Actualitate

Spectacole valoroase, actori talentați și invitați de marcă în „Săptămâna teatrului tânăr” la Buzău

Este așteptat la festivalul buzoian directorul Teatrului Naţional din Chișinău, Petru Hadârcă

Unul dintre cele mai provocatoare evenimente teatrale ale anului se va petrece începând cu data de 29 septembrie. Este vorba despre „Săptămâna teatrului tânăr” cu care debutează noua stagiune a Teatrului „George Ciprian”.  Este vorba despre cea de-a VIII-a ediție a acestui festival,  evenimentul  fiind anunțat de directorul instituției, Gina Chivulescu, împreună cu regizorul Vlad Trifaș, în cadrul unei conferințe organizată la sediul teatrului buzoian, care l-a avut invitat pe președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

„Debutăm în  noua stagiune 2021-2022 cu <Săptămâna teatrului tânăr>, care se va desfășura  în perioada 29 septembrie – 5  octombrie.  Vlad este unul dintre coiniţiatorii acestui proiect pe care noi l-am gândit în ideea de a atrage tinerii ,  o nouă generaţie de spectatori ai teatrului. Am câştigat publicul cunoscător de teatru prin spectacolele pe care le-am selecţionat la fiecare ediţie.  Avem spectacole foarte bune. Dorim  ca teatrul să rămână nealterat. Să rămână la o calitate foarte înaltă care să creeze emoţia specială în sală. Încă un plus  al festivalului este acela că am dat şansă tinerilor actori să se afirme şi să demonstreze că ei vor fi viitorul teatrului românesc.  Avem şi spectacole pentru copii în zilele de 2 şi 3 octombrie la sala Consiliului Judeţean”, a spus directorul Teatrului „George Ciprian” ,Gina Chivulescu. Unul dintre tinerii anunțați în festival este Lucian Ionescu, care a crescut în Teatrul „George Ciprian” şi care este câştigător al premiului UNITER  la secțiunea „Cel mai  bun actor”, anul trecut. Anul acesta  el a avut o  nouă nominalizare la UNITER. De asemenea, Bogdan Farcaş este un alt tânăr talentat a cărei prezență în festival a fost anunțată de regizorul  Vlad Trifaș. „O să îl vedeţi pe Bogdan Farcaş în spectacolul < Gâlcevile din Chioggia>; < întâmplător> semnez regia acelui spectacol”, a spus Vlad Trifaș.

Prezența lui Vlad Trifaș nu este deloc întâmplătoare la Buzău în acest festival pentru că el a pus la cale acest eveniment alături de directorul Gina Chivulescu de prin 2013, lucru menționat, de altfel, și de directorul teatrului buzoian. „Din 2013 am pus bazele acestui proiect împreună cu Vlad, iar din 2014 a început practic festivalul. Am început timid cu producţii ale Universităţii de Arte Teatrale şi Cinematografică Bucureşti <I.L Caragiale>  și îi  mulţumesc pentru sprijinul acordat domnului prof. conf. univ. dr. Paul Chiribuță”, a mai spus directorul teatrului. Și președintele Consiliului Județean a remarcat prezența buzoianului  Vlad Trifaș în festival nu numai în calitatea sa de regizor, ci și ca un parteneriat al Consiliului Județean cu cetățenii.

„Vlad este partenerul nostru de suflet, nu numai al Teatrului <George Ciprian>, ci şi al Consiliului Judeţean; face parte din parteneriatul nostru cu cetăţenii şi, spre sfârşitul anului, o să-l avem iarăşi invitat ca să refacem anumite evenimente pe care le aveam înainte de pandemie, referitor la arte, cultură”, a spus președintele Consiliului Județean. În ceea ce privește festivalul, Petre Emanoil Neagu , președintele Consiliului Județean, a apreciat festivalul ca fiind de rezonanță națională, cu cât unul dintre invitații acestei ediții este directorul Teatrului Naţional <Mihai Eminescu> de la Chișinău, Petru Hadârcă.

Vlad Trifaș este cel care a făcut o prezentare succintă a echipei care a făcut posibilă pregătirea celei de-a VIII-a ediții a festivalului, adresându-le mulțumiri pentru efortul depus. „Mulţumesc Ginei Chivulescu pentru foarte mulţi ani de parteneriat ireproşabil. Mulţumesc întregii echipe a Teatrului <George Ciprian>. Mulţumesc  Oana Borş pentru selecţia spectacolelor. Mulţumesc Costel Pană, pentru toate câte le face, mulţumim Mihaela Mardare pentru  lucru cu voluntarii pe care l-aţi văzut – în flash mob-, mulţumim voluntarilor pentru că există; este un lucru minunat să vezi tineri atraşi de cultură, care nu vin cu arcanul luaţi la teatru, ci vor să existe în acest mediu minunat. Cred că avem nevoie de cultură mai ales în momentele acestea”, a spus regizorul buzoian.

Având în vedere că festivalul se realizează tot sub semnul restricțiilor generate de pandemie, directorul Teatrului „George Ciprian” dă asigurări că sunt luate măsuri de siguranță și că totul va decurge foarte bine și din acest punct de vedere. „Se va purta mască, vor fi substanţe dezinfectante peste tot. Sala  va fi dezinfectată după fiecare spectacol şi după fiecare repetiţie cu lămpi UV. Actorii sunt testaţi înainte de fiecare spectacol, aşa că nu trebuie să avem frică de contaminare, ci  să avem dorinţa de contaminare cu un strop de cultură.”

Articole similare