Sănătate

Situație îngrijorătoare la Terapie Intensivă

România trece printr-o situație în care numărul persoanelor depistate cu Covid-19 este într-o continuă creștere, în prezent fiind înregistrat cel mai mare număr de pacienți internați de la debutul pandemiei, dar și cel mai mare număr de internări la ATI.

Un aspect îngrijorător pe care îl sesizează autoritățile este vârsta pacienților. 167 de copii sunt acum internați în spitale, dintre care 16 sunt la terapie intensivă, iar doi sunt intubați. În această situație, multe spitale din țară nu mai fac față numărului mare de pacienți, iar secțiile UPU ale spitalelor devin din ce în ce mai neîncăpătoare pentru pacienții care sunt infectați cu Sars-Cov-2 și nu mai au loc la ATI. Situația din spitale în acest moment este una critică, iar presiunea care este pusă pe umerii cadrelor medicale, care în fiecare zi se luptă cu acest virus, este una uriașă, mai ales că personalul medical este în deficit numeric în toată țara.

Și la Buzău spitalele sunt aglomerate, iar medicii fac față cu greu situației pe care o impune valul trei al pandemiei de Covid-19. Județul Buzău se află în scenariul galben, cu 60 de cazuri noi raportate în ultimele 24 de ore și zece decese, numărul acestora fiind în creștere. Municipiul Buzău se apropie de scenariul roșu, marți dimineața rata de infectare ajungând la 2,82 la mia de locuitori.

La ultima raportare, de luni dimineață, în spitalul de la Râmnicu Sărat, care funcționează doar ca suport pentru pacienții Covid-19, erau internați 141 de pacienți, iar toate cele 15 paturi care sunt disponibile pentru pacienții care suferă de Covid-19 sunt ocupate, la fel și cele șase ventilatoare mecanice cu care spitalul este dotat, iar un pacient este intubat, potrivit sanatateabuzoiana.ro. Cea mai gravă problemă din acest spital este lipsa personalului medical. De la începutul pandemiei, unitatea medicală îngrijește pacienții infectați cu un singur medic pneumolog, un singur infecționist și un singur specialist ATI. Nici la Spitalul Județean de Urgență situația nu este una bună. La Terapie Intensivă, după suplimentarea locurilor de la 12 la 14, toate paturile sunt ocupate.

Pentru a diminua numă­rul pacienților care se prezintă la spital cu forme severe spre grave, premierul Florin Cîțu a declarat, luni, că singura soluție pentru a putea relaxa măsurile este vaccinarea. Mai mult, acesta a spus că „lunile aprilie și mai sunt două luni foarte importante pentru noi, pentru că în aceste două luni vom avea aproape 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România și sunt foarte importante pentru că la finalului lunii mai, ar însemna cel mai pesimist scenariu să avem, cu siguranță, 5 milioane de persoane vaccinate și într-un scenariu optimist 6,3 milioane de români vaccinați”. Acesta a mai spus că 5 milioane de persoane vaccinate reprezintă aproape 35% din populația adultă care trebuie vaccinată a României și acest lucru punctează și o revenire a economiei țării. Premierul face apel la toți politicienii, toți primarii și preoții pentru ca românii să știe toate informațiile necesare despre campania de vaccinare.

Dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de români vor fi disponibile mai devreme decât a fost anunțat inițial, respectiv la sfârșitul lunii iulie. La jumătatea lunii aprilie se va ajunge la 100.000 de persoane vaccinate pe zi, conform lui Cîțu. Mai mult, românii sunt îndemnați să se înscrie pe platforma de vaccinare pentru ca la sfârșitul lunii iulie să se ia în calcul revenirea la normal.

Articole similare