Actualitate

Spitalul Județean Buzău, victima unui atac cibernetic masiv

Ministerul Sănătăţii a informat, luni, că în cursul nopţii de duminică spre luni a avut loc un atac cibernetic „masiv” de tip ransomware asupra serverelor de producţie pe care rulează sistemul informatic HIS, fiind afectate nu mai puțin de 18 spitale din țară.

„Ca efect al atacului, sistemul este nefuncţional, fişierele şi bazele de date sunt criptate (…) Incidentul se află sub investigaţia specialiştilor IT, inclusiv experţi în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică şi sunt evaluate posibilităţile de repunere în funcţiune”, precizează Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătăţii precizează că au fost activate măsuri de prevenţie excepţională şi pentru celelalte spitale care nu au fost afectate de atac. „Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu instituţiile din domeniu, monitorizează atent situaţia pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncţionalităţilor. În toate spitalele în care funcţionează acest tip de sistem informatic, au fost luate măsuri de siguranţă, limitare internet, salvare date pe suport extern, etc”, scrie Agerpres.

După ore bune în care s-a lucrat pentru remedierea problemei, luni, la ora 16.00 sistemul de la Spitalul Judetean de Urgență Buzău era din nou funcțional, au transmis reprezentanții unității medicale.

Unităţile medicale afectate de atacul cibernetic sunt: Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti; Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga; Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa; Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucureşti (IOB); Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa; Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei; Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte; Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucureşti; Institutul Clinic Fundeni; Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi); Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău; Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia; Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara; Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca”; Spitalul Clinic Colţea; Spitalul Municipal Medgidia; Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker