Cultură

FOTO | Claudia Colniceanu, de la Festivalul „George Enescu” la „Ziua Satului Românesc”

„A absolvit studiile de licență la Universitatea Națională de Muzică din București în anul 2021 la secția Pedagogie muzicală, iar în vara acestui an a finalizat studiile de masterat în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior la secția Sinteză etnomuzicologică. la clasa prof. univ. dr. Costin Moisiu. Este interpretă de muzică populară și laureată a festivalurilor de folclor din țară. A colaborat cu orchestre renumite printre care se numără orchestra Lăutarii din Chișinău și orchestra populară a Radiodifuziunii Române. În prezent este realizatoare a două emisiuni de folclor la Radio România Antena Satelor, face parte din echipa editorială a Festivalului internațional <George Enescu> și activează în  diferite proiecte muzicale. Îi place munca de teren, munca de cercetare, iar în 2022 a inițiat, cu susținerea Universității Naționale de Muzică din București, un proiect de muzici tradiționale intitulat <Mousaios sound>”, este prezentarea pe care muzeograful Raluca Brașoveanu, din cadrul Muzeului de Etnografie „Vergu Mănăilă”, i-a făcut-o invitatei sale Claudia Colniceanu și, totodată, partener în organizarea evenimentului „Ziua Satului Românesc”.

Claudia este o persoană de o rară modestie, putând trece cu ușurință de la activitatea de la Festivalul „George Enescu”, unde a fost „o rotiță importantă” în tot mecanismul acestuia, la proiecte locale, cum este Ziua Satului Românesc, eveniment pe care l-a realizat alături de valori muzicale autentice ale satului românesc și alături de cei preocupați să le promoveze și să conserve acest patrimoniu inestimabil.

„Am lucrat pentru Festivalul <George Enescu> din martie  până în septembrie. Și este o mare onoare. Pe 24 septembrie am fost la concertul de închidere de la Sala Palatului, unde a fost full de oameni. Am avut ocazia să văd muzicieni foarte mari, cele mai mari orchestre ale lumii. Atmosfera de la festival e ceva unic. Plecând de la muzicile tradiționale, la festival… am avut multe evenimente în vara aceasta”, a povestit buzoianca.

Însoțită de „tezaure umane vii” de pe Valea Buzăului

Claudia Colniceanu este născută la Vintilă Vodă și și-a finalizat anul acesta masterul de sinteză etnomuzicologică. Ea a luat contact cu muzica satului, cu muzica țărănească autentică, cu mult înainte de această specializare. „În timpul anilor de licență am început să-l vizitez pe nea Micu, fiindcă eu sunt interpretă de muzică populară; despre muzica tradițională am aflat la facultate și am învățat cum să fac selecția și să fac diferența dintre ele, fiindcă există diferențe”, a spus interpreta, care nu a venit singură la evenimentul dedicat muzicii țărănești de la Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă”. A fost însoțită de oameni foarte valoroși ai satelor buzoiene, recunoscuți la nivel național pentru pasiunea lor pentru muzică. Este vorba despre interpreți de valoare ai Buzăului, precum Mircea Micu (deținător al titlului de Tezaur Uman Viu UNESCO, interpret la instrumente muzicale aerofone și constructor de instrumente muzicale aerofone, din Sărulești), Andrei Cojanu (interpret la fluier și caval din Bisoca) și Cristian Micu (interpret de muzică populară din Vintilă-Vodă), care au contribuit la realizarea unui eveniment cultural de excepție, un regal al muzicii fără hotare, al muzicii țărănești, intitulat „Sunet și melos – instrumente muzicale aerofone din spațiul rural românesc”. Ei au fost prezentați publicului, împreună cu momentele lor muzicale de către Claudia Colniceanu, inițiatoarea proiectului de muzici tradiționale „MousaiosSound”.

Ea a vorbit pe rând despre toți acești oameni valoroși care au însoțit-o și au dorit să prezinte buzoienilor o frântură din viața lor, din sufletul lor sub forma unor cântări cum numai ei știu să le realizeze. Fiecare a reprezentat în fața publicului cu mândrie locul de unde provine. Cu unii dintre ei, Claudia a aflat că se înrudește. Poate că nimic pe lumea asta nu este întâmplător, pentru că se spune că talentul se moștenește. „Suntem și rude. Andrei  este din comuna Bisoca și este rudă cu bunica mea, care s-a născut în comuna Bisoca; când am fost anul trecut la dumnealui, am aflat că a cântat împreună cu mamaia Gena. Am mers și la nea Micu, care este din comuna Sărulești. Nea Micu are 85 de ani și o soție frumoasă și de treabă; e ca o icoană alături de dumnealui; vă spun aceste lucruri ca să vedeți ce oameni aveți în fața dumneavoastră”, a afirmat Claudia Colniceanu care, pentru a-și exemplifica spusele, l-a rugat pe nea Micu să spună cine i-a cusut cimpoiul. El a răspuns cu mândrie că de asta s-a ocupat soția sa, Irina, care a cusut la el două săptămâni. Nea Micu a transmis pasiunea sa pentru instrumentele muzicale și strănepotului său, Cristi Micu.  Mai mult de atât, l-a învățat o vreme și la școală. „L-a învățat șase ani la școală, fiindcă am predat copiilor din Valea Slănicului cursuri de instrumente populare, așa cum sunt oameni care învață la școală muzică tradițională sau dansuri populare. Înainte așa se învăța”, spune Claudia. Astfel,  Cristi Micu a prins de la unchiul său acest obicei frumos de a cânta la caval și la fluier. Astăzi, la rândul său, Cristi Micu duce mai departe, prin nepoata sa, muzica tradițională.

Nea Andrei  este un alt interpret care a însoțit-o pe Claudia la Ziua Satului Românesc. Despre el, Claudia Colniceanu a povestit că are o casă plină de copii: „Când am ajuns prima dată la nea Andrei, a povestit Claudia, era impresionant pentru că erau în ograda lui copii de toate vârstele; șapte copii are nea Andrei. La nea Andrei Dumnezeu face parte din familie. Eu asta am simțit. Icoana Sfântului Andrei este așezată la ușă și toți copiii sunt recunoscători părinților pentru dragostea cu care i-au crescut; toți cei șapte copii sunt foarte bine, lucrează în Buzău și în București și acum au început să cânte și ei la instrumente. Dragoș, băiatul cel mare, cântă la acordeon, dar știe și la caval și la fluier. A crescut cu muzica acasă, deși nea Andrei este tâmplar”.

Expoziție de instrumente muzicale din satele buzoiene, deschisă până pe 22 octombrie

O expoziție temporară cu instrumente muzicale din patrimoniul Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă” și din colecțiile lui Cristian Micu și Ion Zecheru a fost deschisă de „Ziua Satului Românesc”, eveniment aflat la a IV-a ediție, și poate fi vizitată până în data de 22 octombrie.  Intitulată „Sunet și melos – instrumente muzicale aerofone din spațiul rural românesc”, expoziția a fost deschisă cu muzică țărănească, un regal al muzicii fără hotare, cu interpreți de valoare ai Buzăului. Ei au venit, așa cum menționam,  împreună cu Claudia Colniceanu, inițiatoarea proiectului de muzici tradiționale „MousaiosSound” și partener în proiect, la invitația muzeografului Raluca Brașoveanu, organizatoarea evenimentului. Partener în organizarea expoziției a mai fost și Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău.

Ei au încântat publicul cu interpretările lor unice la instrumente despre care a vorbit Ion Zecheru, cel care a prezentat și un scurt filmuleț  „Despre instrumentele populare aerofone și cercetarea de teren”. Ion Zecheru este  interpret la instrumente muzicale aerofone și absolvent al programului masteral „Etnologie, antropologie culturală și folclor” din cadrul Facultății de Litere a Universității București. El s-a alăturat Claudiei Colniceanu, care a realizat, de asemenea, o prezentare de specialitate, intitulată sugestiv „MousaiosSound: între nou și vechi”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker