Sănătate

Dispariția măștii readuce bolile care păreau că au dispărut în pandemie

Infecțiile respiratorii dar și alte tipuri de boli infecțioase au revenit în forță după ridicarea restricțiilor anti-pandemie, chiar dacă nu este sezonul lor. Așa am ajuns să avem în luna mai răceală și gripă ca în plină iarnă.

Medicii spun că în anii în care am fost obligați să respectăm măsuri anti-COVID am fost de fapt protejați de astfel de boli și ar fi indicat ca oamenii să se gândească să revină singuri la unele dintre acestea, cum ar fi purtarea măștii și distanțarea socială în momentele în care virusurile încep să circule mai mult.

„Măsurile anti-COVD ne arată cât de ușor pot fi prevenite infecțiile”

Medicul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a explicat pentru Ziare.com că este posibil ca virusurile care circulă de obicei în sezonul rece să se reîntoarcă la perioadele normale, însă putem preveni răspândirea lor la fel cum am făcut pentru cea a COVID-19.

„De exemplu pentru gripă, noi eram obișnuiți ca vaccinarea să se facă undeva în lunile septembrie-octombrie, iar sezonul avea vârful undeva în lunile decembrie, ianuarie, februarie. Sigur, de când a început pandemia regula aceasta nu s-a mai respectat și, dacă ne uităm pe cifre avem vârful sezonului gripal în luna mai. Dar este un sezon mult mai mic față de alți ani.

Adică nu pune neapărat probleme, dar ne arată că măsurile de distanțare socială, purtarea măștii în special, dar și celelalte restricții au întrerupt circulația nu numai a SARS-CoV-2, dar și a altor virusuri care au început să circule intens imediat după ce restricțiile au fost eliminate. Și așa se explică de ce acum, aproape de vară avem un număr important de infecții respiratorii.

Dar acest lucru ne arată și cât de ușor pot fi prevenire infecțiile respiratorii, dacă în perioadele în care circulația este intensă în locurile aglomerate purtăm mască. Este un mesaj cât se poate de simplu”, a explicat medicul.

O astfel de educare a populației cu privire la măsurile de protecție nu este așteptată să se întâmple de pe o zi pe alta. Însă, în viitor este posibil ca tot mai mulți oameni să apeleze la mască atunci când merg în zone aglomerate în perioadele în care crește numărul de cazuri pentru unele infecții.

„Noi știm atitudinea populației față de purtarea măștii și nu ne așteptăm să avem o purtare în masă a acesteia atunci când sezonul de gripă se va reașeza în lunile pe care le știam de dinainte de pandemie. Dar cel mai probabil vor fi mai mulți care se vor proteja în acest mod de infecțiile respiratorii.

În funcție de cum va evolua pandemia în perioada următoare vom vedea dacă nu se va impune luarea unor restricții severe în toamnă. Este posibil să se păstreze sezonalitatea și numărul ridicat de viroze respiratorii, adică să se revină la modelele pe care le știam”, a mai spus doctorul Marius Geantă.

La rândul său, medicul Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală, admite că sunt mai multe cazuri de boli infecțioase, cum ar fi rujeola, de exemplu, față de perioada restricțiilor însă acestea sunt explicabile prin reîntoarcerea la normalitate.

„Fără discuție că sunt mai multe cazuri. Nu vorbim de o epidemie de rujeolă. Sunt mai multe cazuri și nu vorbim numai de rujeolă. Sunt toxiinfecții alimentare, mușcături de căpușe, sunt în sfera bolilor infecțioase mai multe cazuri explicate de reîntoarcerea în normalitate, de un sezon cald care presupunea și înainte de pandemie astfel de situații. Cred că trebuie să fim pregătiți să să le reducem cât se poate de mult”, a spus dr. Marinescu pentru Ziare.com.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în România, în 2022 au fost raportate patru cazuri de rujeolă confirmate: unul în luna februarie, două în martie și unul în luna mai. Nu a fost raportat niciun deces.

În ceea ce privește infecțiile respiratorii conform raportului de săptămâna trecută, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 34.862, de 1,5 ori mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (23.797) și cu 6,6% mai mică comparativ cu cel din săptămână anterioară (37.320). Au fost raportate la nivel național 289 cazuri de gripă clinică comparativ cu 54 cazuri înregistrate în perioada similară din 2021.

În săptămâna 02.05.2022-08.05.2022 (S 18) au fost raportate 7 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 5 mai multe față de săptămâna precedentă și tot cu 5 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent. Până în prezent au fost înregistrate 3 decese confirmate cu virus gripal: unul în Timiș, unul în Olt iar celălalt în Mureș.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker