Cultură

Spectacolul merge mai departe (Show must go on)

Diana PARPALEA

Oamenii au nevoie de teatru. Au nevoie să se întâlnească într-un loc, să-și vorbească, să se cunoască, să se emoționeze și să le fie dor până se vor vedea următoarea dată. Au nevoie să privească împreună spre un singur lucru și să-i înțeleagă multiplele sensuri. Să plângă și să râdă la aceeași poveste, iar la final să adune mulțumiri între palme. Au nevoie de teatru, pentru că e o lume cu mai multe lumi, în care cu toții sunt la fel de participativi. Toată lumea o spune, iar alții nu fac decât să o confirme iar și iar…

Într-un oraș cochet aflat pe malul unui râu ce-i poartă numele, oamenii se întâlnesc în acest loc – teatru. Și nu doar oameni mari, ci, în primul rând, tineri.  Se strâng cu zecile și fac să se întâmple un lucru frumos și abia așteptat de toți – un festival. Echipa teatrului împreună cu câțiva prieteni dragi fac să se întâmple, la Buzău – Săptămâna Teatrului Tânăr. De 8 ani, Buzăul adună tineri iubitori și creatori de teatru pentru a le dedica un festival.  

La Teatrul „George Ciprian” Buzău se întâmplă tot. Gina Ghivulescu, în calitatea de manager al teatrului, își deschide porțile pentru ca împreuna cu Vlad Trifaș (director de festival), Cosmin Pană și Oana Borș să facă ca acest festival să se întâmple, cu câteva dintre cele mai bune și tinere spectacolele din stagiunea curentă a teatrelor și universităților de profil din țară.

Ediția din acest an are loc în perioada 29 septembrie – 3 octombrie. Deschiderea festivalului a avut loc aseară, cu spectacolul „Forma lucrurilor” de Neil LaBute, de la Teatrul de Comedie din București, în regia lui Silviu Debu și a fost cu adevărat o demonstrație a faptului că publicul are nevoie de teatru, în orice formă. Situația epidemiologică de la nivel național nu poate fi ignorată, deoarece oamenii trebuie să se simtă în siguranță, chiar și la teatru, de aceea actorii sunt testați înainte de venirea lor în festival. Astfel, în urma unui test ieșit pozitiv, unul dintre actorii din distribuție a devenit suspect de virusul Sars-Covid19 și nu a mai putut juca, oricât de tare și-ar fi dorit. În schimb, soluții există, iar teatrul rezistă sub orice formă. Bucuroși și norocoși de faptul că tânărul regizor, care este și actor, a fost și el prezent în festival, echipa de organizare a găsit posibilă reprezentația spectacolului printr-o lectură a textului.

Spectacolul lectură a fost mai mult decât bine primit de către publicul înțelegător al situației. Astfel, în decorul spectacolului, în fața publicului, actorii – Anca Dumitra, Silviu Debu, Andreea Alexandrescu și Anghel Damian au citit textul. Chiar și așa – spectacolul nu a lipsit nici o secunda de pe scenă. Spectatorii au rămas în sală la fel de atenți, receptivi și participativi. Se simțea foarte bine faptul că este un spectacol jucat, care funcționează foarte bine. Fiind și un text care se bazează mai mult pe relația dintre personaje, nu pe forma lucrurilor din exterior, a contat foarte mult în această situație. A fost de admirat și prezența actorului și regizorului Silviu Debu, care a încercat pe cât posibil să ducă mai departe reprezentația împreună cu colegii săi, deja cunoscători ai textului, lucru care i-a reușit cu succes. Aplauzele de la final au reprezentat o confirmare.

Diana Parpalea

După această seară care s-a prezentat a fi un succes, cred că publicul buzoian ar mai veni să vadă spectacolul și a doua oară. Nu doar datorită actorilor care sunt cunoscuți în lumea teatrului și a filmului, dar și a calităților actoricești, care ies foarte bine în evidență într-un astfel de text care oferă destul de multe provocări. De această dată nu mai este vorba despre un spectacol allegro, cu multe schimbări de decor și care se bazează pe vizual, ci unul în care relația dintre actori, pe scenă, este cea care redă viu și imaginile spectacolului. Astfel, un spectacol bun se vede și prin simpla lecturare a unui text, iar curiozitatea de a-l vede în forma sa completă există.

Festivalul continuă orice ar fi, dar în condiții de siguranță. Spectatorii sunt așteptați și în zilele următoare la teatru cu zâmbetul pe buze, chiar dacă e ascuns după mască. Programul spectacolelor îl puteți vedea pe site-ul teatrului teatrulgeorgeciprian.ro, de unde puteți cumpăra și bilete.

Articole similare