Economic

Soția unui fost director Electrica investește 180 milioane euro într-un parc eolian la Stâlpu

Patronii Eximprod au un proiect similar în județul Galați

Lucrurile par să meargă din ce în ce mai bine pe piața energiei electrice, cel puțin din punctul de vedere al avizelor pentru investiții acordate de Transelectrica de la începutul anului. Printre proiectele care au primit avize din partea Transelectrica se numără și un parc eolian care va fi înființat în județul Buzău.

Compania Omega Eolian Project a obținut, la sfârșitul lunii martie, avizul de racordare la rețea pentru un parc eolian de 120 MW în județul Buzău. Mai exact, se vor face racordări în antenă la barele stației 220 (400)/110/20 kV Stâlpu, într-o celulă nouă LES 110 kV. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul transportatorului național de ­energie, termenul limită pentru finalizarea lucrărilor este anul 2024. Pentru a monta 1 MW într-un parc eolian este necesară o investiție de circa 1,5 ­mi­lioane de euro, astfel că întregul parc poate fi ­eva­luat la 180 milioane de euro, conform zf.ro.

Compania Omega Eolian Project este deținută de Florica Aurica Coroiu – cu 80% din acțiuni -, soția lui Nicolae Coroiu, fost director general al grupului Electrica.

Primarul comunei Stâl­pu, Stelian Geoabă, a ofe­rit pentru OPINIA mai multe informații despre acest proiect, care va pleca din comuna Stâlpu și va traversa mai multe localități din județul Buzău, printre care Costești, Movila Banului și Largu. În acest moment, proiectul este în stadiul de negociere cu investitorii și, în maxim trei luni, va începe să prindă contur. În Stâlpu vor fi amplasate opt eoliene cu o putere de șase MW fiecare și înalte de aproximativ 168 de metri. Acest parc eolian va transforma puterea stațiilor de la 110 la 400 kV. „Va fi un proiect foarte mare”, susține primarul Geoabă.

Investiții de două miliarde de euro în următorii ­cinci ani în România

În următorii cinci ani, România ar putea avea investiții de peste două ­mi­liarde de euro, în 1,4 GW de energie eoliană. În perioada 2009-2014, România a atras investiții de peste 4,5 miliarde de euro în acest tip de energie, reușind să se claseze, la acel moment, pe locul zece în topul celor mai bune țări din lume pentru investițiile eoliene.

Acesta ar fi al doilea val de investiții în domeniu, după ce, în perioada 2009-2014, România a reușit să atragă cea mai mare sumă pentru energia verde. Schimbarea bruscă a sche­mei de sprijin a scos țara noastră de pe radarul investitorilor, dar odată cu asumarea noilor ținte de energie verde, domeniul pare să se îndrepte spre un nou val de creștere, iar România poate atinge performanța din 2009-2014.

România va fi polul eolian și fotovoltaic al Uniunii Europene Zona Banatului, Satu Mare, Moldova, peste tot se vor instala eoliene și fotovoltaice. Autoritățile pot spune că multe proiecte au început să fie în stadii avansate“, a declarat, recent, Sebastian Enache, business development ma­nager în cadrul companiei Monsson-PLC.

Transelectrica a emis trei avize, de la începutul anului, pentru județele Galați, Constanța și Buzău, pentru o putere de 878,8 MW în total. Parcul eolian de 363 MW din Galați a primit avizul în luna februarie și ar urma să fie gata în anul 2026. Aici investitorul este Pechea Eolian SRL, în spatele căruia s-ar afla doi dintre cei mai influenți oameni de afaceri din Buzău, patronii Eximprod, Gheor­ghe Manole și Vasile Domente conform, zf.ro. În Constanța, la stația de racord Medgidia Sud, proiectul a primit avizul pe 15 martie și termenul de finalizare este în anul 2025.

Construirea unui parc eolian în Buzău a mai fost anunțată în 2017 de către o firmă olandeză, NERO Renewables. Se vorbea des­pre 120 de turbine, de 4 MW fiecare. Chiar dacă se anunța a fi cea mai mare investiție din România, nu a mai fost realizat, deoarece subsidiarele românești ale companiei NERO Renewables au fost vândute unui grup britanic de asset ma­nagement specializat în investiții active „verzi”.

Un comentariu

  1. COMENTARIU EDITAT: Firma fara nici un angajat,cu sediul intr-un birou
    la EXIMPROD, sotul excroc la ELECTRICA 5 ANI
    puscarie , delapdare 1,5 milioane euro. Ce sa mai zici
    primarul din Stilpu intra in fibrilatii ca vin
    investitorii.

Articole similare

error: Continut protejat!!