Actualitate

Din 28 septembrie, în România începe administrarea dozei 3 de vaccin anti-Covid

În urma unei ședințe de lucru la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) s-a decis ca începând cu data de 28 septembrie să se administreze doza a treia pentru toate persoanele care au mai mult de șase luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe bază de ARN mesager.

Doza trei este recomandată:

  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă) , persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală, a anunțat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Doza trei se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială, Astfel, persoanele vacinate cu Astra Zeneca vor primi doza trei cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Programarea persoanelor pentru administrarea dozei 3 se poate face prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare. Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică județene/ a municipiului București.

Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate.

Articole similare