Politic

Social-democrații sar în apărarea lui Toma. Ce mesaje au transmis

Suspiciunea de fraudă care planează asupra derulării proiectului european de modernizare a trei artere importante din municipiul Buzău a reprezentat un bun prilej pentru cei care îl critică pe primarul Constantin Toma să refuleze diverse nemulțumiri în spațiul public, începând de la politicieni, până la oameni simpli. Dincolo de a fi doar o acuzație, suspiciunea nefondată, după cum a numit-o primarul Buzăului, riscă să blocheze toate proiectele de reabilitare a arterelor mari din oraș, până la lămurirea situației.

Constantin Toma a organizat o conferință luni, prin care a dat asigurări că va face tot ce îi stă în putință ca firma Strabag, cea care se ocupă de proiectul în cauză, să continue lucrările, spunând că este dispus să retragă finanțările altor proiecte pentru a le direcționa către șantierele în lucru.

Președintele Partidului Național Liberal Buzău, Gabriel Avrămescu, a participat, la rândul lui, la o conferință de presă a cărei temă inițială era disculparea consilierilor municipali liberali de suspiciunea că ar fi în spatele plângerii penale țintită către municipalitate. Cu toate acestea, conferința a fost pretextul pentru ca președintele PNL să își verse toate ofurile legate de conducerea Primăriei Buzău, reacție care a continuat, ulterior, și pe Facebook, printr-o postare acidă la adresa lui Constantin Toma. Nu este prima de acest fel, iar, în ultima perioadă, Gabriel Avrămescu a făcut o serie de comentarii și acuzații la adresa primarului Buzăului, care au depășit sfera politică.

Lucian Romașcanu

Lucian Romașcanu: „Proiectul de modernizare a Buzăului trebuie să continue”

De cealaltă parte, social-democrații i-au luat apărarea lui Constantin Toma, fățiș sau voalat, și și-au exprimat, la rândul lor, susținerea față de edilul buzoian. Printre cei care i-au luat apărarea primarului Toma a fost și președintele organizației județene a Partidului Social Democrat, senatorul Lucian Romașcanu, ministru al Culturii, care susține că Buzăul „nu a mai avut demult un primar bun, energic și cu viziune, așa cum este Constantin Toma”.

Mai mult, Romașcanu spune că este convins de nevinovăția edilului buzoian și crede că cel care a făcut plângerea penală este doar un om plin de ură, pentru care antipatia față de primar are întâietate, chiar cu prețul blocării unui oraș în stadiul de șantier. „De la începutul primului mandat și până acum, Buzăul este un alt oraș, mai verde, mai curat, cu infrastructură modernizată, cu școli în secolul XXI. Sunt multe realizările echipei Toma, le știți și dumneavoastră foarte bine. Acum câteva zile s-a petrecut un eveniment cel puțin ciudat: după recepții și plăți făcute fără nicio problemă, AM POR anunță sistarea plăților europene pentru cele trei artere de maximă importanță ale orașului. Se pare că ura față de un om contează pentru unii mai mult decât binele orașului în care locuiesc”, a transmis Lucian Romașcanu, într-o postare pe Facebook.

Totodată, ministrul Culturii a somat autoritățile să ia măsuri grabnice, dat fiind amploarea lucrărilor în desfășurare, pentru ca situația să se lămurească: „Eu, personal, sunt convins de corectitudinea primarului. Fiind vorba de fonduri europene, procedurile sunt clare. Totuși, ca senator al buzoienilor, adresez solicitarea celor în drept să verifice cu maximă celeritate cele reclamate și să decidă conform adevărului de pe teren. Vinovații, dacă sunt, să plătească, dar proiectul de modernizare a Buzăului trebuie să continue!”, a mai spus Romașcanu.

Într-o notă post-scriptum, însă, Romașcanu a avut un mesaj tăios și pentru președintele PNL, pe care l-a numit din nou „electron liber” care „mimează politica” și a cărui principală preocupare este să îl critice pe primarul Buzăului în mod constant. Lucian Romașcanu și-a continuat mesajul tranșant destinat politicianului liberal buzoian și a declarat că atitudinea acestuia este „neinspirată”, pentru că se folosește de statutul său de lider de organizație și parlamentar pentru a crea conflicte, nu pentru a ajuta la dezvoltarea comunității din care face parte: „P.S.: Un electron liber care mimează politica prin județul nostru îl înfierează pe primar cu orice ocazie și motiv. Îți trebuie multă nerușinare și puțină minte să folosești tribuna de politician pentru scandal permanent în loc de a sprijini comunitatea care te-a ales…”, a mai spus Romașcanu, în încheiere.

Andi Cristea și Laurențiu Țepeluș, mesaje pentru opoziția buzoiană

Andi Cristea

Afirmația ministrului Culturii a fost preluată și de către viceprimarul Ionuț Apostu și senatorul Liliana Sbîrnea, semn că sunt în asentimentul lui Lucian Romașcanu. Printre cei care au mai transmis mesaje legate de situația actuală prin care trece primarul Buzăului a fost și deputatul Andi Cristea. Acesta spune că plângerea penală nu este altceva decât un „calcul politic eșuat al unor oameni eșuați politic”, spunând că social-democrații îl vor sprijini în continuare pe Constantin Toma în dezvoltarea orașului Buzău. „Schimbarea în bine a Municipiului Buzău din ultimii ani o datorăm tenacității, îndrăznelii și viziunii administrative ale lui Constantin Toma. Episodul recent al plângerii penale este un calcul politic eșuat al unor oameni eșuați politic. Constantin Toma va construi în continuare și noi îl vom sprijini, pentru că ne pasă de Buzău”, a afirmat deputatul Andi Cristea.

Laurențiu Țepeluș

Și deputatul PSD Laurențiu Țepeluș a ținut să își exprime părerea vizavi de acestă situație și a lăudat implicarea lui Constantin Toma în dezvoltarea orașului, condamnând gestul iresponsabil al celui care a făcut plângerea penală, dar și a opoziției, care își ocupă timpul „cu denigrări și manipulări, pentru că doar atât poate”, după cum s-a exprimat acesta. „Ani întregi de proiecte implementate cu succes și fără nicio problemă sunt acum întrerupți din cauza iresponsabilității unor oameni care nu înțeleg nimic, doar distrugere de dragul distrugerii, indiferent de cum sunt afectați cetățenii. Așa-zisa opoziție, mare la orgoliu, dar mică la sfat, pentru că nu este în stare să construiască nimic, își ocupă timpul cu denigrări și manipulări pentru că doar atât poate. Sunt convins că primarul Toma și-a făcut treaba fără reproș și sper că totul se va soluționa cât mai repede pentru ca Buzăul să nu piardă proiectele începute”, a scris Laurențiu Țepeluș pe pagina sa de Facebook.

Articole similare