sâmbătă, 24 octombrie 2020

Sorin Lazăr: „Noua formulă de calcul a taxei de clawback va încuraja producția autohtonă de medicamente”

Comisiile de Sănătate și Buget-Finanțe din Ca­mera Deputaților au adoptat un raport comun pentru o taxă clawback plafonată și dife­rențiată, anunță, într-un comunicat de presă, deputatul social-democrat de Buzău Sorin Lazăr, preșe­dintele Comisiei de Buget Finanțe din camera inferioară a Parlamentului. Conform acestuia, taxa de clawback va fi 15% pentru medicamentele produse în România, 25% pentru medicamentele inovative și 20% pentru medicamentele generice.

Raportul comun al Comisiilor a fost înaintat către Biroul Permanent, pentru a fi inclus pe agenda plenului Camerei De­putaților, făcându-se astfel ultimii pași în vederea adoptării unor modificări esențiale în calculul taxei de clawback.

„Principalii jucători din industria pharma salută identificarea unei noi formule de calcul a taxei de clawback, formulă care este agreată de toți actorii importanți din piață și care ar putea stimula producția de medicamente din România, considerând că, deși plafoanele aplicabile taxei clawback rămân printre cele mai mari din Uniunea Europeană, adop­tarea unei formule ­dife­rențiate va conduce la normalizarea pieței medicamentelor, accesul pacienților la tratamente, păstrarea medicamentelor în piață, păstrarea producției locale și încurajarea de noi investiții”, spune Lazăr.

Actuala taxă de clawback, modificată ultima oară la finele lui 2014, și politica celui mai mic preț european au viciat profund piața medicamentelor din România, acestea fiind principalele cauze ale dispariției de pe piață a circa 3.000 de medicamente, inclusiv 20% din numărul total de medicamente originale compensate.

Deputatul buzoian spune că speră ca noua formulă de calcul a taxei va încuraja producția autoh­tonă de medicamente: ,,Consider că industria autohtonă producătoare de medicamente merită, în contextul actual internațional, un sprijin total din partea factorului politic. Sper ca această lege, odată promulgată, să fie un stimulent pentru producătorii de medicamente inovative, să creeze capacități de producție în România și, de ce nu?, cercetarea românească în domeniu să fie relansată. Să nu uităm că, odată, România era unul dintre actorii semnificativi în producția de medicamente. Mai mult decât atât, această lege este o gură de oxigen absolut necesară producătorilor români de medicamente, deocamdată generice, cu speranța că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, aceștia vor putea produce și medicamente inovative”, mai spune deputatul de Buzău Sorin Lazăr, președintele Comisiei de Buget-Finanțe din camera inferioară a Parlamentului.

loading...
error: Content is protected !!