar fi 3000 de lei de pacient. O decontare venită prin program  este benefică pentru spital și putem asigura alte medicamente din veniturile noastre proprii”, a explicat ma­nagerul unității medicale.

Intrarea în acest program de finanțare de la Ministerul Sănătății pentru tratamentul pacienților cu accident vascular cerebral acut este foarte ­bene­fic și în ceea ce privește sănătatea pacienților care trec printr-o astfel de încercare, care de foarte multe ori poate însemna șansa unui om de a nu rămâne cu un handicap pentru restul vieții. Pe de altă parte, însemnă o șansă și pentru familia care ar trebui să îngrijească o persoană cu handicap. ,,Intrarea spitalului în acest program va scădea șansa ca un pacient să rămână cu un handicap, adică cu un deficit neurologic. Una este să se remită deficitul, adică pareza  – în termeni populari -, și una este să te întorci acasă cu un pacient cu dizabilitate, pentru care urmează un program de recuperare și practic toată viața familiei se schimbă “, a declarat șefa de Secție de Neurologie, Alina Diacenco.

Ce ar trebui să știe pacienții

Nu toți pacienții pot beneficia de acest tratament cu rezultate, spune medicul neurolog Alina Diacenco. Este foarte important ca intervenția să aibă loc în primele patru ore de la primele semne ale bolii.

,,Noi am avut acest tratament până acum. L-am aplicat, dar este alt beneficiu când este și finanțat. Toți pacienții au acest drept dacă se prezintă în timp util, adică în primele patru ore și jumătate, care reprezintă fereastra terapeutică. Tot ce vine după, se exclude. Este foarte important pentru pacient să știe, pentru că au fost prost informați că oricine cu accident vascular beneficiază de acest tratament. Este foarte important timpul. Adică cu cât recunoști mai repede simptomele unui accident vascular cerebral, cu atât șansele să fie benefic pentru pacient sunt mai mari. Cu cât aplici mai repede, cu atât scazi riscul complicațiilor și cea mai importantă este hemoragia cerebrală. Este foarte important ca familia să noteze ora debutului”, a explicat șefa de Secție de Neurologie, Alina Diacenco.

Simptomele care apar în cazul unui accident vascular cerebral și care ar putea fi vizibile pentru pacient ori pentru membri familiei sunt amorțirea bruscă a feței, brațelor sau picioarelor pe o parte a corpului, dificultăți de vorbire și înțelegere, tulburări de vedere, amețeală, pierderea echilibrului, dificultăți motorii și dureri de cap severe.

„Este important pentru populație să recunoască semnele accidentului vascular cerebral și anume, dacă apare un deficit motor pe o anumită parte a corpului sub forma unei hemipareze, dacă apar tulburări de vorbire, dacă apar tulburări de coordonare, amețeli instalate brusc, schimbarea vocii, tulburări  atât de vorbire, cât și de înțelegere, pacientul trebuie să anunțe Ambulanța și cât mai repede posibil să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe”, a explicat medicul neurolog Alina Diacenco.

Ce condiții a trebuit să îndeplinească unitatea medicală buzoiană

Condițiile pe care a trebuit să îndeplinească unitatea medicală buzoiană pentru a intra în acest program finanțat de Ministerul Sănătății au fost detaliate de managerul unității.

„Prima dată, când nu am fost incluși (n.r., pe lista Ministerului Sănătății pentru finanțare), au fost trei condiții: garda de Neurologie acoperită, Radiologie și dacă avem computer tomograf 24 din 24. Ne încadram cu toate, mai puțin două-trei gărzi pe Radiologie, unde aveam șase medici, dar unul dintre medici nu putea să acopere mai mult de două gărzi și rămâneam cu respectivele gărzi neacoperite. Am continuat să caut colaborare cu medici radiologi. Am găsit o doctoriță tânără care este dispusă să vină la Spitalul Județean Buzău. Am semnat contractul de gărzi pentru a avea acoperire pe gărzile de Radiologie;  vom avea deja șapte medici radiologi, ceea ce în foarte puține spitale de urgență, dacă verificați, o să găsiți. Sunt șapte medici pe Radiologie și am completat și această grilă. Am retrimis adresa că ne încadrăm și respectăm cele trei condiții și ca atare, ieri, (n.r., 5 februarie) s-a publicat în Monitorul Oficial acest lucru, că intrăm în programul pentru pacienții cu risc de AVC”, a spus managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian.

În acest moment, la Neurologie  lucrează  cinci medici  cu contract normal și alți trei cu contract de colaborare pe gărzi.

 

Un comentariu

  1. Am dori mai multe informații despre cum ce si cum trebuie facut in cazul unui pacient cu accident vascular cerebral acut… am inteles ca primele 4 ore sunt importante pt o posibila recuperare totala si ca trebuie chemată ambulantă pt unitatea de primiri urgente. Dar un pacient din Rm Sarat cum procedează? Vine direct acolo trece intai pe la spitalul din Rm Sarat? E important de știut si cred ca un articol in acest sens isi are rostul… multumesc!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker