Administrație

Spitalul care a adus la Buzău excelența în sănătate

Spitalul de Boli Cronice Smeeni a fost înființat în 1959, pentru a acoperi nevoile localităților numeroase din partea sudică a județului Buzău și din cele vecine, care aveau nevoie să acceseze cât mai repede și mai ușor servicii medicale. În 2010, după cinci decenii de funcționare, unitatea spitalicească era propusă spre desființare. Autoritățile, însă, nu au stat deoparte și au accesat fonduri europene însemnate, prin care au relansat spitalul, ba mai mult, l-au transformat într-unul modern, cu aparatură de ultimă generație și medici tineri și dedicați meseriei întru totul. Investițiile totale, făcute pe parcursul anilor, s-au ridicat la peste 10 milioane de euro, întreaga sumă provenind din fonduri europene.

O investiție importantă a venit și în timpul pandemiei de Covid-19, când a fost implementat un proiect privind creșterea capacității Spitalului de Boli Cronice de a răspunde în timp util și eficient la criza în derulare, precum și la îngrijirea și tratamentul pacienților cu sechele post Covid-19. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la suma de 14 milioane lei.

Lupta neobosită a personalului Spitalului din Smeeni le-a fost răsplătită, în primul rând, prin numărul mare de pacienți care și-au pus încrederea în medicii de aici și în serviciile de calitate oferite de aceștia. Recent, unitatea spitalicească a fost nominalizată la categoria „Spitalul Anului”, la Romanian Healthcare Awards 2022, cu proiectul „Spitalul Smeeni – Spitalul Comunității”.

Neagu: Spitalul Smeeni este la standarde europene

În cadrul ședinței Consiliului Județean de joia trecută, personalului spitalului i-au fost acordate diplome de excelență, în semn de recunoaștere pentru activitatea intensă și dăruirea totală pentru oameni, așa cum ar trebui să fie în orice spital din țară. „Vedeți ce înseamnă acolo unde există dragoste față de oameni și unde există profesionalism. Așa, o mână de oameni absolut deosebiți pot să realizeze lucruri mari pentru oamenii care sunt în suferință și pentru lucrul ăsta aș vrea să le mulțumim celor care se ocupă de Spitalul Smeeni și, nu în ultimul rând, administrației și domnului primar, pentru că găsește timp și resurse ca spitalul să funcționeze la parametri normali”, le-a transmis președintele instituției, Petre Emanoil Neagu.

Președintele Neagu a mai spus că Spitalul din Smeeni este un bun exemplu pentru ceea ce înseamnă o unitate spitalicească modernă, actualizată la timpurile pe care le trăim și care inspiră oamenilor încrederea că vor beneficia de cele mai bune servicii și de o abordare umană, de care, uneori, au cea mai mare nevoie.

„Clădirea, prin atragerea de fonduri europene, arată ca o unitate spitalicească la nivelul anilor 2020, atât prin serviciile care se fac acolo, cât și prin aparatură și tot ce înseamnă căldură umană și omenească, în afară de actul medical. De regulă, la Spitalul din Smeeni ajung oameni în mare nevoie, oameni fără posibilități, practic, oameni care au nevoie atât din punct de vedere medical, să se recupereze, dar și din punct de vedere afectiv, care contează foarte mult”, a mai spus Neagu.

Ce urmează pentru Spitalul din Smeeni

Managerul Spitalului de Boli Cronice Smeeni, Marilena Dobrescu, a ținut să precizeze că planurile legate de unitate nu se opresc aici, ci sunt „dezastruos” de mărețe, cu multe alte proiecte de extindere în viitorul apropiat. „Cei care ne cunosc știu că facem totul cu drag, cu pasiune și cu chef de treabă (…) Planurile pe care le avem noi pentru viitor sunt «dezastruos» de mari, pentru că avem în proiect și reabilitarea spitalului vechi, în afară de baza de tratament care se construiește și construirea unui corp nou de clădire, doar pentru servicii medicale spitalicești. Așa că tot o să ne mai vedem cu alte ocazii”, a declarat managerul Marilena Dobrescu. Sumele necesare investițiilor pentru proiectele propuse vor veni ca urmare a unei inițiative a organizației județene a Partidului Social Democrat, care a reușit să cuprindă proiectele în bugetul de stat pe anul viitor.

„Am reușit să asigurăm cofinanțarea proiectului «Extindere și echipare ambulatoriu Spital de Boli Cronice comuna Smeeni, județul Buzău» în Parlament! Împreună cu colegii din PSD Buzău – Marcel Ciolacu, Lucian Romașcanu, Liliana Sbîrnea, Andi Cristea și Laurențiu Țepeluș – am susținut și am obținut includerea sumei necesare pentru spital în Bugetul de Stat pe 2023. Cu ocazia evenimentului aniversar, din urmă cu două săptămâni, am promis că voi face tot ce-mi stă în putință pentru a cuprinde suma necesară cofinanțării în buget. Aceasta reprezintă o mare realizare pentru comunitatea locală și pentru miile de pacienți care vor trece pragul spitalului, devenit etalon pentru multe unități sanitare din țară”, a transmis deputatul Romeo Lungu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker