Politic

Șmecheria prin care Petrică Cîrstea vrea să pună mâna pe noul partid USR-PLUS

Conducerea organizației județene a Uniunii Salvați România încearcă o șme­cherie pentru a se instala la șefia noii formațiuni politice rezultate din fuziunea cu Partidul Libertății, Unității și Solidarității, fuziune care va deveni efectivă după ce structurile județene și cea ­națio­nală vor organiza convenții județene, respectiv congresul, pe parcursul cărora vor fi alese organele de conducere. În perioada 15 mai-15 iulie, toate organizațiile din țară ale noii formațiuni vor organiza convenții județene, pe parcursul cărora vor fi alese conducerile USR-PLUS din te­ritoriu, precum și delegații la Congres.

Pe 16 aprilie, la ora 24.00, s-a încheiat etapa „dezvoltării organizaționale” a celor două partide, respectiv bazele de date conținând membrii USR și PLUS au fost „înghețate”, nemaifiind permisă primirea de noi membri până la organizarea conferințelor jude­țene, cu excepția adeziunilor depuse până la data respectivă și nesoluționate la acea oră.

La Buzău, conform unei scrisori a Biroului Județean al Partidului Libertății, Unității și Solidarității, lucrurile nu stau deloc bine pentru organizația Uniunii Salvați România. Formațiunea condusă la centru de Dacian Cioloș va veni la convenția județeană cu peste 80 la sută dintre delegați, fapt care înseamnă că va deține controlul total al structurii de conducere a noii formațiuni politice.

„Avem următoarele date, comparând structura ambelor filiale, PLUS și USR:

  • Municipiul Buzău – organizația PLUS este dublă ca număr de membri față de organizația USR;
  • Rm Sărat – organizația PLUS este cu 50% mai mare decât organizația USR;
  • Nehoiu – organizația PLUS, înființată de curând, este cu 60% mai mare decât organizația USR.

Putem continua lista, însă aceste trei localități asigură deja 70% din totalul delegaților, iar dacă adăugăm și celelalte filiale PLUS din județ, simularea conform bazei de date ne indică adjudecarea de către PLUS a 80%-90% dintre delegați. Iar termenul pentru a primi noi membri a fost 16.04, prin urmare aceasta este situația finală. Mai sunt doar câteva adeziuni în proces de aprobare la ambele partide”, se arăta în documentul citat.

În aceste condiții, conducerea USR Buzău a pus la cale un plan menit să contracareze această stare de fapt și care să permită li­derului județean Petrică Cîrstea să preia organizația noii formațiuni politice care va rezulta după fuziune. Astfel, pentru funcția de președinte al USR-PLUS ar putea candida, din partea organizației județene a Uniunii Salvați România, deputatul Emanuel Ungureanu, refugiat la Buzău după ce a fost renegat de organizația din județul de baștină, Cluj. În cazul unei victorii, el s-ar retrage de la șefia organizației, lăsându-l interimar pe Petrică Cîrstea.

Conform unor surse din USR Buzău, despre Ungu­reanu se crede că ar putea avea succes în fața liderului PLUS, Mihai Moraru, obținând, pe lângă voturile delegaților din propriul partid, și voturi din partea delegațior Partidului Libertății, Unității și Solida­rității. De partea cealalată însă, surse din PLUS susțin că Ungureanu nu va avea niciun fel de succes la membrii formașiunii conduse de Dacian Cioloș; mai mult, chiar și oameni din USR spun că nu și-ar da votul lui Ungureanu, din pricina mai multor gafe care ar fi adus prejudicii de imagine organizației buzoiene.

Articole similare

error: Continut protejat!!