Sănătate

Buzoienii nu se înghesuie la vaccinarea cu AstraZeneca

• 431 de locuri sunt libere pentru programare

Peste 400 de locuri sunt disponibile și doar zece persoane sunt pe lista de așteptare la centrul de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, acolo unde se vaccinează exclusiv cu serul de la AstraZeneca. Un nou centru și-a făcut apariția pe lista cabinetelor de vaccinare. Este vorba despre cel de pe Bulevardul Mareșal Averescu, din Buzău, acolo unde vaccinarea se face tot cu AstraZeneca, dar în comparație cu celălalt centru care dispune de același ser, aici sunt ocupate toate cele 71 de locuri disponibile.

În total sunt pe lista de aștepare 12.711 de buzoieni care vor să fie ­imunizați. Cei mai mulți sunt înscriși în centrul de la Liceul cu Program Sportiv, respectiv 2.400. Nici pentru vaccinarea cu serul produs de Moderna nu mai sunt locuri libere. Singurul centru care apare pe listă este cel din Cartierul Broșteni, unde toate cele 114 locuri sunt ocupate. În Buzău mai sunt libere doar locurile care nu s-au ocupat încă de la AstraZeneca din centrul de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, respectiv 431 de locuri.

Nici în marile orașe din țară românii nu par să se înghesuie la vaccinarea cu AstraZeneca. Marți dimineață, potrivit site-ului vaccin.live, care monitorizează în timp real programările, 1.570 de locuri erau disponibile pentru programare în trei centre din Cluj-Napoca, care administrează Vaxzevria, după noua lui denumire, vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford, potrivit platformei RO Vaccinare. În plus, centrele care administrează acest ser au câteva zeci sau mai puțin peste o sută de persoane înscrise pe listele de așteptare, în timp ce numărul lor este de ordinul miilor în centrele care oferă vaccinurile Pfizer sau Moderna. În orașul Timișoara numă­rul locurilor libere pentru programare depășea 5.200 marți dimineață. Potrivit site-ului vaccin.live situația în alte orașe se prezintă astfel: în Brașov mai erau libere 1.553 de locuri, în Constanța 902, în Bacău 807, în Satu Mare 491, în Iași 357, iar în Oradea 315 locuri erau disponibile pentru programare.

La nivelul întregii țări, singurele locuri disponibile pentru programare sunt cele de la AstraZeneca, peste 20.000. Pe lista de așteptare s-au înscris, la nivel național, 707.895 de persoane care așteaptă să fie imunizate cu serul produs de cei de la Pfizer – BioNTech, 46.539 pentru Moderna, în timp ce pentru vaccinul de la AstraZeneca au optat 13.669 de români. În România sunt disponibile 771 de centre de vaccinare, cele mai multe fiind pentru Pfizer, respectiv 503. Doar 79 de centre unde vaccinarea se face cu Moderna sunt la nivelul întregii țări, în timp ce pentru AstraZeneca sunt disponibile 189 de centre. Situația este similară și la Buzău, unde din cele 16 centre, două sunt destinate vaccinării cu AstraZeneca și unul singur pentru Moderna, restul de 13 fiind pentru Pfizer.

Articole similare

error: Continut protejat!!