Cultură

Spectacolele de la „Buzău Iubește Teatrul“, la festivalul UNITER

Festivalul „Buzău Iubește Teatrul” este un ambasador cultural al Buzăului. El se află în pragul celei de-a 18-a ediții, „ediția de majorat”. Miercuri, 17 mai, în cadrul unei conferințe de presă la care a luat parte, alături de directorul Gina Chivulescu, și președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, au fost prezentate câteva repere privind spectacolele  care se vor juca pe scena teatrului  buzoian și în afara lui, în stradă. Cu această ocazie a fost lansată invitația buzoienilor de a nu rata spectacolele acestui festival, cu atât mai mult cu cât o mare parte dintre acestea vor participa la festivalul organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER). Sunt spectacole de foarte bună calitate și au fost selectate în spiritul care animă festivalul buzoian încă din 2017, de când a fost redenumit și poartă actuala titulatură, „Buzău Iubește Teatrul”.

„Buzău”, pentru că este un festival al Buzăului, „Iubește”, pentru că este tema acestui festival, și, spune directoarea Gina Chivulescu, „în paleta festivalieră este singurul dedicat celui mai frumos și nobil sentiment de pe pământ iubirea, liantul principal între spectatori și teatru”.

Cea de-a 18-a  ediție va debuta sâmbătă, 20 mai, și se va încheia pe 27 mai cu un spectacol de gală, când vor avea loc premierele și un spectacol invitat, un spectacol de comedie al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Construcția acestui festival cuprinde atât spectacole de stradă, spectacole pentru copii și, la secțiunea oficială, șase spectacole în competiție, la care se adaugă și două spectacole invitate, unul la debutul festivalului și celălalt în ultima zi a festivalului.

Spectacolele de stradă aparțin Teatrului „Masca” din Capitală, o producție regizată de Mihai Mălaimare. Este un spectacol bazat pe tehnica statuilor vivante. „Prima parte este sâmbătă, când debutează și festivalul; va fi «Epoca bronzului», iar duminică va fi «Epoca porțelanului». Spectacolul se numește «Români la porțile lumii» și cuprinde mari personalități din istoria României”, spune directorul Gina Chivulescu.

De duminică vor începe cele șase zile de competiții, când vor fi prezente spectacole ale Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, Teatrului din Galați, Teatrului „Nottara”, Teatrului de Comedie, Teatrului „Anton Pan”, din Râmnicu Vâlcea și Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești, care va încheia și zilele de competiție. Sâmbătă, pe 27 mai, festivalul se va încheia cu spectacolul de gală al Teatrului Național „Marin Sorescu” din  Craiova, cu o comedie, „Toc, Toc”. În deschiderea festivalului, buzoienii o vor putea vedea pe Maia Morgerstern, în spectacolul „Nu sunt eu”, un spectacol al Teatrului Dramaturgilor din  București.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker