Sănătate

Șpaga din spitalele buzoiene a luat avânt

Procentul pacienților care reclamă că li s-a cerut șpagă în spitale crește constant din luna martie, când s-a înregistrat cel mai mic nivel, potrivit datelor agregate de platforma Graphs.ro pe baza informațiilor de pe platforma data.gov.ro.

Media la nivel național a pacienților care spun că medicii sau asistentele le-au cerut bani este de 2,06 la sută în august față de 1,61 la sută în martie. De menționat că procentul este calculat din cei aproximativ 30.000 de pacienți din toată țara care răspund într-o lună la un chestionar de feedback după după externare. Mecanismul de feedback al pacientului a fost implementat din 2016 și ar trebui ca raportările pacienților să fie utilizate pentru evaluarea satisfacţiei acestora, a calităţii serviciilor oferite de spitale şi pentru notificarea incidentelor de integritate.

În această perioadă, numărul pacienților care completează acest chestionar a crescut semnificativ, de la puțin peste 2.000 în 2016 la circa 30.000 în prezent. Astfel că, deși procentul pacienților care spun că li s-au cerut bani de către personalul medical a scăzut de atunci, de la peste 5 la sută la 2 la sută în prezent, numărul reclamațiilor este mai mare – 117 în luna decembrie 2016 față de 656 în august 2023.

În ultimii doi ani, numărul de răspunsuri a crescut ușor, iar proporția celor care spun că li s-a cerut șpagă în spital variază cam în aceleași limite. Practic, nu se observă nicio îmbunătățire semnificativă.

Patru județe din România au procentul șpăgii în spitale peste 5 la sută. Printre acestea patru se numără și Buzăul. Concret, cel mai des se ia șpagă în Teleorman, unde procentul este de 7,33 la sută. Teleormanul este urmat de Buzău, cu un procent în creștere de 5,99 la sută, apoi de Olt cu 5,86 la sută și Botoșani cu 5,32 la sută.

La polul opus, cel mai mic procent este în Cluj, respectiv 0,91 la sută.

În Buzău, la cea mai mare unitate medicală din județ procentul șpăgii a crescut semnificativ din luna martie. În luna martie a acestui an procentul șpăgii la Spitalul Județean Buzău era de 3,61 la sută, în timp ce în luna august procentul ajunsese deja la 11,69 la sută.

România, pe primul loc în Uniunea Europeană la șpagă

România este pe primul loc în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cel mai mare procent al șpăgilor în Sănătate, adică 19 la sută. Teama că nu vor avea acces la serviciile medicale sau că nu vor primi cel mai bun tratament sunt principalele motive. O altă realitate este că unii medici condiționează actul medical de aceste plăți informale.

Fenomenul șpăgii în sistemele de sănătate din Europa a fost analizat de patforma de cercetare FRONTIERS, iar concluziile sunt că țările postcomuniste, mai puțin dezvoltate, au rămas cu acest obicei în proporție mai mare, față de cele mai dezvoltate. Au fost analizate 28 de state. În trei există o tendință de scădere, inclusiv în România, dar tot pe primul loc în Europa rămânem. În Franța, Estonia, Italia, Olanda, Slovenia procentul de plăți informale a rămas la fel. Există o creștere în Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Finalnda, Grecia, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Malta și Marea Britanie, arată rezultatele studiului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker